Când e vorba de taxele percepute populaţiei, Primăria Timişoara este extrem de inventivă. Nu mai spunem că orașul de pe Bega se află pe primul loc în ţară în ceea ce privește gradul de colectare a acestor taxe, timişorenii înghesuindu-se la ghişee pentru a-şi achita dările încă din primele zile ale anului.
Când e vorba de serviciile întoarse, lucrurile se schimbă totalmente și nu aducem în discuție drumuri, trotuare şi alte probleme de infrastructură. Luăm un exemplu mai domestic: maidanezii. Dacă în centrul Timişoarei se poate spune că problema se află cumva sub control, în zonele rezidenţiale de la marginea orașului, fenomenul este într-o continuă expansiune, haitele de câini vagabonzi fiind pe zi ce trece tot mai periculoase. Iar primăria tratează problema, dacă nu cu dispreţ, uneori cu umor, voluntar sau nu. Să luăm exemplul lui Adrian Popovici, un timşorean care anual plăteşte la primărie taxe de peste 150 de milioane de lei vechi, ca persoană fizică şi acţionar la o firmă. În jurul casei sale s-a aciuat o haită de câini maidanezi, tot mai numeroasă de la o zi la alta. Omul a făcut mai multe plângeri la primărie, dar fără succes. Corespondența purtată, în luna noiembrie, cu angajații primăriei frizează chiar absurdul şi nesimţirea. ”Datele primite de la dumneavoastră au fost transmise către S.C. Danyflor S.R.L., societatea care a concesionat serviciul de management al populaţiei canine pe raza municipiului Timişoara. Vă informăm că, în urma deplasărilor periodice a echipajelor de ecarisaj, din zona menţionată în adresă au fost ridicaţi câini: o femelă de talie medie, negru cu alb la extremităţi în data de 08.11.2010; o femelă de talie mică, de culoare neagră în data de 11.11.2010. Vă mulţumim pentru înţelegere şi colaborare!”, se precizează în adresa primită de la primărie, ca răspuns la solicitările făcute. Sunt de remarcat detaliile, păcat însă că acestea nu au nicio legătură cu realitatea. „Vă mulţumesc pentru răspunsul dumneavoastră, dar ţin să fac următoarele precizări: în datele respective pe strada menţionată nu a fost nici un echipaj de ecarisaj. (Soţia mea se află in concediu de creşterea copilului şi ar fi observat prezenţa echipajului). Pe stradă, în zona nr. 22, nu există şi nici nu a existat un câine cu semnalmentele menţionate de dvs. În cazul în care consideraţi că vă ajută, vă voi putea trimite fotografii ale câinilor comunitari din zonă. Cu deosebită stimă (…)”, le răspunde Popovici.
Peste un milion de euro pentru un serviciu cvasiinexistent
Dar cine este societatea Danyflor pe care edilii par să o apere cu atâta vehemenţă, cu toate că rezultatele activităţii sale lasă de dorit? În 2006, primăria a concesionat serviciul de management al câinilor comunitari acestei firme, care tocmai se înfiinţase. Fără nicio licitaţie, doar prin negociere directă cu o singură sursă, stârnind la acea vreme un oarecare scandal în presă. Nu există o valoare exactă a contractului, primăria achitând facturile Danyflor, pe baza unor servicii pe care firma pretinde că le-a făcut. De exemplu, sterilizarea unei femele canine face 130 de lei, fără TVA. Una peste alta, surse din primărie afirmă că Danyflor a încasat, în patru ani de contract, 1,2 milioane de euro de la bugetul local. Alt lucru ciudat vizavi de această firmă a fost prelungirea contractului. Pe 29 iunie 2010, prin hotărâre de consiliu local, s-a decis ca acest contract, care expiră în august 2011, să nu mai fie prelungit. O lună mai târziu, pe 29 iulie, în ultima şedinţă dinaintea vacanţei de vară, acelaşi consiliu a decis decide prelungirea contractului până în 2014. Ce s-o fi întâmplat în 30 de zile ca onor aleşii locali să-şi schimbe decizia cu 180 de grade? Ca să nu mai spunem că, în decembrie 2009, acelaşi consiliu, având mare grijă de firma în cauză, a aprobat o majorare a tarifelor. Mai putem adăuga aici faptul că Danyflor se află în aria protecţie a şefului Direcţiei de Mediu, Vasile Ciupa, specialist în importuri de salcâmi olandezi la preţuri de arbori exotici protejaţi de lege. Ciupa a făcut şi referatul privind majorarea tarifelor Danyflor. De asemenea, şeful Direcţiei Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, cercetat de DNA în dosarul Heaven, a întocmit referatul pentru prelungirea contractului cu Danyflor.
Comentarii prin facebook