Cel mai probabil, Timișul va fi reprezentat în Parlament de 17 parlamentari (poate chiar 18), dintre care 14 și-au luat mandatul direct, iar trei/patru vor dubla colegiilor, datorită sistemului electoral care este și proporțional, pe lângă uninominal. Dintre aceștia, nouă vor ajunge pentru prima dată în parlament.
Dintre cei cinci sau șase senatori de Timiș, trei (patru) sunt absolut noi. Este vorba de liberalii Ben-Oni Ardelean și Petru Ehegartner, plus marea surpriză a acestor alegeri, Matei Suciu, care a reușit să-l învingă pe Vasile Blaga. Acestora li s-ar putea alătura și anonimul de la PP-DD, Ioan Iovescu. Ardelean a mai candidat în trecut la o funcție de senator în județul Timiș, fiind pe listele PNL și la alegerile europarlamentare. De fiecare dată a eșuat însă în demersurile sale, mutația în Timiș fiindu-i de bun augur. Ehegarter are stadii vechi în politică, fiind președinte al PNL Timișoara. Are la activ două mandate de consilier local, necandidând însă niciodată pentru un fotoliu în parlament. Nici Suciu nu este un novice în politică, fiind însă tot timpul în plan secund. Are totuși la activ două mandate de consilier județean. În schimb, Ilie Sârbu a câștigat al treilea mandat de senator, iar Blaga, care intră pe ușa din dos, este parlamentar din 1990 cu o întrerupere în perioada 1992-1996.
La Camera Deputaților, vom avea șase fețe noi. Este vorba de Sorin Grindeanu, Maria Grapini, Ion Răducanu, Cătălin Tiuch, Cornel Sămărtinean și Adrian Diaconu, cu mențiunea că ultimii doi vor dubla colegiile. Deși vor fi novici în parlament, cei mai mulți dintre aceștia au state vechi în politică. Astfel, Sorin Grindeanu este viceprimar al Timișoarei, fiind la al treilea mandat de consilier local. Președinte al UNPR Timiș, Ion Răducanu, a fost, printre altele, prefect de Timiș în anul 2004. Maria Grapini este vicepreședinte al Partidului Conservator, candidând pentru a doua oară pengru un loc de deputat, după alegerile din 2008. Dintre „veterani”, Petru Andea (PSD) ajunge pentru a treia oară deputat, după mandatele pe care le-a avut între 2000 și 2004. Pentru a doua oară consecutiv ajung ân parlament Horia Cristian (PNL), Alin Popoviciu (PDL), Sorin Stragea (PSD), Dorel Covaci (PSD) și Gheorghe Ciobanu (PSD). Dintre aceștia, Ciobanu a schimbat partidul între timp, în 2008 intrând pe listele PDL. De remarcat și faptul că, strict pe colegiile dinTimișoara, din șapte parlamentari, doar unul se află la al doilea mandat, liberalul Horia Cristian.
Comentarii prin facebook