Acţiunile comune desfăşurate de specialiştii români şi sârbi în domeniul amenajărilor hidrotehnice au continuat în perioada 8-11 octombrie. Au fost organizate verificările de toamnă a obiectivelor de interes comun româno-sârbe, pentru apărarea împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe teritoriul românesc. Aceste verificări se realizează în conformitate cu Regulamentul comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe…
Sârbii au aprins badnjak-ul, la Timișoara, în ajunul Crăciunului
Sârbii sărbătoresc ajunul Crăciunului pe rit vechi la Timișoara, iar în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timișoara a fost aprins badnjak-ul. Arderea trunchiului de stejar semnifică arderea păcatelor şi înălțarea spre Lumină.
Maraton de folclor sârbesc la Timișoara. Nu ratați parada portului popular!
Se anunță un adevărat eveniment dedicat iubitorilor de folclor autentic sârbesc. Ei sunt invitați sâmbătă, 8 septembrie, la un spectacol care va aduce pe aceeași scenă ansambluri din mai multe localități. Intrarea este liberă.
Vecinul meu coadă de topor
Oameni buni de la orașe și sate, dragi români, vă imaginați scena aia standard dintr-un film prost american, în care bărbatul vine acasă obosit de la serviciu și dă binețe familiei. Nevasta radiază de bucurie și își întreabă soțul iubit cum a fost astăzi la lucru, iar el spune plictisit că a făcut aia și aia.
Adio, autostrada spre Belgrad! Sarbii renunta la proiect
S-a tot discutat, s-a aprobat apoi un studiu de fezabilitate de peste 9 milioane de euro, dar, până la urmă, nu se mai face. Este vorba despre autostrada care ar fi trebuit să lege Timișoara de Pancevo și apoi de Belgrad. Partea sârbă nu consideră prioritară în acest moment o astfel de investiție.
Trei zile de sarbatoare: sarbii il celebreaza pe Sfantul Sava
Uniunea Sârbilor din România îl sărbătoreşte, la final de ianuarie, pe Sfântul Sava, întemeietorul bisericii şi statalităţii sârbe şi ocrotitorul şcolilor sârbeşti de pretutindeni. Vor fi spectacole în mai multe localități și va fi organizat, conform tradiției, un bal care se va ține la Opera Română din Timișoara.
La Timisoara a fost din nou revelion, sarbii si-au urat Srecna Nova Godina / FOTO
Sârbii din Banat au sărbătorit în noaptea de vineri spre sâmbătă, aşa cum se cuvine, trecerea în noul an. La ora 12 au rostit tradiţionala Srecna Nova Godina şi au spart paharele, aşa cum cere tradiţia.
S-a aprins bandjakul, la Timisoara vine Craciunul pe rit vechi / FOTO
În curtea Catedralei Ortodoxe Sârbeşti din Piaţa Unirii s-a aprins, din nou, tradiționalul badnjak. Ceremonia a avut loc la -8 grade Celsius, pe un frig pătrunzător și sub un vânt extrem de rece. Apoi, credincioșii au intrat în biserică, pentru slujbă.
Apele si digurile din Banat, verificate de specialisti sarbi si romani
Toate râurile şi construcţiile hidrotehnice aferente din zona de graniţă a Banatului sunt verificate în aceste zile de echipe de specialişti români şi sârbi. Caraşul, Vicinicul, Bârzava, Timişul şi Bega Veche sunt în atenţia acestora, operaţiunea fiind prevăzută de un acord semnat încă din anul 1955.
Calul verde se intoarce! Umor sarbo-roman sub Palaria Banatana
Vreți să râdeți pe săturate? A patra ediție a festivalului de satiră bilingv sârbo-român „Pălăria bănățană” e programată sâmbătă, 8 octombrie, în același loc: la Bierhaus.
La sarbi s-a aprins stejarul! Poate sa vina Craciunul / FOTO
În curtea Catedralei Ortodoxe Sârbeşti din Piaţa Unirii s-a aprins și miercuri seară tradiționalul badnjak, iar apoi credincioșii sârbi de rit vechi au intrat în biserică, pentru slujbă. E Ajunul Crăciunului pentru ei, așa că sezonul sărbătorilor de iarnă este în plină desfășurare.
Sarbii din vestul tarii ii cer lui Ponta sa nu accepte primirea Kosovo in UNESCO
Uniunea Sârbilor din România îi cere premierului Victor Ponta ca România să nu accepte primirea Kosovo în UNESCO. Reprezentanții uniunii susțin că statul Kosovo este, de fapt, inexistent, iar intrarea acestuia în UNESCO ar fi o jignire la adresa poporului sârb.
Sarbii se pregatesc de Aplec Internacional, festivalul catalan de la Timisoara!
Aplec Internacional, cel mai important eveniment anual pentru promovarea internaţională a culturii populare catalane, care se desfășoară în premieră la Timișoara, ar putea aduce în orașul de pe Bega inclusiv străini. De exemplu, sârbi, care sunt invitați deja să se înscrie în excursii de o zi, cu plecări din Zrenjanin, Novi Sad și Belgrad.
Ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Craciunul
Credincioșii de rit vechi celebrează, pe 7 ianuarie, Crăciunul. Pentru sârbi, sărbătoarea a început luni seară, când, în curtea Catedralei Ortodoxe din Piața Unirii, a fost aprins tradiționalul badnjak.
Poli este in tratative cu cativa jucatori sarbi
Aurel Şunda a confirmat interesul echipei pe care o antrenează pentru Andrei Vaştag, crescut la LPS Banatul şi aflat sub contract cu Avicola Buziaş. Antrenorul lui Poli a mai declarat că returul ar putea fi abordat cu câţiva jucători din Serbia.
Un autocar cu turisti sarbi a luat foc
Prima zi din noul an le-a adus o sperietură zdravănă câtorva zeci de turiști sârbi. Autocarul cu care ei ar fi trebuit să plece din Timișoara a luat foc în parcarea unui hotel. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Sarbii au intrat in noul an cu petreceri de pomina / FOTO
S-au cinstiti cu șliboviță, au spart paharele și au dansat până dimineață. Doar așa le va merge bine tot anul, cred sârbii timișoreni. Sârbii întăresc astfel ideea că, la 13 zile după ce toată lumea intră în noul an, e nevoie de o petrecere de pomină.
Petreceri de Revelion, pentru ortodocsii de rit vechi
Peste 40.000 de sârbi, ucraineni şi bulgari de rit vechi din Timiş se pregătesc să treacă în noul an, la miezul nopţii de duminică spre luni. Mulţi dintre ei vor avea ocazia să-şi ureze „Srecna Nova Godina!” (La Mulţi Ani!) în localurile din Timişoara.
Ortodocsii de rit vechi fac ultimele pregatiri de Craciun
Credincioșii ortodocși de rit vechi se pregătesc de Crăciun. Sărbătoarea începe în seara de Ajun, când sârbii vor veni la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii.
Trilaterala de Ignat, la Jimbolia / FOTO
Cei mai buni măcelari din vestul României și-au dat întâlnire la Jimbolia, la tradiționala adunare de Ignat. Începând cu anul 2000, măcelarii din cele trei ţări se întrec în delicatese, sub steagurile lor şi al Uniunii Europene.
- 1
- 2