Ca să fie siguri pe ei, ca să aibă succes în viață, dar și în meserie, românii apelează tot mai des la discursurile motivaţionale și la tehnicile de dezvoltare personală. Timp de trei luni, ei învață să fie împăcați cu sine și să-și folosească abilitățile personale, pentru a-și atinge țelurile.
„Sunt un om bun”, „Pot”, „Acum”, „Cred” – iată doar câteva dintre cuvintele motivaţionale cel mai intens folosite. Învățați să le spuneți cu convingere și, în timp, veți acționa în consecință. Oameni aflați în funcţii-cheie ale companiilor sunt deseori trimişi chiar de firmă să înveţe tehnici de dezvoltare, pentru ca apoi să fie mai eficienţi în relaţia cu subalternii şi partenerii. „Efectele sunt imediate. Oamenii învaţă o altă raportare la semenii lor şi, aplicând-o, apar alte rezultate”, susţine un specialist de resurse umane dintr-o multinaţională timişoreană.
Angela Gherman este, de câțiva ani, speaker motivațional. „Începem cu o întrebare simplă: «cum te vezi peste un an». Foarte mulţi ştiu răspunsul. Întreb apoi cum se văd peste cinci sau zece ani, iar răspunsul nu mai este aşa de simplu. Oamenii nu sunt pregătiţi să-şi vizualizeze viaţa și cariera”, explică trainerul. Aici intervin frazele sau cuvintele motivaţionale. „Încerc pe cât posobil să le elimin oamenilor din vocabular negarea. «Nu cred, nu pot, nu vreau» ar trebui să nu mai fie folosite. E important ca oamenii să îşi asume noţiunea «acum». Oamenii sunt pozitivi prin natura lor, însă în societate, la locul de muncă, se lasă angrenaţi într-un carusel al negării din cauza celor din jur”, mai spune Angela Gherman.
Folosiți-vă intuiția
Cei care apelează la un trainer motivaționali sunt oameni peste medie, cu un anumit nivel intelectual, care să-i facă să înțelegă că se pot dezvolta. „Dezvoltarea personală este foarte importantă pentru a a deveni ceea ce suntem cu adevărat, dincolo de barierele sociale sau de educaţie. Fiecare dintre noi are un bagaj de potenţial pe care e important să-l afle”, susţine Angela Gherman.
Există și alte metode de dezvoltare personală, cei interesați găsindu-le pe cele care li se potrivesc mai bine. Una dintre ele este metoda Silva, un set de tehnici puse la punct de americanul Jose Silva, care ajută practicantul să aibă control efectiv al propriei minţi. Prin aceastea, mii de oameni și-au redus stresul. Metoda dezvoltă gândirea intuitivă. Rajko Kuzmanovic, promotorul metodei în România, susţine că intuiţia „este modul natural de gândire al omului”. „Prin tehnicile Silva am învăţat că pot să fac orice”, susţine Claudia Dana, practicantă a tehnicilor Silva de şase ani.
Comentarii prin facebook