Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, împreună cu Ministerul Transporturilor, trăiesc de o săptămână într-un permanent scandal legat de loturile 3 şi 4 din autostrada Lugoj – Deva. Concret, luni a fost făcută recepţia pe lotul 4, dar nu şi pe 3, după ce beneficiarul a reclamat că lotul pe care nu s-a făcut recepția are mari deficienţe de construcţie. Vedeţi cum arată aceste mari probleme în două viziuni diferite. Una este a celor de la CNAIR, care arată că sunt în curs ceva lucrări şi la această oră pe lotul 3, respectiv cea a Asociaţiei Pro Infrastructură, care a traversat întreg lotul la bordul unui automobil, arătând că orice lucrări ar mai fi de făcut nu sunt în măsură să limiteze circulaţia.
Scandalul recepţiilor s-a amplificat, miercuri, atunci când CNAIR, în frunte cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a preluat o parte din lotul 3, fără a avea acordul constructorului, menţionat chiar şi în scris, fără de care nu se putea intra pe lotul 4. Ameninţările lui Cuc au curs permanent, acestea fiind de genul aveţi termen zece zile, reziliem contractul, acordăm certificat de rea execuţie.
Pentru a demonstra că, de fapt, ar avea dreptate, CNAIR a realizat un filmuleţ care arată problemele ce ar împiedica deschiderea circulaţiei pe acest tronson. În imagini apar un excavator care lucrează pe un deal sau după un gard de protecţie, nişte muncitori care lucrează ceva la o scurgere de ape pluviale, un telefon de urgenţă lipsă sau niste canale de preluare a apelor în care mai sunt resturi de sol.
„Constructorul spaniol (Asocierea S.C. Teloxim Con SRL- COMSA S.A.- Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A) lucrează și la această oră pe șantierul Lotului 3 Lugoj- Deva. Aceste lucrări ar fi trebuit să fie finalizate până luni, 12 august 2019, când a fost programată recepția acestui lot. Din imagini se poate observa că șanțurile de scurgere a apei, gardurile sau marcajele fie nu au fost executate fie au fost executate neconform. Lipsesc de pe acest lot până și o parte din telefoanele de urgență, care ar fi trebuit să fie la randul lor montate până la data recepției. Reamintim ca la momentul întrunirii Comisiei de recepție, Consultantul care a monitorizat lucrările pe acest lot, nu a recomandat începerea procedurilor, din cauza problemelor existente”, spun cei de la CNAIR. Iată imaginile prezentate de aceştia.
De cealaltă parte a motivării CNAIR sunt cei de la Asociaţia Pro Infrastructură, care acuză motivele companiei pentru a nu prelua lotul de autostradă, deşi, spune asociaţia, nu există nicio problemă care ar afecta efectiv circulaţia vehiculelor, care ar fi un obstacol de netrecut pentru a se da drumul la trafic. Mai mult, unul dintre membrii organizaţiei a filmat întreg lotul 3, circulând cu un automobil pe tronson, arătând că, de fapt, nu există niciun obstacol real şi că orice lucrări de remediere sunt necesare, se pot efectua şi sub trafic, nefiind vorba de carosabil.
„Așa arată muzeul lotului 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva. Un tronson de 21 km perfect circulabil care este închis pentru că <<responsabilii>> CNAIR au refuzat recepția din căutând nod în papură constructorului. Cei care suferă, evident, sunt tot șoferii”, spun cei de la Asociaţia Pro Infrastructură. Vedeţi, aşadar, cum arată acest lot, din punctul de vedere al unui şofer.
Comentarii prin facebook