Cui e frică de Dominic Samuel Fritz? Şi de ce

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

După mai bine de un secol, Timişoara ar putea avea din nou un primar etnic german. (Unii i-ar spune şansa.) Nu o să insist aici vizavi de ce a făcut pentru Timişoara un primar neamţ precum Johann Preyer, de exemplu, fiindcă mulţi o ştiu. Mai important cred că este cum ar putea ajunge din nou un neamţ get-beget primar iar, ulterior, ce ar putea face pentru Timişoara din această poziţie. Mă refer aici, evident, la Dominic Samuel Fritz, cadidatul USR la şefia instituţiei de pe CD Loga 1.

Mulţi timişoreni nu-şi doresc însă aşa ceva şi asta înainte de-a face un minim efort de a-l asculta pe neamţ. Şi o să trec în revistă aceste categorii refractare. Cu toate că Timişoara este cunoscută ca un oraş multicultural, în care a existat dintotdeuana – sau cel puţin aşa ne place să spunem – o extraordinară concordie între etnii, remarc, cu oarecare tristeţe, că există şi acum un gen de împotrivire la candidatul USR, doar pe motiv că e neamţ. „Ce ştie neamţul ăla care sunt problemele noastre?”, se întreabă „mândrii” români, care mai trăiesc şi prin Timişoara. Aceştia ar fi primii care se opun lui Dominic Fritz şi o fac fără ca nici măcar a dori să-l cunoască.

Fritz mai reprezintă, la fel ca partidul său, diputa dintre nou şi vechi. Dintre o clasă politică prăfuită, compromisă şi fără cele mai mici principii cu una care priveşte spre viitor. “Ne-am săturat să fim conduşi de o clasă politică vulgară, incompetentă şi coruptă. Timp de 30 de ani, aceste partide au subminat instituţiile statului. Singura noastră speranţă este o reformare profundă a clasei politice, iar asta se poate face doar cu oameni noi şi partide noi”, spunea acelaşi Dominic Fritz, în urmă cu aproape un an. Ei bine, există mulţi timişoreni, unii chiar de bună credinţă, conservatori, refractari la tot ce înseamnă nou şi animaţi de vechea zicală “Doar mai rău să nu ne fie”. Nici aceştia nu-l votează pe Fritz din cauza unei temeri nedesluşite de viitor.

În fine, există şi o pătură mai mult sau mai puţin largă de şmecheraşi, interlopi, bişniţari, derbedei, rechini imobiliari care se simt foarte confortabili faţă de cum stau treburile la primărie acum. O instituţie în care e greu să pătrundă oamenii decenţi. Şi aşa a fost şi în timpul lui Gheorghe Ciuhandu, nu doar în epoca Robu. Nu mai amintesc de sutele (mii cu familiile lor) de sinecurişti şi incompetenţi care mută aerul prin primărie şi serviciile acesteia. Toţi aceştia nu-şi doresc sub nicio formă ca în primărie să fie rânduială, să fie instalată competenţa. Ori Fritz chiar asta reprezintă, o ştiu şi detractorii săi, respectiv aşezarea primăriei pe model nemţesc. Adică muncă şi competenţă.

Toate personajele din această categorie, multe racordate şi politic, sunt cele care vor face cea mai dură opoziţie la orice înseamnă primenirea instituţiei. Sunt şi cei dispuşi să scoată bani din buzunar, să facă importante chete pentru ca lucrurile să rămână aşa. Sunt cei care aruncă zvonuri pe piaţă, cum că Fritz ar fi om al serviciilor româneşti, fie SRI, fie SIE. Asta dacă nu e cumva e agent dublu, triplu, cvadruplu, CIA, Mossad, MI 6. Zilele trecute, noul şef al PSD Timiş, Alfred Simonis, vorbea, la rândul lui despre Fritz, că ar fi un “candidat de laborator”. Ce însemnă asta? Om al serviciilor?

Culmea, la fel ca în cazul “statului paralel”, cei care aruncă pe piaţă astfel de zvonuri au mult mai mari legături cu adevăraţii securiştii. Cei mai mulţi dintre ei “patrioţi” din timpul lui Ceauşescu. Şi mai e o chestiune. Multora, mai ales celor cu mentalităţi învechite, cărora li se pare o normalitate ca politica şi administraţia să se facă doar pe interese de caste, fami(g)lii, grupuri infracţionale etc., le este greu să înţeleagă ceva. Şi anume, cum de un neamţ cu şcoală, vorbitor de patru limbi, fost consilier al preşedintelui Germaniei (pe lângă multe altele) se îndrăgosteşte de Timişoara, unde vrea să fie şi primar.

Foarte probabil Fritz este departe de-a fi perfect. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie ascultat înainte, iar nu refuzat din start fiindcă e neamţ, e nou în politică şi nici n-are legături cu interlopii Timişoarei. Şi o ultimă chestiune. Să presupunem că Fritz are în spate interese nemţeşti, cum tot se plâng unii “patrioţi”. (O prostie, dar să zicem că aşa este.) Oare chiar aşa nasol ar fi să scoată Timişoara din zona de influenţă balcano-dâmboviţeană, pentru a o integra în cea germană?

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

Leo di Taio a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 15:34 )

Un candidat caruia merita sa ii acordam incredere.
Actualul primat-O DEZAMAGIRE CRUNTA-stil dictatorial care va trage cu siguranta PNL-ul in jos.

Petre a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 15:35 )

Este degradant pentru Johann Preyer, sa fie asemuit cu acest neica nimeni de Fritz. Ma mir si cum puteti face o asemenea alaturare. Nu ne mai bagati pe gat un asemenea individ spoit pe dinafara si gol pe dinauntru! Si-apoi cu nonsalanta vad ca scrieti si despre faptul ca usereul nu este corupt. Ba este. Incepand chiar cu cel din fruntea lui si mai are si alte metehne. Lasati-ne! Multumim!

Kaspar a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 16:30 )

Ino, cu tot respectul, toată construcția ta logica pleaca de la o premisa, absolut greșita: pui egal între Preyer și Fritz, doar pentru simplul fapt ca sunt etnici germani. Asta e singurul element in comun! E ca și când, extrapolând, am pune egal între Adrian Nastase și Lucian Boncu, doar pentru ca sunt romani. Nu e chiar așa! Trebuie sa avem in vedere o grămada de alte aspecte: TM de atunci nu mai e cea de a cum, generațiile sunt altele, cei 7 ani de acasa sunt diferiți etc etc.
Este evident ca Robu nu e un primar bun. Nu e demn de spiritul Timișoarei. Dar nici nu pot fi de acord cu sintagma toti nemții sunt buni, romanii sunt rai și puturoși. Orașul asta e plin de valori, sa speram ca intra in lupta. Și, pana la urma, uita-te la mesajele lui Fritz: fără substanța, generalitati, soluții subțiri, mereu critica, da cu pumnul in masa. Nici acum nu a priceput ca in TM, in centru, nu merge cu golanii și cu discurs de interlop.

darius a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 20:25 )

Alegem un om doar doar pentru ca raspunde unor tipare culturale complet depasite.Inca am ramas infipti in nostalgii elitiste ? Vremea anilor 1700-1900 a trecut demult. Suntem in secolul 21, in plin proces de globalizare si noi continuam sa ne agatam de trecut ( cum era pe vremea hasburgilor, ungurilor, turcilor, comunistilor……… extraterestrilor). Ce a fost a fost, ramane istorie. Vrem un primar conectat la realitatea societatii in care traim astazi. Vrem un primar care sa aiba un background legat de lucrurile care le-a facut pana in prezent si impactul pe care aceste lucruri le-a avut in comunitate.si nu ce ar face daca ar putea/daca i s-ar permite/daca..daca….daca. Vrem ca despre munca si atitudinea lui in societate sa ne vorbeasca vecinii, cunoscutii, prietenii, sefii, colegii, dusmanii lui, nu el. Vrem sa vedem de la el un plan de management administrativ pentru acest oras cu target-uri clare, cu termene de indeplinire, cu resurse alocate, etc. A vota astazi pe criterii de pedigree etnic/cultural este ca si cum ni s-ar cere un vot pentru o stica de ulei si o punga de malai. Dobra a avut dreptate cu produsele de laborator. Omul Nou nu are gust/miros/culoare autentica decat intr-un mediu controlat de stafful tehnic.Dupa ce depaseste acest spatiu incepem sa vedem omul asa cum este el, nefardat.

legolas a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 03:11 )

E clar dupa cum au sarit Petre, Kaspar si darius la comentat impotriva ca efectiv le e frica.
Ce povesti scot cei de mai sus, ca trebuie un om „conectat la realitatea societatii” (citat darius). Care societate, cea a mitei, hotiei, golaniei, imposturii, pilelor? La societatea asta trebuie sa se conecteze Fritz?
Ei uite, eu nu vreau sa fie conectat la realitatea asta, vreau ca el sa o schimbe, sa creeze o realitate noua, a competentei, harniciei, corectitudinii!
Da, vreau un primar neamt chiar numai pentru motivul ca 20 de ani de educatie in Germania, ca om si chiar ca specialist, inseamna enorm! Mult mai mult decat pot oferi vreodata Robu, Simonis, Orza, Dobra etc. – hai ca m-a bufnit si rasul cand am scris numele astea :))))))

Paul a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 09:07 )

In conditiile in care nu are un calendar obiectiv de lucrari si proiecte cu care sa vina in fata electoratului, cu perioade de desfasurare si executie, studii de fezabilitate si topo-geo, indicatori tehnico-economici aprobati, surse de finantare asigurate, parteneri privati angrenati in proiecte, s.a.m.d, nu cred ca putem vorbi de un contracandidat serios, in absenta unei echipe puternice si inchegate in spate, cu o lipsa de strategie si viziune pentru oras, s.a.m.d.

Din tot ce l-am analizat pana acum, 95% din posturile dumnelui pe social media sunt invective si expresia intrata in automatism,,eu nu voi face/proceda asa”.

Nici macar el nu crede in sansa lui.

Ceea ce face dumnealui intra in categoria ,,Fiind baiet paduri cutreieram”, aventuri de povestit nepotilor cum a candidat la PMT cand era mai tanar.

victoraggio a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 09:51 )

Măi, Iegolas, dar tu esti sigur ca cei trei nominalizati de tine sunt de prin partile astea ? Sau poate sunt din trupa lu ` Vopsitu ? Lasă-i în pace și haideți la vot !!!!

Alex a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 09:54 )

Faptul ca e german nu garanteaza eficienta. Germania e plina de puturosi si oameni buni de nimic. Avem un presedinte german care adaptat excelent la plaiurile mioritice si in numai 10 ani a reusit sa acapareze 6 case. Asta da eficienta.

Nationalitatatea ori originea unui om nu spune nimic despre el sau ea.

drucker a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 10:27 )

Observ o anumita reticienta vis-a-vis de candidatura neamtului .
Cred ca , dupa tot ce am avut pana acum , ar trebui sa incercam si ceva nou . Nu avem nimic de pierdut .Iar daca neamtul da gres , dupa 4 ani de mandat , depinde de noi , timisorenii daca il schimbam sau nu .
Atunci putem sa ne reintoarcem la politicienii nostrii traditionali , de genul Mariei Grapini -PSD ,Alin Polpoviciu -PDL/PNL , sau chiar a moldovencei senator de Timis Alina Gorghiu .
Sunt convins ca nu ne vor refuza si ii vom gasi tot aici , luptand din greu pt interesele noastre ale Banatului .

legolas a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 11:08 )

@Paul: da, sigur, daca Fritz nu are „un calendar obiectiv de lucrari si proiecte cu care sa vina in fata electoratului, cu perioade de desfasurare si executie…” etc. (parca citezi din Manualul Viitorului Primar, needitat inca) nu poate sa candideze. Dar daca ceilalti, exact la fel, nu au niciun calendar, sau au mintit cu nerusinare propunand calendare irealizabile, ei pot fi votati. Neamtul nu, ca e neamt si nu are calendar. Romanul da, ca are calendar, oricat de mincinos e calendarul. Sau chiar daca are un calendar realizabil, nu il urmeaza pentru ca e incompetent si hot. Asta arata dubla masura cu care analizezi. De fapt, sunt sigur ca nu ai o dubla masura, ci doar un scop, acela de a-l denigra pe Fritz.

@Alex: da, voi merge la vot si voi convinge cat mai multi cunoscuti sa o faca. Nu ma impresioneaza dorinta de calendare a unora sau conectarea la realitati a altora.

Paul a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 12:29 )

@legolas Cand am cerut sa vina cu fapte concrete si probe solide te-ai dezamorsat amice? Asa reactionezi cu toti cei ce nu-ti impartaesc punctele de vedere? Ia-o mai usor altfel te las sa trancani singur…

Habar n-am ce sistem de valori ti-a fost insuflat in cei 7 ani de acasa, dar unul din obiectivele si drepturile fundamentale ale unui individ e sa viseaze si sa aspire sa devina ce a vrut de mic copil, ideea e ca neamtul la aproape 40 de ani nu bifeaza nici unul dintre criterii: ,,EU SUNT” – 0. ,,EU DORESC” – 0.

Cu o astfel de reputatie austera si asa un CV modest, nu cred ca putem vorbi de un candidat demn de luat in seama, scuza-ma. In afara de membrii de partid, singurii sustinatori sunt indivizi din patura de mijloc/jos, manipulabili, fara o cultura a stiintei politice, cu ce se mananca si mizele ascunse din spatele mutarilor…

Totodata nu iti faci campanie aruncand rahat in contracandidati si speculand greseli futile (chiar imaginare), poate pe acolo prin cabinetele cancelariei Germaniei la asa ceva se recurge, dar si nu la Timisoara.

victoraggio a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 14:30 )

Domnu`Alex, eu am impresia că tu nu știi pe ce Planetă trăiești. Cum poți să spui așa ceva despre cea mai dezvoltată economie din iEuropa ?? Cât despre neamțul nostru, te-aș ruga să ai un pic de decență și să nu-l mai pomenești, că nu meriți nici măcar să-i pronunți numele.
Stai în banca ta și mucles, că după câte te văd, ești psd-ist, deci nu AI NICI UN DREPT SĂ COMENTEZI DUPĂ TREI ANI DE ADUS ȚARA ÎN HAOS !!!!!
Repet, haideți la vot, de-acum încolo.

John a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 19:26 )

Cea mai dezvoltata economie a Europei pe rahat, Luxemburg, Norvegia, Elvetia, Irlanda, Danemarca, Islanda, Suedia, UK, Austria, Finlanda, Olanda sunt mult in fata Germaniei, prosperitatea reala e in PIB/loc.

82 de milioane de nemtalai produc de 3 trilioane, iar 5 milioane de norvegieni produc de 700 de miliarde, oare unde e mai mare prosperitatea?!? Mintea cocosului. Germania domina prin marime doar.

fritica a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 22:40 )

tot o dati cu fritz. in ce e specialist fritz, mai nefericitilor? ia puneti-l sa candideze independent, sa vedeti cate voturi ia! ce il recomanda? vocea si talentul? sau ca e de la usr? daca era nominalizat altul de la usr , era ala marele specialist? sunteti infantili

De oppresso liber a spus: (ianuarie 29th, 2020 at 20:06 )

Ne-am săturat să fim conduşi de o clasă politică vulgară, incompetentă şi coruptă. Timp de 30 de ani, aceste partide au subminat instituţiile statului. Singura noastră speranţă este o reformare profundă a clasei politice, iar asta se poate face doar cu oameni noi şi partide noi” Fritzy – Pitzy Gaylord De Baun

Intreb pentru un prieten: Asta are buletin de Timisoara? Daca da de cand? De se plange el ca de 30 de ani…. A stai, asta a zis si Simonis Dealerul de la PSD. Mai Marean Vasiliie sa o dea cu asta….

Totusi, Fritzy! Tu ai buletin de Timisoara?

++ a spus: (februarie 5th, 2020 at 02:22 )

votati dr. Robu primar, pe el si freza sa!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Adrian Pau

Saga în familia Simonis, confirmată de Pro România. Gerhard la Pro România, Alfred la PSD

Gerhard Simonis, fratele mai celebrului politician Alfred Simonis, va intra în cursa pentru primăria uneia dintre comunele periurbane timişorene, Moşniţa Nouă, dar nu din partea PSD, ci a Pro România. Adrian Pau a anunţat şi oficial acest lucru şi spune că decizia noului său coleg nu va afecta relaţia cu şeful filialei social democraţilor din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Saga în familia Simonis, confirmată de Pro România. Gerhard la Pro România, Alfred la PSD
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Sâmbătă cu sărbătoare pentru Politehnica! Prezentarea lotului și amical cu o echipă din Serbia

Cum Politehnica va avea etapă liberă în weekend după retragerea celor de la Daco-Getica, gruparea bănățeană va susține un ultim meci amical din această perioadă. Adversar va fi FK Zemun, o echipă de tradiție din Serbia, care actualmente evoluează în eșalonul secund din țara vecină. Cum lotul bănățenilor a suferit unele modificări importante, „noul” lot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă cu sărbătoare pentru Politehnica! Prezentarea lotului și amical cu o echipă din Serbia
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim, director general ADR Vest

Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Un succes din toate punctele de vedere, Programul Operaţional Regional va oferi regiunii Vest sume şi mai importante pentru finanţarea investiţiilor publice, dar şi în domeniul privat, firmele fiind un punct important în dezvoltarea regiunii. Cea mai importantă modificare referitoare la noua sesiune de finanţare a POR se referă la sumele alocate, regiunea de vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cum Politehnica va avea etapă liberă în weekend după retragerea celor de la Daco-Getica, gruparea bănățeană va susține un ultim meci amical din această perioadă. Adversar va fi FK Zemun, o echipă de tradiție din Serbia, care actualmente evoluează în eșalonul secund din țara vecină. Cum lotul bănățenilor a suferit unele modificări importante, „noul” lot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă cu sărbătoare pentru Politehnica! Prezentarea lotului și amical cu o echipă din Serbia
Cel mai mare eveniment de Science Fiction și Fantasy (SFF) de pe teritoriul României a atras în 2019 peste 50.000 de participanți, pe parcursul a 3 zile. Acest lucru arată cât de popular este fenomentul SFF. În același timp, în România nu există un festival de film dedicat în întregime acestui fenomen cultural. Golul va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul The Galactic Imaginarium Film Festival (TGIFF)
Gerhard Simonis, fratele mai celebrului politician Alfred Simonis, va intra în cursa pentru primăria uneia dintre comunele periurbane timişorene, Moşniţa Nouă, dar nu din partea PSD, ci a Pro România. Adrian Pau a anunţat şi oficial acest lucru şi spune că decizia noului său coleg nu va afecta relaţia cu şeful filialei social democraţilor din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Saga în familia Simonis, confirmată de Pro România. Gerhard la Pro România, Alfred la PSD
Nu vom avea centru regional în domeniul cancerului, dar primarul Nicolae Robu promite un centru mai mic, dar unic în această parte a Europei, pentru lupta împotriva cancerului. Este un centru oncologic de terapie personalizată, care va fi deschis în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş, urmând să fie dotat cu aparatură medicală de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara se pregăteşte să ridice un centru oncologic de terapie personalizată unic în această parte a Europei
Un succes din toate punctele de vedere, Programul Operaţional Regional va oferi regiunii Vest sume şi mai importante pentru finanţarea investiţiilor publice, dar şi în domeniul privat, firmele fiind un punct important în dezvoltarea regiunii. Cea mai importantă modificare referitoare la noua sesiune de finanţare a POR se referă la sumele alocate, regiunea de vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional
Adrian Pau, deputatul Pro România de Timiş, le sugerează celor de la PSD cel mai bun candidat care să intre în lupta pentru Primăria Timişoara. Titu Bojin e soluţia, el ar fi cea mai bună (re)achiziţie pentru Partidul Social Democrat, sondajele îi dau un plus de zece procente înainte de a intra în cursă. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adrian Pau îl propune pe Bojin candidat al PSD pentru funcţia de primar al Timişoarei. Fritz, acuzat că e un întreţinut
Revenirea, la presiunea baronilor PSD, la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, face disputa pentru şefia CJ Timiş mult mai captivantă. Cu excepţia principalului favorit, PNL, aproape toate partidele care contează şi-au desemnat candidaţii. Poate surprinzător, primul care şi-a anunţat candidatura la şefia CJT, Titu Bojin, rămâne pe dinafara competiţiei.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe lupta şi pentru şefia CJ Timiş. Titu Bojin rămâne (din nou) fără „coledzi”
Top