Cui e frică de Dominic Samuel Fritz? Şi de ce

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

După mai bine de un secol, Timişoara ar putea avea din nou un primar etnic german. (Unii i-ar spune şansa.) Nu o să insist aici vizavi de ce a făcut pentru Timişoara un primar neamţ precum Johann Preyer, de exemplu, fiindcă mulţi o ştiu. Mai important cred că este cum ar putea ajunge din nou un neamţ get-beget primar iar, ulterior, ce ar putea face pentru Timişoara din această poziţie. Mă refer aici, evident, la Dominic Samuel Fritz, cadidatul USR la şefia instituţiei de pe CD Loga 1.

Mulţi timişoreni nu-şi doresc însă aşa ceva şi asta înainte de-a face un minim efort de a-l asculta pe neamţ. Şi o să trec în revistă aceste categorii refractare. Cu toate că Timişoara este cunoscută ca un oraş multicultural, în care a existat dintotdeuana – sau cel puţin aşa ne place să spunem – o extraordinară concordie între etnii, remarc, cu oarecare tristeţe, că există şi acum un gen de împotrivire la candidatul USR, doar pe motiv că e neamţ. „Ce ştie neamţul ăla care sunt problemele noastre?”, se întreabă „mândrii” români, care mai trăiesc şi prin Timişoara. Aceştia ar fi primii care se opun lui Dominic Fritz şi o fac fără ca nici măcar a dori să-l cunoască.

Fritz mai reprezintă, la fel ca partidul său, diputa dintre nou şi vechi. Dintre o clasă politică prăfuită, compromisă şi fără cele mai mici principii cu una care priveşte spre viitor. “Ne-am săturat să fim conduşi de o clasă politică vulgară, incompetentă şi coruptă. Timp de 30 de ani, aceste partide au subminat instituţiile statului. Singura noastră speranţă este o reformare profundă a clasei politice, iar asta se poate face doar cu oameni noi şi partide noi”, spunea acelaşi Dominic Fritz, în urmă cu aproape un an. Ei bine, există mulţi timişoreni, unii chiar de bună credinţă, conservatori, refractari la tot ce înseamnă nou şi animaţi de vechea zicală “Doar mai rău să nu ne fie”. Nici aceştia nu-l votează pe Fritz din cauza unei temeri nedesluşite de viitor.

În fine, există şi o pătură mai mult sau mai puţin largă de şmecheraşi, interlopi, bişniţari, derbedei, rechini imobiliari care se simt foarte confortabili faţă de cum stau treburile la primărie acum. O instituţie în care e greu să pătrundă oamenii decenţi. Şi aşa a fost şi în timpul lui Gheorghe Ciuhandu, nu doar în epoca Robu. Nu mai amintesc de sutele (mii cu familiile lor) de sinecurişti şi incompetenţi care mută aerul prin primărie şi serviciile acesteia. Toţi aceştia nu-şi doresc sub nicio formă ca în primărie să fie rânduială, să fie instalată competenţa. Ori Fritz chiar asta reprezintă, o ştiu şi detractorii săi, respectiv aşezarea primăriei pe model nemţesc. Adică muncă şi competenţă.

Toate personajele din această categorie, multe racordate şi politic, sunt cele care vor face cea mai dură opoziţie la orice înseamnă primenirea instituţiei. Sunt şi cei dispuşi să scoată bani din buzunar, să facă importante chete pentru ca lucrurile să rămână aşa. Sunt cei care aruncă zvonuri pe piaţă, cum că Fritz ar fi om al serviciilor româneşti, fie SRI, fie SIE. Asta dacă nu e cumva e agent dublu, triplu, cvadruplu, CIA, Mossad, MI 6. Zilele trecute, noul şef al PSD Timiş, Alfred Simonis, vorbea, la rândul lui despre Fritz, că ar fi un “candidat de laborator”. Ce însemnă asta? Om al serviciilor?

Culmea, la fel ca în cazul “statului paralel”, cei care aruncă pe piaţă astfel de zvonuri au mult mai mari legături cu adevăraţii securiştii. Cei mai mulţi dintre ei “patrioţi” din timpul lui Ceauşescu. Şi mai e o chestiune. Multora, mai ales celor cu mentalităţi învechite, cărora li se pare o normalitate ca politica şi administraţia să se facă doar pe interese de caste, fami(g)lii, grupuri infracţionale etc., le este greu să înţeleagă ceva. Şi anume, cum de un neamţ cu şcoală, vorbitor de patru limbi, fost consilier al preşedintelui Germaniei (pe lângă multe altele) se îndrăgosteşte de Timişoara, unde vrea să fie şi primar.

Foarte probabil Fritz este departe de-a fi perfect. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie ascultat înainte, iar nu refuzat din start fiindcă e neamţ, e nou în politică şi nici n-are legături cu interlopii Timişoarei. Şi o ultimă chestiune. Să presupunem că Fritz are în spate interese nemţeşti, cum tot se plâng unii “patrioţi”. (O prostie, dar să zicem că aşa este.) Oare chiar aşa nasol ar fi să scoată Timişoara din zona de influenţă balcano-dâmboviţeană, pentru a o integra în cea germană?

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

Leo di Taio a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 15:34 )

Un candidat caruia merita sa ii acordam incredere.
Actualul primat-O DEZAMAGIRE CRUNTA-stil dictatorial care va trage cu siguranta PNL-ul in jos.

Petre a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 15:35 )

Este degradant pentru Johann Preyer, sa fie asemuit cu acest neica nimeni de Fritz. Ma mir si cum puteti face o asemenea alaturare. Nu ne mai bagati pe gat un asemenea individ spoit pe dinafara si gol pe dinauntru! Si-apoi cu nonsalanta vad ca scrieti si despre faptul ca usereul nu este corupt. Ba este. Incepand chiar cu cel din fruntea lui si mai are si alte metehne. Lasati-ne! Multumim!

Kaspar a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 16:30 )

Ino, cu tot respectul, toată construcția ta logica pleaca de la o premisa, absolut greșita: pui egal între Preyer și Fritz, doar pentru simplul fapt ca sunt etnici germani. Asta e singurul element in comun! E ca și când, extrapolând, am pune egal între Adrian Nastase și Lucian Boncu, doar pentru ca sunt romani. Nu e chiar așa! Trebuie sa avem in vedere o grămada de alte aspecte: TM de atunci nu mai e cea de a cum, generațiile sunt altele, cei 7 ani de acasa sunt diferiți etc etc.
Este evident ca Robu nu e un primar bun. Nu e demn de spiritul Timișoarei. Dar nici nu pot fi de acord cu sintagma toti nemții sunt buni, romanii sunt rai și puturoși. Orașul asta e plin de valori, sa speram ca intra in lupta. Și, pana la urma, uita-te la mesajele lui Fritz: fără substanța, generalitati, soluții subțiri, mereu critica, da cu pumnul in masa. Nici acum nu a priceput ca in TM, in centru, nu merge cu golanii și cu discurs de interlop.

darius a spus: (ianuarie 27th, 2020 at 20:25 )

Alegem un om doar doar pentru ca raspunde unor tipare culturale complet depasite.Inca am ramas infipti in nostalgii elitiste ? Vremea anilor 1700-1900 a trecut demult. Suntem in secolul 21, in plin proces de globalizare si noi continuam sa ne agatam de trecut ( cum era pe vremea hasburgilor, ungurilor, turcilor, comunistilor……… extraterestrilor). Ce a fost a fost, ramane istorie. Vrem un primar conectat la realitatea societatii in care traim astazi. Vrem un primar care sa aiba un background legat de lucrurile care le-a facut pana in prezent si impactul pe care aceste lucruri le-a avut in comunitate.si nu ce ar face daca ar putea/daca i s-ar permite/daca..daca….daca. Vrem ca despre munca si atitudinea lui in societate sa ne vorbeasca vecinii, cunoscutii, prietenii, sefii, colegii, dusmanii lui, nu el. Vrem sa vedem de la el un plan de management administrativ pentru acest oras cu target-uri clare, cu termene de indeplinire, cu resurse alocate, etc. A vota astazi pe criterii de pedigree etnic/cultural este ca si cum ni s-ar cere un vot pentru o stica de ulei si o punga de malai. Dobra a avut dreptate cu produsele de laborator. Omul Nou nu are gust/miros/culoare autentica decat intr-un mediu controlat de stafful tehnic.Dupa ce depaseste acest spatiu incepem sa vedem omul asa cum este el, nefardat.

legolas a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 03:11 )

E clar dupa cum au sarit Petre, Kaspar si darius la comentat impotriva ca efectiv le e frica.
Ce povesti scot cei de mai sus, ca trebuie un om „conectat la realitatea societatii” (citat darius). Care societate, cea a mitei, hotiei, golaniei, imposturii, pilelor? La societatea asta trebuie sa se conecteze Fritz?
Ei uite, eu nu vreau sa fie conectat la realitatea asta, vreau ca el sa o schimbe, sa creeze o realitate noua, a competentei, harniciei, corectitudinii!
Da, vreau un primar neamt chiar numai pentru motivul ca 20 de ani de educatie in Germania, ca om si chiar ca specialist, inseamna enorm! Mult mai mult decat pot oferi vreodata Robu, Simonis, Orza, Dobra etc. – hai ca m-a bufnit si rasul cand am scris numele astea :))))))

Paul a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 09:07 )

In conditiile in care nu are un calendar obiectiv de lucrari si proiecte cu care sa vina in fata electoratului, cu perioade de desfasurare si executie, studii de fezabilitate si topo-geo, indicatori tehnico-economici aprobati, surse de finantare asigurate, parteneri privati angrenati in proiecte, s.a.m.d, nu cred ca putem vorbi de un contracandidat serios, in absenta unei echipe puternice si inchegate in spate, cu o lipsa de strategie si viziune pentru oras, s.a.m.d.

Din tot ce l-am analizat pana acum, 95% din posturile dumnelui pe social media sunt invective si expresia intrata in automatism,,eu nu voi face/proceda asa”.

Nici macar el nu crede in sansa lui.

Ceea ce face dumnealui intra in categoria ,,Fiind baiet paduri cutreieram”, aventuri de povestit nepotilor cum a candidat la PMT cand era mai tanar.

victoraggio a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 09:51 )

Măi, Iegolas, dar tu esti sigur ca cei trei nominalizati de tine sunt de prin partile astea ? Sau poate sunt din trupa lu ` Vopsitu ? Lasă-i în pace și haideți la vot !!!!

Alex a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 09:54 )

Faptul ca e german nu garanteaza eficienta. Germania e plina de puturosi si oameni buni de nimic. Avem un presedinte german care adaptat excelent la plaiurile mioritice si in numai 10 ani a reusit sa acapareze 6 case. Asta da eficienta.

Nationalitatatea ori originea unui om nu spune nimic despre el sau ea.

drucker a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 10:27 )

Observ o anumita reticienta vis-a-vis de candidatura neamtului .
Cred ca , dupa tot ce am avut pana acum , ar trebui sa incercam si ceva nou . Nu avem nimic de pierdut .Iar daca neamtul da gres , dupa 4 ani de mandat , depinde de noi , timisorenii daca il schimbam sau nu .
Atunci putem sa ne reintoarcem la politicienii nostrii traditionali , de genul Mariei Grapini -PSD ,Alin Polpoviciu -PDL/PNL , sau chiar a moldovencei senator de Timis Alina Gorghiu .
Sunt convins ca nu ne vor refuza si ii vom gasi tot aici , luptand din greu pt interesele noastre ale Banatului .

legolas a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 11:08 )

@Paul: da, sigur, daca Fritz nu are „un calendar obiectiv de lucrari si proiecte cu care sa vina in fata electoratului, cu perioade de desfasurare si executie…” etc. (parca citezi din Manualul Viitorului Primar, needitat inca) nu poate sa candideze. Dar daca ceilalti, exact la fel, nu au niciun calendar, sau au mintit cu nerusinare propunand calendare irealizabile, ei pot fi votati. Neamtul nu, ca e neamt si nu are calendar. Romanul da, ca are calendar, oricat de mincinos e calendarul. Sau chiar daca are un calendar realizabil, nu il urmeaza pentru ca e incompetent si hot. Asta arata dubla masura cu care analizezi. De fapt, sunt sigur ca nu ai o dubla masura, ci doar un scop, acela de a-l denigra pe Fritz.

@Alex: da, voi merge la vot si voi convinge cat mai multi cunoscuti sa o faca. Nu ma impresioneaza dorinta de calendare a unora sau conectarea la realitati a altora.

Paul a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 12:29 )

@legolas Cand am cerut sa vina cu fapte concrete si probe solide te-ai dezamorsat amice? Asa reactionezi cu toti cei ce nu-ti impartaesc punctele de vedere? Ia-o mai usor altfel te las sa trancani singur…

Habar n-am ce sistem de valori ti-a fost insuflat in cei 7 ani de acasa, dar unul din obiectivele si drepturile fundamentale ale unui individ e sa viseaze si sa aspire sa devina ce a vrut de mic copil, ideea e ca neamtul la aproape 40 de ani nu bifeaza nici unul dintre criterii: ,,EU SUNT” – 0. ,,EU DORESC” – 0.

Cu o astfel de reputatie austera si asa un CV modest, nu cred ca putem vorbi de un candidat demn de luat in seama, scuza-ma. In afara de membrii de partid, singurii sustinatori sunt indivizi din patura de mijloc/jos, manipulabili, fara o cultura a stiintei politice, cu ce se mananca si mizele ascunse din spatele mutarilor…

Totodata nu iti faci campanie aruncand rahat in contracandidati si speculand greseli futile (chiar imaginare), poate pe acolo prin cabinetele cancelariei Germaniei la asa ceva se recurge, dar si nu la Timisoara.

victoraggio a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 14:30 )

Domnu`Alex, eu am impresia că tu nu știi pe ce Planetă trăiești. Cum poți să spui așa ceva despre cea mai dezvoltată economie din iEuropa ?? Cât despre neamțul nostru, te-aș ruga să ai un pic de decență și să nu-l mai pomenești, că nu meriți nici măcar să-i pronunți numele.
Stai în banca ta și mucles, că după câte te văd, ești psd-ist, deci nu AI NICI UN DREPT SĂ COMENTEZI DUPĂ TREI ANI DE ADUS ȚARA ÎN HAOS !!!!!
Repet, haideți la vot, de-acum încolo.

John a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 19:26 )

Cea mai dezvoltata economie a Europei pe rahat, Luxemburg, Norvegia, Elvetia, Irlanda, Danemarca, Islanda, Suedia, UK, Austria, Finlanda, Olanda sunt mult in fata Germaniei, prosperitatea reala e in PIB/loc.

82 de milioane de nemtalai produc de 3 trilioane, iar 5 milioane de norvegieni produc de 700 de miliarde, oare unde e mai mare prosperitatea?!? Mintea cocosului. Germania domina prin marime doar.

fritica a spus: (ianuarie 28th, 2020 at 22:40 )

tot o dati cu fritz. in ce e specialist fritz, mai nefericitilor? ia puneti-l sa candideze independent, sa vedeti cate voturi ia! ce il recomanda? vocea si talentul? sau ca e de la usr? daca era nominalizat altul de la usr , era ala marele specialist? sunteti infantili

De oppresso liber a spus: (ianuarie 29th, 2020 at 20:06 )

Ne-am săturat să fim conduşi de o clasă politică vulgară, incompetentă şi coruptă. Timp de 30 de ani, aceste partide au subminat instituţiile statului. Singura noastră speranţă este o reformare profundă a clasei politice, iar asta se poate face doar cu oameni noi şi partide noi” Fritzy – Pitzy Gaylord De Baun

Intreb pentru un prieten: Asta are buletin de Timisoara? Daca da de cand? De se plange el ca de 30 de ani…. A stai, asta a zis si Simonis Dealerul de la PSD. Mai Marean Vasiliie sa o dea cu asta….

Totusi, Fritzy! Tu ai buletin de Timisoara?

++ a spus: (februarie 5th, 2020 at 02:22 )

votati dr. Robu primar, pe el si freza sa!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 18982 cazuri

4905
active
1248
decese
12829
vindecate

Situația globală

Total: 6026091 cazuri

3003723
active
366415
decese
2655953
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Pero Milosevic

Schimbare șoc în handbalul timișorean. Pero Milosevic a plecat la Buzău

„Echipa HC Buzău 2012 îi multumește domnului Eliodor Voica pentru munca depusă în cele două sezoane petrecute alături de echipă, urând totodata bun venit și mult succes la Buzău pentru următorii doi ani domnului Pero Milosevic”, este știrea momentului în handbalul românesc, vestea venind chiar de la clubul buzoian. HC Buzău 2012 a efectuat așadar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare șoc în handbalul timișorean. Pero Milosevic a plecat la Buzău
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

banner-iulius-town_728x90

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat, în această seară, decesele altor opt persoane infectate cu coronavirus. România a ajuns la 1.248 de decese din cauza COVID-19  A murit o femeie, 87 de ani, din județul Sibiu. Comorbidități: Boala cardiovasculara, HTA, Boala pulmonara cronica, Neoplasm. A murit un bărbat, 59 de ani, din județul Sibiu. Comorbidități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul COVID-19. România ajunge la 1.248 de decese
Scandalul trotuarelor cu sau fără autorizaţie legală de construcţie intră într-o nouă fază. Aceasta după ce un reprezentant al administraţiei Timişoarei a depus o plângere penală împotriva directorului Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş, Sorin Predescu, pentru abuz în serviciu. Demersul vine după ce şi Direcţia depusese o plângere penală la adresa municipalităţii. Cele două instituţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara a făcut o plângere penală împotriva lui Sorin Predescu, şeful Direcţiei de Cultură Timiş
Aeroportul Internaţional Timişoara se pregăteşte pentru reluarea treptată a curselor aeriene operate. Astfel, se fac eforturi pentru ca pasagerii care vor folosi aerogara să beneficieze de condiţii de siguranţă la cel mai ridicat nivel de securitate şi protecţie la coronavirus. În condițiile ridicării progresive a restricțiilor de circulație aviatică și a reluării activităților de zbor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregăteşte reluarea curselor aeriene pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Vor fi reguli noi de securitate
Nici nu s-a uscat cerneala semnăturii pe anunţul revenirii la (mai) multă libertate şi primarul Nicolae Robu a anunţat că pune la cale un concert rock. A decis şi cine urcă pe scenă, doar un mic amănunt, artiştii nu ştiu nici măcar că sunt propuşi să cânte unui public limitat, care va sta pe scaune,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A venit libertatea muzicală… în Piaţa Libertăţii. Primarul ne scoate la concert rock, cu stat pe scaun şi număr maxim de spectatori.
Primarul Timişoarei, oricare va fi acesta după alegerile locale, ar putea avea o mare surpriză dacă un proiect de lege iniţiat de USR va trece de votul parlamentului. Acesta se referă la combaterea ambroziei şi ar urma să înlocuiască actuala legislaţie, care s-a dovedit ineficientă. Marea noutae: amenzile ar urma să se acorde „pe persoană...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR, lege nouă pentru combaterea ambroziei. Primarii vor fi amendaţi, iar autorităţile vor putea intra pe terenurile private
Senatul României unde sunt mulţi oameni în vârstă, care sunt opaci atunci când vine momentul să se modernizeze şi să apeleze la tehnica de calcul, mai ales de la PSD. Afirmaţia aparţine senatorului USR de Timiş, Nicu Fălcoi, care spune că aleşii acestei camere a parlamentului nu sunt deloc prietenoşi la folosirea tabletelor cu care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul USR de Timiş constată realitatea lucrului cu colegii săi în vârstă: Cei de la PSD fug ca dracu de tămâie de tehnologie
Cadoul făcut de şeful Direcţiei de Drumuri, Poduri, Parcări (etc), din cadrul Primăriei Timişoara, Culiţă Chiş, de ziua şefului instituţiei, o nouă giraţie finalizată, a fost depăşit în „fericire” de un alt obiectiv, deşi nu atât de evident. Primarul a fost tare mândru că exact de ziua sa de naştere a dat cu pixul pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria de minuni continuă, dar neprovocată: Am semnat pentru licitaţia la Solventul de ziua mea, dar aşa s-a nimerit
După mai multe zile în care s-au consemnat zero sau maxim un caz de infectări cu coronavirus, în ultimele 24 de ore în judeţul Timiş au fost confirmate trei persoane îmbolnăvite. La nivel naţional s-a produs o mică scădere a cazurilor faţă de ziua precedentă, respectiv 191, faţă de 197. La două săptămâni de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a rupt linia cu zero cazuri. Trei îmbolnăviri cu coronavirus în Timiş, în ultimele 24 de ore. Situaţia pe judeţe
Bazinele acoperite sau aflate în aer liber şi sălile de sport vor fi deschise pentru sportivii de performanţă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, începând cu data de 1 iunie, conform Hotărârii numărul 26 a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că Hotărârea nr. 26 a CNSU,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschid bazinele de înot și sălile de sport, în prima fază doar pentru sportivii de performanță
Top