Nu știți cine e Marie Kondo? Vă spun eu! Este un consultant în organizare de origine japoneză și autor al unor best sellers la nivel mondial! Ea a dezvoltat tehnica Konmari de organizare prin care sugerează să păstrați doar lucrurile care vă aduc bucurie. Da, ați citit bine! Înțelepciunea ei o găsiți și pe Netflix, în seria Tidying up with Marie Kondo, sau pe Youtube ori https://konmari.com/
Eu vreau să structurez din ideile ei și să combin un pic cu sfaturile mele legate de garderobă, iar apoi să vă dau 10 idei simple și aplicabile imediat. Evident că aceste sfaturi le puteți aplica apoi la fiecare department din casa și viața voastră, să începeți anul ușurați de povara lucrurile pe care nu le mai folosiți și care nu vă mai aduc bucurie.
1. Alegeți un departament din casa/viața voastră care vă apasă tare și începeți cu el. Să zicem garderoba. Scoateți tot ce dețineți în acel departament și puneți-le într-un singur loc toate. Haine, genți, pantofi, accesorii. Tot. Puneți un cearceaf pe jos și așezați tot acolo. Va fi un pic copleșitor acel moment când veți realiza cât de multe piese aveți.
2. Luați fiecare articol în mână și gândiți-vă dacă acel articol vă aduce bucurie sau nu. Nu dacă vă mai e necesar, nu dacă mai e în stare bună. Dacă vă aduce bucurie. Deoarece contrar minimalismului, care presupune să deținem cât mai puține lucruri, cât mai necesare, Marie Kondo susține ideea de a ne bucura de lucrurile noastre, indiferent că ne sunt necesare, sau nu.
3. Separați apoi lucrurile în trei categorii: Cele care nu mai sunt în stare bună și trebuie aruncate/reciclate. Cele care sunt în stare bună, însă nu vă mai aduc bucurie-acestea vin donate. Și cele care se întorc în garderobă.
4. Analizați bine structura dulapului/spațiilor de depozitare destinate acelor articole. Apoi gândiți-vă bine la stilul vostru de viață și la tipul articolelor pe care le folosiți des. Dacă acestea două nu se potrivesc, cautați variante inventive de adaptare a spațiului de depozitare. De exemplu, eu am multe articole care stau pe umeraș, așa că am căutat variante prin care să montez extra bare pentru umerașe în spațiul deja disponibil. Am scos câteva rafturi, am cumpărat bară de aluminiu de la Dedeman. Nu trebuie bani mulți, doar puțină creativitate, însă vă va ajuta mult.
5. Acest pas e cel mai important pentru liniștea voastră. Când începeți să așezați lucruri înapoi în garderobă, e important să fie totul la vedere. Pentru că altfel nu veți folosi acele lucruri pe care nu le vedeți.
6. Pentru haine care stau în sertare, pentru lenjerie, sau pentru haine de casă, Marie Kondo a dezvoltat un sistem de împăturire prin care puteți depozita fiecare articol în mod vertical. Și astfel sunt din nou toate la vedere, chiar dacă sunt în sertare/cutii.
7. Luați cutii și separatoare pentru articolele mai mici. Pe rafturi, ori în sertare, puneți separatoare și organizatoare, care vă vor ajuta să țineți lucrurile în ordine.
8. Acum e momentul să vă descoperiți problemele. Analizați articolele din care aveți prea multe și să vă gândiți de ce. Ce anume compensați prin cumpărături excesive, ce lipsuri din copilărie acoperiți etc. Și apoi analizați acele piese și părstrați din ele doar ce vă stă bine și vă aduce bucurie. Eu am o problema cu blugii și pantofii, recunosc!
9. Eliminați dublurile. Știu că păstrați 5 variante de cămașă albă, să aveți variante. Nu, nu aveți nevoie de toate. Țineți maximum două. Cele care vă aduc cea mai mare bucurie și cele care vă stau cel mai bine. Restul donați/reciclați. Odată ce veți elimina din dubluri, veți fi foarte fericiți cu aerisirea garderobei și de ușurința cu care veți găsi lucruri.
10. Wishlist! Odată ce aveți spațiu și organizare în garderobă, vă puteți răsplăti! Faceți o listă cu articolele care simțiți că v-ar aduce mare bucurie și vă lipsesc. Notați aceste articole pe un wishlist și profitați de următoarea ocazie să vă răsplătiți cu acel articol. Ori puneți-l pe lista de cadouri pe care vi le doriți de la persoanele dragi vouă.
Aceste mici idei vă văr ajuta să începeți anul cu o casă și o garderobă aranjate și aerisite, iar voi vă puteți concentra pe lucrurile importante pe care doriți să le obțineți în noul an!
Surse foto: Pinterest.com
Eu sunt Laura Chiriță și mă găsiți pe: www.laurachirita.ro, Instagram: laurachirita.ro, facebook: Atelier Laura Chiriță
Comentarii prin facebook