La mai bine de doi ani de la momentul în care actuala guvernare a declanşat asaltul împotriva justiţiei şi statului de drept, Comisia Europeană, prin vocea lui Frans Timmermans, a produs cel mai dur avertisment la adresa Guvernului român. Coroborat şi cu declaraţiile preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, dar şi cu intervenţia a 12 ambasadori importanţi, printre care ai SUA, Germaniei şi Franţei, totul arată că România a ajuns la o răscruce de drumuri: ori o ia pe calea civilizaţiei europene ori se împotmoleşte într-un autohtonism cu iz oriental. Fiindcă atunci cânt toată lumea îți spune că eşti beat, în mod cert aşa şi este.
Îmbrăţişând teza favorită a lui Nicolae Ceauşescu, de neimplicare în treburile interne ale unui popor, cei din PSD-ALDE au început să riposteze pe modelul iubitului lor înaintaş. Numai că lucrurile sunt tot mai grave, iar actualii guvernanţi se fac că nu înţeleg. Şi asta fiindcă fondurile europene şi mai ales cele din agricultură şi coeziune vor depinde de respectarea statului de drept. Şi pentru ce s-a ajuns în această situaţie de-a da foc la ţară? Doar pentru că nişte infractori, începând cu Liviu Dragnea, să fie scăpaţi de rigorile legii.
Culmea, întreaga poveste cu atacul împotriva justiţiei a pornit în numele înlăturării abuzurilor procurorilor. La pachet cu „libertăţile şi drepturile cetăţeneşti”, sintagmă atât de dragă lui Călin Popescu Tăriceanu. Nu contest că n-au existat unele abuzuri ale procurorilor, dar nu cred că acestea i-au afectat vreodată pe nevinovaţi. Uitaţi-vă doar la familia Cosma din Ploieşti, cea de la care a pornit povestea cu abuzurile, cât de neprihănită este. Sau să amintesc de „abuzaţii” Dan Voiculescu, Elena Udrea, Radu Mazăre, Alina Bica, Darius Vâlcov sau Liviu Dragnea?
Doar pentru ca aceştia şi alţi mulţi infractori să rămână şi liberi şi cu banii furaţi la ei, riscăm acum ca milioane de români să rămână, de exemplu, fără subvenţii agricole. Fiindcă deja în aceşti termeni trebuie vorbit. Legalizarea corupţiei are efecte directe asupra buzunarului fiecărui român. Iar românii trebuie să ştie că, în numele „patriotismului” şi a „privilegiului” de-a fi conduşi de nişte borfaşi, există riscul de-a fi dărâmat tot ce s-a construit în relaţia cu Europa.
Şi dacă tot am vorbit de abuzuri, aş face o paralelă cu perioada în care cică ele s-ar fi întâmplat cu cea de azi, în care ele ar fi fost înlăturate. Vă amintiţi, pe vremea în care mai funcţiona DNA, când era săltat câte un corupt? Dacă nu primea arest (întotdeauna dat de judecători, nu de procurori), imediat apărea pe la Antena 3 sau RTV să povestească cât de curat este şi cum a ajuns victimă a „statului paralel”. Procurorii n-aveau voie să vorbească despre dosarele aflate pe rol, astfel că aveam o singură versiune.
Acum, când abuzurile cică au fost înlăturate şi lucrurile s-au schimbat. De exemplu, Laura Codruţa Kovesi n-are voie să spună nimic despre dosarele în care este inculpată. În schimnb, „pe surse”, la aceleaşi televiziuni apar tot felul de informaţii din dosar. Aici nu-i abuz, nu? Nici faptul că fosta şefă a DNA are deja peste 20 de dosare deschise. Nici faptul că mai toate au ajuns pe mâna unei femei frustrate (era să fac greşeala să-i spun doamnă), respinsă de două ori de preşedintele Klaus Iohannis la şefia DNA. Trebuie să fii total acefal să nu realizezi că aici e un abuz colosal. Lucru pe care instituţiile europene l-au semnalizat. Unde sunt acum „libertăţile şi drepturile cetăţeneşti” ale lui Tăriceanu? Acelaşi Tăriceanu în cazul căruia, de aproape o jumătate de an, Senatul nu se pronunţă în privinţa ridicării imunităţii pentru a fi cercetat. Şi pentru ce? O amărâtă de şpagă de 800.000 de euro. Oare când au fost abuzuri? Când Justiţia o făceau justiţiabilii sau azi, când o fac politicienii? Fiindcă Secţia Specială (ca şi Inspecţia Judiciară, de altfel) sunt doar nişte apendice ale PSD. Asta e România de azi şi doar cine nu vrea nu vede acest lucru. O Românie care, în numele „patriotismului” şi a „neimplicării în treburile interne” a ajuns pe mâna unor infractori care nu mai dau socoteală nimănui. Repet, cu riscul de-a o deconecta de la fondurile europene.
P.S. Încă ceva apropo de abuzuri. Pâna acum, instanţele au respins toate acţiunile făcute împotriva lui Kovesi de Inspecţia Judiciară şi Secţia Specială.
Comentarii prin facebook