„Avem şi noi faliţii noştri”. Cazul Marius Craina: despre ipocrizie şi meritocraţie

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Din capul locului, cred că e corectă sintagma „politic a venit, politic pleacă”, atunci când e vorba de numirea/schimbarea şefilor de servicii deconcentrate. Şi asta fiindcă, în 30 de ani, clasa politică nu a reuşit sau nu a vrut să instituţionalizeze un criteriu pe baze meritocratice de numire a acestor şefi. Culmea este faptul că aceiaşi politicieni care spun „politic a venit, politic pleacă”, sunt primii care contestă şi acest criteriu. Respectiv, atunci când pleacă de la putere, nu puţini sunt cei care se văicăresc pe seama „profesioniştilor” care sunt daţi la o parte. Să ne înţelegem, e vorba de „profesionişti” colegi de partid cu ei. La fel a făcut şi PSD şi PNL şi PDL, aici nu există diferenţe.

E drept, Guvernul Boc a încercat să se lepede de ipocrizie şi să legifereze numirea pe criterii politice a acestor şefi, dar s-a opus Curtea Constituţională. Ca atare, de fiecare dată când s-a schimbat puterea, unul din primele lucruri la care s-a umblat în teritoriu a fost schimbarea şefilor puşi de „ceilalţi” Pe singurul criteriu „avem şi noi faliţii noştri”. Şi nu de puţine ori e vorba de politruci care nu ştiu să facă nimic, nu se pricep la nimic. De aceea, ei acceptă să fie puşi şefi ori la ITM, ori la DSV, ori la vreun spital, oriunde este un loc. Şefi să fie, că oricum se pricep la toate, dar la nimic în esenţă. Ca să nu mai spun că, n-au fost puţine cazurile, în care cei demişi au contestat în instanţă, au câştigat şi ne trezeam cu doi şefi la o instituţie. Unul pus politic, altul de instanţe.

Şi trec acum şi la cazul primei schimbări petrecute la Timişoara, după învestirea Guvernului Orban. Săptămâna trecută a născut un marea freamăt schimbarea managerului Spitalui Judeţean, Marius Craina, cu un tânăr cercetător. Prmul e PSD-ist, al doilea PNL-ist învingător. Nu ştiu dacă Marius Craina a fost chiar cel mai slab dintre toţi directorii PSD-işti de „deconcentrate”, dacă a început marea schimbare chiar cu el. De altfel, chiar preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a admis că singura lui vină este faptul că e PSD-ist. E acelaşi Robu care declara, cu câteva săptămâni în urmă, că directorii care-şi văd de treaba lor, chiar dacă sunt membri PSD, nu vor fi schimbaţi. S-a răzgândit între timp…

Nu ştiu cât de perfomant a fost şi Craina. Unii vor spune că a modernizat spitalul, ca nimeni altul. Alţii susţin că a tolerat, chiar dacă nu a şi patronat, o şerpărie PSD-istă în spital, pornind de la contracte până la angajări. Aici ar fi şi un exemplu clar, angajarea deputatei PSD, Bianca Gavriliţă cu o jumătate de normă la spital. De parcă nu sunt atâţia tineri medici care aveau nevoie de acel post Dar poate cel mai supărător la această schimbare de la „Judeţean” a fost circul cu protestele angajaţilor, amintind de începutul anilor 90, când sindicaliştii demiteau sau numeau directori. Nu sunt împotriva protestelor sindicale, dar numirea unui director nu este motiv de aşa ceva. Nu e treaba sindicaliştilor să numească manageri.

De celalată parte, venind pe valul „noi nu suntem ca PSD-iştii”, PNL are obligaţia de-a numi în aceste deconcentrate, inclusiv la Spitalul Judeţean, manageri cel puţin la fel de buni precum cei înlocuiţi. Oare un tânăr cercetător de 30 de ani, oricât de bun profesionist şi absolvent de Yale ar fi, poate să preia administrarea unei instituţii de 2.500 de oameni? Atâta timp cât n-are experienţă de acest gen, neconducând nimic până acum. Chiar Robu a afirmat că l-a recomandat pe Raul Pătraşcu, dar nu garantează pentru el.

Incorect! Atâta timp cât a fost în spatele numirii (dacă a fost), trebuie să şi garanteze pentru Pătraşcu. Şi trebuie să garanteze pentru toţi şefii de deconcentrate care vor fi numiţi de PNL. Nu e doar o datorie, ci o obligaţie în faţa timişorenilor de-a da oameni bine pregătiţi pentru aceste funcţii. Şi pentru care, evident, să garanteze, nu doar să-i recomande. De altfel, aici e marea problemă a partidelor când e vorba de aceste funcţii. În momentul în care au preluat puterea, ei trebuie să aibă oameni pregătiţi pentru toate deconcentratele. Ba chiar să fie cunoscute aceste nume, pentru ca oamenii să voteze şi pe acest criteriu. Ori cât timp acest lucru nu se întâmplă, numiriler vor continua să fie făcute pe singurul criteriu, amintit mai sus: „Avem şi noi faliţii noştri.”

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Mihaela29 a spus: (decembrie 2nd, 2019 at 14:06 )

Trist! E trist cum soarta celui mai mare spital din vestul tarii e decisa politic. Daca angajatii protesteaza, inseamna ca ei sunt multumiti de vechiul managment. Si mi greu sa cred ca toti sunt „pile pesediste”. Majoritatea sunt oameni cu ani experienta, angajati cu mult inainte de mandatul Craina. Ar trebui, totusi, sa tinem mai mult cont de vointa cetateanului si de promisiunile pe care le facem. Oricum, postul de primar este peste cel de manager al „Judeteanului”, deci HAIDE CRAINA!!

Stelu a spus: (decembrie 2nd, 2019 at 14:47 )

PSD, PNL, o fi Craina bun sau nu asta nu rezolva marea problema: Un tanar aboslvent direct la Judetean? Cel mai mare spital din Banat?
Repet, tanar absolvent de facultate. In primul rand are zero experienta pt un asemenea rol. In al doilea rand ce autoritate are copilul in fata unor doctori cu notorietate?
Nu uitati: Sunt doctori extraordinari la judetean cu experienta profesionala mai mare decat experienta de viata a baiatului.

rusine a spus: (decembrie 2nd, 2019 at 19:26 )

Directorul PNL este un tip care anu asta da examen de rezidentiat, pentru ca anu asta a terminat medicina. Deci tanaru rezident va fi seful profesorilor lui, de rasu curcilor. Asta-i meritocratia penelista. PNL=PSD.

george orwell a spus: (decembrie 2nd, 2019 at 19:56 )

J’accuse! Daca s-ar face o lista cu toate „deconcentratele” si cu oamenii ce-s sefi la ele, marea surprindere ar fi ca nici unul nu e profesionist si ca, in cel mai bun caz, au fost calificati la locul de munca de catre partid, indiferent care, fix in perioada in care era mai usor sa-ti cumperi dimplome decat un rand de haine pe masura. Asa au ajuns manageri 1 baza, pe model comunist. Politicienii nostri, printre multe altele, nu inteleg 2 lucruri: ca trebuie sa se opreasca cu politizarea la nivelul secretarilor de stat si al prefectilor si ca numirea la varf se face doar dupa ce candidatii au atins maturiatea politica, iar acest lucru vine, de regula, in jurul varstei de 50 de ani. Pana atunci ei trebuie sa urce toate scarile ierarhiei, pas cu pas si sa dovedeasca. Asa-i in vest, model pe care ne bazam doar cand ne convine. Asa ca numirea PSD-istului ca si numirea PNL-istului sunt la fel de eronate. Maxima acestei aberatii a fost girata de Basescu in guvernul MRU; niste tinerei, mari anonimi, ziua erau ministri iar noaptea se masturbau in fata computerelor. Ce-ar fi ca orisicine, pesedist, penelist, egal ce partid sau fara partid, sa se prezinte la un concurs, pe bune, de manager? Ce-i asa de greu? Raspuns = pierderea privilegiilor. Romania va deveni normala, nu prin slogane ci prin fapte. E momentul ca toate partidele sa depaseasca aceste apucaturi medievale a numirilor pe posturi „deconcentrate”. Ori e pe merit ori nu e deloc. Profesionistii din afara partidelor sunt mult mai multi decat politicienii de profesie. Inafara acestor privitivisme de casta, nu exista nicio ratiune ca unii sa fie mai egali decat altii.

drucker a spus: (decembrie 3rd, 2019 at 09:35 )

Spitalul judetean e o cloaca macinata de coruptie si mita .
De la seful de sectie pana la ultima infirmiera , toti iti sugereaza ca trebuie sa dai ca sa fi ingrijit .Bineinteles ca sumele variaza in functie de rangul angajatului .
Nu ti se va cere , in mod direct , ti se va sugera . Prin comportamentul afisat , ti se da de inteles , ca daca nu dai nu se va ingriji nimeni de tine .
Apoi vine firesc si urmatoarea intrebare :
Cum poate un medic trecut de 50 de ani sa lucreze zilnic 16 ore , 8 in spital si alte 8 in propriul cabinet privat ?
Simplu , dupa vizita de dimineata si aprox. 2 ore in spital majoritatea medicilor sunt de negasit , ramanand doar rezidentii.

Spitalul Judetean are probleme mult mai grave decat numirea pe criterii politice a managerului .

cenzura neomarxista a spus: (decembrie 3rd, 2019 at 16:02 )

orice mesaj care il include nepozitiv pe fritz e cenzurat :). rusinica!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top