Aeroportul Internaţional Timişoara a avut un an 2019 excelent. Datele referitoare la activitatea instituţiei, intervalul de timp 2015-2019 a fost pentru AIT, o perioadă semnificativă pentru introducerea de noi destinații, investiții consistente în zona de operațiuni aeriene, de 1,9 milioane de euro, și lucrări continue pentru modernizarea infrastructurii existente.
În perioada amintită, numărul total al pasagerilor a crescut cu 73%, de la 923.791 de pasageri în 2015 la 1.595.000 de călători în 2019. În același interval de timp, numărul de mișcări a aeronavelor a înregistrat o creștere de 49%, respectiv de la 11.669 de zboruri la 17.400 mișcări. Traficul de marfă a înregistrat o creștere de peste 90%, în decursul celor 5 ani, respectiv de la 2.600 tone transportate la 5.000 în 2019. La nivel național aeroportul Timișoara deține 60% din traficul cargo de pe aeroporturile regionale din România, exclus Otopeni.
Anul 2019 a început favorabil atât pentru aeroportul Timișoara, cât și pentru pasageri care au folosit serviciile principalei porţi aeriene din vestul ţării. În decursul anului 2019 au fost introduse curse spre patru noi destinații: Billund (Danemarca), Doncaster/Sheffield (Marea Britanie), Nürnberg și Baden Baden (Germania). Compania aeriană Wizz Air a alocat a o treia aeronavă bazei de la Timișoara și a suplimentat numărul curselor regulate. De asemenea, compania Eurowings a introdus o destinație nouă către Stuttgart. Toate acestea s-au regăsit în creșterea numărului de pasageri și a numărului de zboruri.
În privința curselor interne, ruta Timișoara–București a devenit cea mai frecventată cursă internă din România, în anul 2019. Astfel, Aeroportul Internațional Timișoara s-a clasat pe primul loc în topul aeroporturilor regionale, respectiv locul al doilea, în clasamentul național, după Aeroportul Otopeni în privința numărului de pasageri și aeronave care au ales ca rută Otopeni.
Conform rezultatelor financiare din perioada 2015-2019, veniturile au crescut cu 64% respectiv de la 34.23 milioane de lei la 56 de milioane lei. Creștere spectaculoasă de 369% s-a înregistrat și la profitul brut, de la aproape 800.000 de lei la 3.8 milioane de lei. Aceste date economice pozitive au la bază o bună gestiune a activității comerciale și economice. În ceea ce privesc proiectele de investiții, anul 2019 a fost unul dinamic și plin de provocări, atât pentru proiectul construcției noului Terminal de Sosiri Curse Externe, cât și pentru investițiile majore în zona de operațiuni aeriene. În anul 2019, au fost realizate proiecte importante și în zona de operațiuni aeriene. S-au investit aproximativ 1,9 milioane de euro în lucrări la pistă, sistemul de balizaj, sistemul de alimentare cu energie electrică, dar și alte investiții pentru extinderea zonei cargo și a parcării auto.
„Intervalul de timp 2015-2019 a fost unul foarte bun din toate punctele de vedere. Au fost lansate noi rute, s-au înregistrat creșteri importante ale traficului aerian, creștere economică consistentă și s-au demarat ample lucrări de modernizare și dezvoltarea. Suntem optimiști și ne propunem ca anul viitor să fie unul și mai productiv, având în plan proiecte ambițioase de dezvoltare, cum ar fi proiectul tehnic și demararea lucrărilor la aerogară – terminalul de curse plecări externe”, a spus directorul aeroportului, Daniel Idolu.
Comentarii prin facebook