Cea mai mare parte a apei potabile distribuite în Timişoara provine din Bega, doar o treime fiind din foraje de mare adâncime. Bega, care traveresează oraşul, oferă permanent cantitatea de apă necesară, iar, la nevoie, se poate utiliza şi rezerva din lacul Surduc, arată datele Aquatim.
Societatea Aquatim foloseşte pentru alimentarea consumatorilor din Timişoara peste două treimi din apă provenind din Bega, restul fiind apă obţinută din foraje de mare adâncime. Astfel, în Timişoara, apa potabilă provine din două surse, circa 25-30% din foraje şi 70-75% din Bega.
Apa de suprafaţă este tratată şi distribuită de Staţia de Tratare a apei Bega. Apa din Bega are avantajul asigurării unei cantităţi suficiente, nodul hidrotehnic Timiş-Bega fiind un factor de siguranţă şi din punct de vedere al asigurării necesarului de apă. În plus, la nevoie, apa din lacul Surduc poate fi transferată în râul Bega, arată datele societăţii care operează serviciul regional de apă şi canal.
Apa subterană este captată prin foraje de mare adâncime, situate în partea de est, sud-est şi vest a oraşului Timişoara, tratarea şi distribuţia fiind asigurate de Staţia de tratare a apei Urseni şi Staţia de tratare a apei Ronaţ. Apa de adâncime se caracterizează printr-o calitate relativ constantă în timp, mai spun cei de la Aquatim.
La Staţia Bega, tehnologia de tratare, adaptată apei din surse de suprafaţă cuprinde operaţiuni de coagulare-floculare, decantare, filtrare şi clorinare. Pentru Staţia Urseni se folosesc aerarea, deferizarea, demanganizarea, filtrarea şi clorinarea.
Comentarii prin facebook