Carnea şi preparatele din carne de porc au devenit, pentru o bună parte din români, un adevărat lux de sărbători. Prețurile au crescut cu aproape 25% față de anul trecut, iar mulţi timişoreni au spus că, în 2012, vor avea mai puţine produse pe masa de Crăciun.
Oamenii cu venituri reduse s-au apropiat cu greu de preparatele tradiţionale. Cel mai ieftin produs în pieţele din Timişoara a fost şoriciul de porc, însă şi pentru el cumpărătorii au fost nevoiți să scoată din buzunare șapte lei pentru un kilogram. Cârnaţii, caltaboşul sau toba au fost în jur de 20-25 de lei kilogramul, iar cei care au poftit la jumări au plătit nu mai puțin de 50 lei pe kilogram.
Producătorii din industria cărnii susţin că aceste majorări s-au produs din cauza scumpirii la nivel naţional a cerealelor, furajelor şi utilităţilor. Preţurile însă nu se opresc aici. Alte creșteri se vor produce şi în cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile. (sursa: www.ecuisine.ro)
Comentarii prin facebook