Pastorala de Crăciun a Înalt Preasfinţiei Sale Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului

Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini har, binecuvântare şi pace de la Dumnezeu – Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Cinstiţi credincioşi şi credincioase,

Atotputernicul Dumnezeu a binevoit ca şi în anul acesta – în tihnă, cu sănătate şi voie bună – să retrăim taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută a mântuirii noastre : Naşterea Domnului Iisus Hristos.

La acest minunat popas duhovnicesc inima noastră saltă de sfântă bucurie, reîmprospătându-şi firea din nesecatul izvor de lumină şi putere care a coborât din cer pe pământ cu prilejul naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu toţii suntem încredinţaţi că solia îngerilor din noaptea Naşterii răscoleşte firea noastră şi ne face să cugetăm mai adânc. Înţelesul veştii celei bune de acum 2010 ani, „Întru cei de sus mărire, pe pământ pace, între oameni, bună voire”, este ca fiecare din noi să facem tot ce ne stă în putere pentru ca bucuria praznicului să fie cât mai mare, ca toată lumea să se îndestuleze trupeşte şi duhovniceşte din tihna şi harurile lui.

De aceea, voioşiei creştineşti din vremea acestor sfinte sărbători, eu îi adaug toată dragostea mea de părinte duhovnicesc, dorindu-vă fiecăruia dintre voi, sănătate, mântuire, spor în toate, pace şi bucurie întru mulţi şi fericiţi ani !

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,

Cât de tainică şi de nepătruns este minunea Naşterii lui Hristos Iisus, Domnul nostru, câte nădejdi ale veacurilor nu năzuiau spre leagănul din ieslea Betleemului şi câte împliniri n-au decurs de-a lungul vremii, din Izvorul de înţelepciune care s-a născut într-un umil sălaş de animale!

Câte minuni şi mai ales câte învăţături noi, n-au venit pe pământ odată cu Pruncul Iisus!

Cu câte simţuri şi cu câte puteri noi nu şi-au împrospătat oamenii viaţa, ascultând şi trăind învăţăturile veşnice ale Mântuitorului  Iisus Hristos.

Cunoaştem că prin călcarea poruncii divine de către strămoşii noştri, omul pierduse nu numai fericirea raiului, ci şi dreptul la dragostea şi harul lui Dumnezeu şi mai ales conştiinţa chemării sale de fiinţă superioară. Din pricina păcatului, mintea omului se întunecase şi voinţa îi slăbise în aşa măsură încât prin propriile sale puteri omul nu s-ar mai fi putut înălţa niciodată la starea şi fericirea sa cea dintâi.

Lipsită de legătura cu Dumnezeu, conştiinţa omenească se încătuşase în atâtea patimi şi pofte pământeşti încât – în scurtă vreme – ea a căzut robită simţurilor cărnii şi fierbinţelii sângelui omenesc.

Ieşit din ocolul de lumină al harului, omul s-a lăsat purtat pe marea vieţii ca o corabie fără cârmaci. Cugetarea minţii, simţirea inimii şi puterea voinţei i se stricaseră atât de mult încât nu-l mai puteau îndruma înspre bine. Ele nu-i mai înfăţişau limpede adevărul, ci dimpotrivă îl îndemnau la închipuiri nechibzuite, cărora le-au dat forme şi puteri corespunzătoare doar închipuirile sale rătăcite. Acestea l-au subjugat şi l-au chinuit mii de ani încât el – făptură superioară – s-a închinat, s-a robit şi a adus jertfe idolilor ciopliţi chiar de mâinile sale.

Prinsă în ghearele rătăcirii şi înotând în potop de patimi ruşinoase, de credinţe deşarte şi de moravuri sângeroase, lumea veche se zvârcolea asemenea unui bolnav pe patul de moarte, dar care nu voia totuşi să moară.

Stăpânită de această dorinţă fierbinte, ea suspina după doctorul care s-o vindece. Sătulă de sisteme filosofice care nu i-au fost de folos, suspina după adevăruri simple şi pe înţeles, suspina după exemple trăite, suspina după un Mântuitor care s-o descătuşeze de lanţurile robiei morale, s-o îndrume pe calea împlinirii menirii ei şi s-o înalţe din starea de umilinţă, de robire a păcatului şi a patimii, la Dumnezeul adevărului, al iubirii, al milei, al dreptăţii şi al păcii.

Acest Mântuitor făgăduit de Dumnezeu, dorit şi aşteptat de patriarhii Vechiului Testament şi prezis de prooroci, a şi venit, la plinirea vremii. El a fost Domnul nostru Iisus Hristos, S-a făcut asemenea nouă, pentru ca prin viaţa Sa, prin învăţăturile, suferinţele şi moartea Sa pe cruce, să răscumpere păcatul strămoşilor noştri, să dezlege din amară robie sufletul omenesc şi să arate omenirii „calea, adevărul şi viaţa” prin trăirea Sfintei Sale Evanghelii care este o neîntreruptă, caldă şi stăruitoare chemare a omului la „adevăr, dreptate, milă, faptă bună, dragoste, rugăciune şi pace”.

În naşterea trupească a lui Iisus Hristos, Dumnezeu se uneşte cu firea omenească. Prezenţa trupească a Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ, este dovada vie şi puternică a împlinirii făgăduinţei lui Dumnezeu dată strămoşilor noştri, a dragostei Sale părinteşti şi a purtării Sale de grijă faţă de noi oamenii.

Dreptmăritori creştini şi creştine,

Pentru acestea şi multe altele, zic bucuraţi-vă şi vă veseliţi cu toţii astăzi pentru că Hristos, odată cu naşterea Sa, ne-a adus atâtea daruri scumpe: pacea după care însetează sufletul nostru, dragostea şi respectul faţă de aproapele, mila către semenii în lipsă şi nevoi, răbdarea în necazuri, nădejdea care ne sprijină şi ne mângâie în toate amărăciunile vieţii, daruri care ne luminează viaţa şi ne întăresc fiinţa.

Pentru aceasta, lumea creştină de două mii de ani prăznuieşte cu multă însufleţire şi nesfârşită bucurie amintirea unui minunat şi unic eveniment. Şi oricât timp va trece, praznicul acesta va fi totdeauna nou şi pururea în stare să ne înalţe sufletul spre o lume mai bună, mai senină, mai dreaptă, mai curată şi mai cinstită.

Aşezată la sfârşitul unui an care se încheie şi în pragul unui an care începe, Naşterea Domnului ne este şi bun prilej de înnoire duhovnicească, cu spor şi sănătate pentru toţi, cu propăşire în viaţa sfintei noastre Biserici şi cu realizări măreţe şi fericire în viaţa fiecăruia dintre noi, aşa cum vă urez şi vă doresc din toată inima dragii mei credincioşi.

Al vostru de tot binele doritor şi către Dumnezeu fierbinte rugător,

+ Nicolae

Arhiepiscop şi Mitropolit

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni, în careul de ași în Antalya

În săptămâna în care a reușit să intre pentru prima dată în Top 100 WTA, Anca Todoni confirmă așteptările cu o calificare spectaculoasă în semifinalele unui puternic turneu challenger ce se dispută în Antalya. Anca Todoni (20 de ani) s-a calificat în semifinalele turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în trei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni, în careul de ași în Antalya
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Lucrările continuă la noul drum de legătură cu A1

Lucrările la noul drum de legătură Timișoara – A1 continuă. Pe șantierul drumului de legătură dintre DN 69 și autostrada A1 este activitate susținută în mai multe puncte de lucru. Echipa antreprenorului lucrează atât la terasamente, cât și la structurile de pe traseu. Astfel, se fac umpluturi din pământ, umpluturi armate la pasajul peste drumul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările continuă la noul drum de legătură cu A1

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Deși supravegheată de tată, o fetiță a fost victima unui accident rutier, sâmbătă aproape de prânz. Astăzi, în jurul orei 11:20, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier în localitatea Moșnița Veche. Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul că o fetiță, în timp ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O fetiță de doar 4 ani, victimă a unui accident rutier în Moșnița
Partidul Republican îl va susţine la alegerile prezidenţiale pe Victor Ponta, a anunţat preşedintele minusculei formaţiuni, timişoreanul Marian Cucşa. Traseist notoriu, Cucşa a trecut în barca lui Ponta, după ce doar în ultima perioadă a servit la mesele lui George Simion, Cristian Terheş şi Călin Georgescu. Candidatul Victor Ponta şi-a mai asigurat 0,2 procente la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După ce i-au servit pe Simion, Terheş şi Georgescu, Marian Cucşa şi Partidul Republican au sărit în tabăra lui Victor Ponta
Lucrările la noul drum de legătură Timișoara – A1 continuă. Pe șantierul drumului de legătură dintre DN 69 și autostrada A1 este activitate susținută în mai multe puncte de lucru. Echipa antreprenorului lucrează atât la terasamente, cât și la structurile de pe traseu. Astfel, se fac umpluturi din pământ, umpluturi armate la pasajul peste drumul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările continuă la noul drum de legătură cu A1
Fostul preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, fost primar al Timişoarei, face un apel cîătre PNL-iştii să iasă la luptă cu “sorosiştii” şi “deep state”-ul care l-ar susţine pe Nicuşor Dan. Robu îl ia model pe Donald Trump, care ar fi învins şi el într-o “luptă similară”. Într-un aşa-zis sondaj făcut pe pagina lui Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu face “apel la PNL-işti”  în lupta cu “sorosiştii”. În  sondajul fostului primar, candidatul său preferat are abia 11%
Săptămâna aceasta angajaţii Horticultura de la compartimentul Spaţii Verzi au avut ajutoare speciale. Este vorba de elevii de la Liceul Profesional Jean Rostand, din localitatea franceză Offranville. Ei au ajuns la Timişoara în cadrul unui stagiu de practică derulat prin programul de Mobilitate Erasmus. Energici și muncitori, cei nouă elevi ce studiază Peisagistica le-au dat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elevi dintr-un liceu din Franţa i-au ajutat pe angajaţii Horticultura la lucrări în centrul Timişoarei/Foto
Sute de fluturi din 15 specii diferite și un stup transparent, locuit de aproximativ 4.000 de albine, pot fi admirate în Iulius Town până duminică, 23 martie. Vizitatorii sunt invitați să exploreze sera unde fluturii zboară liberi printre oameni și să observe de aproape fascinantul comportament al albinelor din stup. Evenimentele pentru cei mici continuă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Până duminică, la Iulius Town mai poate fi vizitată una dintre cele mai spectaculoase expoziţii dedicate fluturilor şi albinelor
Elevii Palatului Copiilor și studenții de la Universitatea de Vest au avut parte, la Muzeul Național de Artă Timișoara, de o experiență interactivă și educativă, explorând diversitatea picturii franceze și influențele sale în patrimoniul artistic european. La Palatul Baroc au avut loc două ateliere educaționale dedicate picturii franceze din colecția de Artă veche a muzeului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Muzeul Național de Artă Timișoara au fost organizate ateliere educaționale dedicate picturii franceze
De vineri, Conacul Mocioni din Foeni a intrat în circuitul turistic, primește vizitatori și găzduiește evenimente culturale. Doar că în aceeași zi s-a descoperit că mausoleul familiei a fost spart de hoți! Polițiștii Secției 4 Rurale Peciu Nou au fost sesizați de către  preotul din Foeni, cu privire la faptul că mausoleul unei familii, situat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În ziua în care s-a redeschis Conacul Mocioni, s-a descoperit că cripta celebrei familii a fost spartă
Primăria Timișoara a decis să semneze un parteneriat cu Federația Română de Gimnastică, pentru susținerea unei competiții pentru junioare, care ar urma să aibă loc în orașul de pe Bega. La Sala Constantin Jude ar urma să ajungă 120 de sportive, de la 18 cluburi, pentru a lua parte la Campionatul Național Individual și pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara va finanța o parte din cheltuielile Campionatului Național de Gimnastică junioare 3 și 2
Top