Pastorala de Crăciun a Înalt Preasfinţiei Sale Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului

Iubitului cler, cinului monahal şi dreptcredincioşilor creştini har, binecuvântare şi pace de la Dumnezeu – Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Cinstiţi credincioşi şi credincioase,

Atotputernicul Dumnezeu a binevoit ca şi în anul acesta – în tihnă, cu sănătate şi voie bună – să retrăim taina cea din veac ascunsă şi de îngeri neştiută a mântuirii noastre : Naşterea Domnului Iisus Hristos.

La acest minunat popas duhovnicesc inima noastră saltă de sfântă bucurie, reîmprospătându-şi firea din nesecatul izvor de lumină şi putere care a coborât din cer pe pământ cu prilejul naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu toţii suntem încredinţaţi că solia îngerilor din noaptea Naşterii răscoleşte firea noastră şi ne face să cugetăm mai adânc. Înţelesul veştii celei bune de acum 2010 ani, „Întru cei de sus mărire, pe pământ pace, între oameni, bună voire”, este ca fiecare din noi să facem tot ce ne stă în putere pentru ca bucuria praznicului să fie cât mai mare, ca toată lumea să se îndestuleze trupeşte şi duhovniceşte din tihna şi harurile lui.

De aceea, voioşiei creştineşti din vremea acestor sfinte sărbători, eu îi adaug toată dragostea mea de părinte duhovnicesc, dorindu-vă fiecăruia dintre voi, sănătate, mântuire, spor în toate, pace şi bucurie întru mulţi şi fericiţi ani !

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,

Cât de tainică şi de nepătruns este minunea Naşterii lui Hristos Iisus, Domnul nostru, câte nădejdi ale veacurilor nu năzuiau spre leagănul din ieslea Betleemului şi câte împliniri n-au decurs de-a lungul vremii, din Izvorul de înţelepciune care s-a născut într-un umil sălaş de animale!

Câte minuni şi mai ales câte învăţături noi, n-au venit pe pământ odată cu Pruncul Iisus!

Cu câte simţuri şi cu câte puteri noi nu şi-au împrospătat oamenii viaţa, ascultând şi trăind învăţăturile veşnice ale Mântuitorului  Iisus Hristos.

Cunoaştem că prin călcarea poruncii divine de către strămoşii noştri, omul pierduse nu numai fericirea raiului, ci şi dreptul la dragostea şi harul lui Dumnezeu şi mai ales conştiinţa chemării sale de fiinţă superioară. Din pricina păcatului, mintea omului se întunecase şi voinţa îi slăbise în aşa măsură încât prin propriile sale puteri omul nu s-ar mai fi putut înălţa niciodată la starea şi fericirea sa cea dintâi.

Lipsită de legătura cu Dumnezeu, conştiinţa omenească se încătuşase în atâtea patimi şi pofte pământeşti încât – în scurtă vreme – ea a căzut robită simţurilor cărnii şi fierbinţelii sângelui omenesc.

Ieşit din ocolul de lumină al harului, omul s-a lăsat purtat pe marea vieţii ca o corabie fără cârmaci. Cugetarea minţii, simţirea inimii şi puterea voinţei i se stricaseră atât de mult încât nu-l mai puteau îndruma înspre bine. Ele nu-i mai înfăţişau limpede adevărul, ci dimpotrivă îl îndemnau la închipuiri nechibzuite, cărora le-au dat forme şi puteri corespunzătoare doar închipuirile sale rătăcite. Acestea l-au subjugat şi l-au chinuit mii de ani încât el – făptură superioară – s-a închinat, s-a robit şi a adus jertfe idolilor ciopliţi chiar de mâinile sale.

Prinsă în ghearele rătăcirii şi înotând în potop de patimi ruşinoase, de credinţe deşarte şi de moravuri sângeroase, lumea veche se zvârcolea asemenea unui bolnav pe patul de moarte, dar care nu voia totuşi să moară.

Stăpânită de această dorinţă fierbinte, ea suspina după doctorul care s-o vindece. Sătulă de sisteme filosofice care nu i-au fost de folos, suspina după adevăruri simple şi pe înţeles, suspina după exemple trăite, suspina după un Mântuitor care s-o descătuşeze de lanţurile robiei morale, s-o îndrume pe calea împlinirii menirii ei şi s-o înalţe din starea de umilinţă, de robire a păcatului şi a patimii, la Dumnezeul adevărului, al iubirii, al milei, al dreptăţii şi al păcii.

Acest Mântuitor făgăduit de Dumnezeu, dorit şi aşteptat de patriarhii Vechiului Testament şi prezis de prooroci, a şi venit, la plinirea vremii. El a fost Domnul nostru Iisus Hristos, S-a făcut asemenea nouă, pentru ca prin viaţa Sa, prin învăţăturile, suferinţele şi moartea Sa pe cruce, să răscumpere păcatul strămoşilor noştri, să dezlege din amară robie sufletul omenesc şi să arate omenirii „calea, adevărul şi viaţa” prin trăirea Sfintei Sale Evanghelii care este o neîntreruptă, caldă şi stăruitoare chemare a omului la „adevăr, dreptate, milă, faptă bună, dragoste, rugăciune şi pace”.

În naşterea trupească a lui Iisus Hristos, Dumnezeu se uneşte cu firea omenească. Prezenţa trupească a Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ, este dovada vie şi puternică a împlinirii făgăduinţei lui Dumnezeu dată strămoşilor noştri, a dragostei Sale părinteşti şi a purtării Sale de grijă faţă de noi oamenii.

Dreptmăritori creştini şi creştine,

Pentru acestea şi multe altele, zic bucuraţi-vă şi vă veseliţi cu toţii astăzi pentru că Hristos, odată cu naşterea Sa, ne-a adus atâtea daruri scumpe: pacea după care însetează sufletul nostru, dragostea şi respectul faţă de aproapele, mila către semenii în lipsă şi nevoi, răbdarea în necazuri, nădejdea care ne sprijină şi ne mângâie în toate amărăciunile vieţii, daruri care ne luminează viaţa şi ne întăresc fiinţa.

Pentru aceasta, lumea creştină de două mii de ani prăznuieşte cu multă însufleţire şi nesfârşită bucurie amintirea unui minunat şi unic eveniment. Şi oricât timp va trece, praznicul acesta va fi totdeauna nou şi pururea în stare să ne înalţe sufletul spre o lume mai bună, mai senină, mai dreaptă, mai curată şi mai cinstită.

Aşezată la sfârşitul unui an care se încheie şi în pragul unui an care începe, Naşterea Domnului ne este şi bun prilej de înnoire duhovnicească, cu spor şi sănătate pentru toţi, cu propăşire în viaţa sfintei noastre Biserici şi cu realizări măreţe şi fericire în viaţa fiecăruia dintre noi, aşa cum vă urez şi vă doresc din toată inima dragii mei credincioşi.

Al vostru de tot binele doritor şi către Dumnezeu fierbinte rugător,

+ Nicolae

Arhiepiscop şi Mitropolit

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Un nou bloc de locuințe a fost reabilitat termic. Se finalizează lucrările la alte trei/FOTO

Locatarii blocului situat pe strada Sirius nr. 32 vor beneficia de un confort termic sporit, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare a clădirii. Acesta este unul dintre cele 68 de astfel de imobile care sunt incluse în proiectul de reabilitare derulat cu bani europeni.  Prin programul de reabilitare termică derulat de Primăria Municipiului realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nou bloc de locuințe a fost reabilitat termic. Se finalizează lucrările la alte trei/FOTO
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM USV Timișoara dă nouă jucători la naționala de rugby

Naționala de rugby a României încheie parcursul din Rugby Europe Championship (REC) cu semifinala din Georgia și apoi cu finala mică, sau finala mare. Echipa se reunește din nou duminică, la Izvorani. După o săptămână liberă, stejarii vor pregăti partida cu Georgia, de sâmbătă, 2 martie, în semifinala Campionatul European. Meciul va avea loc la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV Timișoara dă nouă jucători la naționala de rugby
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un tren de pasageri a deraiat în Gara Timișoara – Nord

Un tren de pasageri, gol, a deraiat în gara Timișoara Nord, în timpul unor manevre. Din acest motiv, calea ferată dintre Timișoara Nord și Timișoara Est a fost blocată, afectând circulația trenurilor. Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că circulația feroviară pe relația Timișoara Nord – Timișoara Est a fost închisă din cauza...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un tren de pasageri a deraiat în Gara Timișoara – Nord
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Microîntreprinderile și îndreprinderile mici și mijlocii din Regiunea Vest primesc 41,25 milioane de euro pentru investiții

Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din regiune au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții prin intermediul ultimului apel de finanțare lansat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, ca parte a Programului Regional Vest 2021-2027. ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a publicat, ieri, 22 februarie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Microîntreprinderile și îndreprinderile mici și mijlocii din Regiunea Vest primesc 41,25 milioane de euro pentru investiții

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Referindu-se la trecerea a mai multor primari şi viceprimari PNL la PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că astfel de lucruri se întâmplă în ani electorali acolo unde primarii nu se mai înţeleg cu preşedintele de organizaţie. Totuşi, el a spus că şi-ar dori să nu mai întâmple astfel de situaţii deoarece vor aduce tensiuni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reacţia lui Marcel Ciolacu la racolările din Timiş: “Cred că astfel de lucruri vor aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
La câteva ore de la anunțarea transferurilor de primari liberali la PSD Timiș, liderul PNL Alin Nica, are prima poziție publică. El îl acuză pe omologul său social-democrat, Alfred Simonis, că a cumpărat, pe persoană fizică, câțiva aleși locali, dar susține că în continuare comunitățile locale de unde cei preluați provin rămân liberale.     ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ziua transferurilor administrative, poziția lui Alin Nica. Simonis e acuzat de ”permutări în stil golănesc”
Un tren de pasageri, gol, a deraiat în gara Timișoara Nord, în timpul unor manevre. Din acest motiv, calea ferată dintre Timișoara Nord și Timișoara Est a fost blocată, afectând circulația trenurilor. Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că circulația feroviară pe relația Timișoara Nord – Timișoara Est a fost închisă din cauza...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un tren de pasageri a deraiat în Gara Timișoara – Nord
Debutată vineri cu anunțul transferului a doi primari de la PNL, acțiunea de prezentare a achizițiilor de edili-șefi și viceprimari a continuat sâmbătă la PSD cu o listă destul de lungă de astfel de achiziții politice. Pe listă apar și Saveta Moldovan, primărița USR de la Foeni sau Bono Cucalan, de la PNL, unul dintre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD Timiș ia în masă primarii din județ. PNL și USR pierd câteva piese de calibru din administrația comunelor/FOTO
Șaptesprezece tineri frumoși și cu mare drag de folclor, participanți la preselecția Festivalului–Concurs Gelu Stan 2024, și-au cucerit un loc pe scena finaliștilor. Cântecele lor, talentul, pasiunea pentru folclor și ambiția artistică cartografiază o ”hartă” etnofolclorică vie și captivantă. Ediția a VI-a a evenimentului care evocă personalitatea de anvergură și opera maestrului Gelu Stan se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prima etapă a Festivalului – Concurs Gelu Stan 2024 s-a încheiat. Vezi cine merge mai departe
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din regiune au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții prin intermediul ultimului apel de finanțare lansat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, ca parte a Programului Regional Vest 2021-2027. ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a publicat, ieri, 22 februarie 2024,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Microîntreprinderile și îndreprinderile mici și mijlocii din Regiunea Vest primesc 41,25 milioane de euro pentru investiții
Top