Programul NER300

Programul NER300 vizează finanţarea proiectelor inovatoare de producere a energiei cu emisii de carbon reduse, fiind un pilon important în cadrul strategiei UE privind combaterea schimbărilor climatice.

Bazându-se pe o finanțare obținută din vânzarea a peste 300 de milioane de certificate de emisie, cu o valoare aproximativă de 4-5 miliarde de euro, pe baza articolului 10a(8) al Directivei privind comercializarea cotelor de emisie şi pe baza deciziei 2010/670/UE a Comisiei (Decizia NER 300), programul finanţează „proiecte de demonstraţie comercială privind captarea şi stocarea geologică în condiţii de siguranţă pentru mediu (CSC), precum şi a tehnologiilor inovatoare privind energia din surse regenerabile (SER), pe teritoriul UE”.

Acest program se derulează în cadrul a două apeluri de proiecte, unul ce se finanțează din vânzarea 200 de milioane de certificate de emisie iar cealalt din diferența de 100 de milioane, finanțarea NER300 fiind eliberată către beneficiari anual, pe baza cantității de „energie verde” produsă.

Proiectele finanțate pot fi din diverse domenii, precum bioenergie, energie solară concentrată, energie fotovoltaică, geotermală, eoliană, oceanică, hidroelectrică, managementul surselor regenerabile distribuite, oferindu-se sprijin financiar pentru pentru cel mult trei proiecte din fiecare stat membru, într-o limită de 50 % din costurile relevante, pentru fiecare proiect, costurile relevante reprezintând investiţia suplimentară necesară pentru implementarea unei tehnologii inovatoare de tip SER sau pentru CSC, din care se scade valoarea actuală netă a beneficiilor din exploatare şi a costurilor de funcționare ce apar prin aplicarea tehnologiei.

Primul apel NER300 a fost în 2010, iar acum, în decembrie 2012 s-au anunțat cele 23 de proiecte privind producţia de energie din surse regenerabile câștigătoare, în valoare totală de peste 3,2 miliarde euro, din care subvenția pentru acestea se ridică la 1,2 miliarde euro.

Cele mai multe proiecte câștigate sunt din Germania (trei proiecte, din domeniile biogaz și energie eoliană), Suedia (trei, din domeniile eolian, biogaz si biocombustibil), Grecia (două, din domeniul energiei solare), Franța (două, din domeniile energiei eoliene și a biocombustibilului bazat pe biomasă) și Anglia (două, din domeniul energiei oceanice).

De remarcat că există un proiect câștigător foarte aproape de Timișoara, în sud-estul Ungariei, la Ferencszállás, prin care, cu sprijinul unei finanțări nerambursabile NER300 în valoare de 39,3 milioane euro, se vor produce 8,9 MWe pe baza resurselor naturale de apă geotermală.

Deoarece nu s-a finanțat, nici un proiect de captare și stocare a carbonului (CSC), suma prevăzută de 275 de milioane euro pentru proiectele CSC rămâne disponibilă pentru cea de-a doua etapă a programului, noul apel de proiecte fiind așteptat a se lansa în prima jumătate a anului 2013.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Heraeus
Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sediu pentru Casa Studenților și cinematecă – sunt două dintre destinațiile sigure ale unora dintre cinematografele recuperate de municipalitate de la RADEF. Primarul Nicolae Robu spune că nu poate da încă detalii, dar, în principal, fostele cinematografe vor deveni „centre culturale cu un program de utilizare extins”.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinemateca si Casa Studentilor, primele doua destinatii pentru cinematografele preluate de primarie de la RADEF
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top