Piața Iosefin a devenit o rampă de gunoi aflată la nici un sfert de oră de mers pe jos de centrul orașului. Sătui să îndure mizeria, dar și să aștepte primăvara, când primăria promite că va începe curățenia, locuitorii din zonă au început acțiunea de gherilă.
În timp ce tinerii care locuiesc în jurul pieței și-au cumpărat cizme de cauciuc, Ilie Matei a început să publice, pe profilul său de Facebook, imaginile dezastrului. Locul arată ca după război. Trotuarele sunt acoperită de o peliculă de noroi care crește în grosime de la o zi la alta.
Chioșcurile abandonate s-au transformat în adevărate deponee de gunoi și au devenit excelente adăposturi pentru turma de câini comunitari aciuați în piață de anii trecuți. „Pentru reprezentanții unor instituții „ciudate, stătute, banale și inutile”. Vă place, domnilor aleși?”, scrie timișoreanul.
După postarea de marți după-amiază, replica a venit imediat, miercuri dimineață, prin Direcția de Comunicare a primăriei. „Este într-adevăr o zonă în care se iau măsuri acum de demolare a fostei hale a Pieței Iosefin. Au fost mutați comercianții și au lăsat mizerie în urmă. Se va aduna absolut totul din acea zonă. Acțiunea este în curs. Ieri domnul primar a semnat la București contractul pentru finanțarea cu fonduri europene a reabilitarii străzii Văcărescu pe acel tronson.
Primăria începe procedura de licitație pe sistemul electronic național, iar în primăvară vor începe lucrările: se reface carosabilul, se fac locuri de parcare și va arăta foarte bine. În prezent se lucrează la eliberarea străzii de tot ce era înainte fosta hală a pieței, iar ceea ce se vede în imagini va dispărea, doar că nu peste noapte, pentru că sunt mii de tone de cărat de acolo, inclusiv structura metalica a fostei hale”, explică Lăcrămioara Condea, din partea municipalității.
Problema zonei nu e cum firma lui Georgică Cornu va transporta și valorifica fierul vechi, ci mizeria din jurul halei. „Gunoiul nu a fost lăsat acolo la mutarea foștilor ocupanți ai buticurilor. Aceștia și-au strâns marfa de mai bine de trei săptămâni. Lumea a ajuns să depoziteze gunoi în locul fostelor magazine, iar cei care sunt plătiți pentru salubrizarea zonei se fac că nu văd murdăria”, explică un locatar.
SC Piețe SA, societate a consiliului local, are pe statele de plată o întreagă echipă de salubrizare, care, până să înceapă demolarea pieței, curăța în fiecare zi zona. După închiderea vechii hale, echipa de curățenie se ocupă exclusiv de piața nouă. În plus, nici echipele Retim, care ajung în cartier de două ori pe săptămână, nu bagă în seamă gunoiele adunate.
„Consider că salubrizarea, chiar sumară, se poate face în două-trei zile”, spune Ilie Matei. Omul e categoric: până nu va constata un interes în acest sens din partea municipalității, va continua să posteze imagini din zonă.
Comentarii prin facebook