Șefa Tribunalului Timiș a mai salvat un centimetru din stratul de ozon

Eroismul este o chestiune mai complicată la români. Dacă e sincer, spontan, precum al majorități celor ieșiți în stradă în decembrie 1989, atunci dincolo de recunoștiința noastră mai stăruie eventual întrebarea dacă jertfa acelora a meritat și dacă moartea nu i-a luat degeaba. Dar nu la genul ăsta de eroism m-aș opri, ci la jumătățile de eroism sau, mai grav, la cel ipocrit, vizând strategic un parcurs de viață. Timișoara n-a mai avut eroi de seamă din acel decembrie însângerat. De aici s-au mai lansat proiecte de asanare morală a societății, dar toate au sfârșit înmocirlite în mâlul infect al politicii dâmbovițene. Cam de un an de zile, cineva din Timișoara vrea să capteze atenția și chiar a reușit. Este vorba de președintele Tribunalului Timiș, doamna judecător Adriana Stoicescu.

Eugen Sasu

La prima dumneaei luare de poziție am mușcat momeala și i-am dat cuvenita atenție. Apoi am convenit într-un cadru colegial că personajul este deosebit de alunecos și nu merită promovat cu insistența cu care o făceau ziarele centrale. Care, luând doar caimacul, prezentau faptele de vitejie ale doamnei judecător ca o palmă dată de un important magistrat reformei justiției făcute de Dragnea și ai lui. Era perioada în care mai multe organizații ale magistraților protestau în scris sau pe scările tribunalelor față de ce se pregătea sistemului în comisiile și plenul parlamentului. Mi-am cerut dreptul la scepticism și atunci, și acum o fac la fel.

Numai că doamna Stoicescu continuă să-și asume rolul de vector moralizator al judecătorilor din România fără să spună clar ce vrea. „Descurajati de atacurile suburbane, judecătorii aleg in continuare sa tacă. Cu excepția unor sinucigași(e), obligația de rezervă este ințeleasă ca dreptul la tăcere deplină, până la anihilarea libertății de exprimare. În schimb, mincinoșii ne dau lecții de sinceritate, iar impostorii de onestitate”, a scris, în iulie 2018, președinta Tribunalului Timis. Din acest text fiecare a înțeles ce vrea. Unii luați de valul luptei cu PSD-ul au văzut în doamna Stoicescu un aliat, dar mă tem că driblingul retoric al magistratului de Timișoara trebuie decriptat în alte chei mult mai încurcate.

Să citim: „Zi de zi, privindu-ne cu superioritate si zbierând, infractori condamnați definitiv ne țin lecții de drept si moralitate. Și sunt crezuti, pentru că, se pare, poporului înca îi plac hoții. Ce dacă au devalizat o țară? Au construit două case sinistraților, au impărțit niste marunțiș in fața bisericii, iar asta ar trebui sa echivaleze cu o cauza de nepedepsire. Ne iluzionăm că toată societatea susține necondiționat lupta împotriva corupției. În realitate, aceasta e dorința oamenilor cu bun simț si de buna credință. A celor care înca mai cred in cei 7 ani de acasă, în reguli si în munca cinstită, în supremația legii. Ceilalti îi invidiaza pe corupți și, în adâncul sufletului, își doresc să ajungă la fel: in capul meselor pline de bucate, cu tone de aur pe ei, cu mașini si case fară număr”, mai zice doamna judecător, în aprilie 2018. Minunat. Ce să înțelegem de aici dacă nu exact ce scrie doamna? Că politicienii au devalizat o țară, că lupta anticorupție încă e o himeră și că cetățeanul de rând, poate majoritar, și-ar dori mai degrabă astfel de vătafi politici, decât să susțină lupta cu hoții.

Tot doamna judecător mai zice zilele trecute, parcă ceva mai nuanțat: „Ani de zile nimeni nu a protestat, nimeni nu s-a revoltat. Acum, toţi au ceva de spus. Nimeni nu a spus nimic când procurorii deveneau judecători direct la Înalta Curte, fără să fi motivat în viaţa lor o hotărâre judecătorească. Nimeni nu şi-a pus problema cum putea fi apreciată capacitatea unui magistrat de a motiva coerent o hotărâre, la standardele cerute de Înalta Curte, când la mapa profesională existau doar rechizitorii… Nimeni nu s-a revoltat când şefilor Inspecţiei Judiciare sau judecătorilor «prea curajoşi, prea independenţi, de-a dreptul obraznici» li se făceau dosare penale, doar-doar li se închide gura. Toţi au întors capul. Şi au tăcut”, susţine președinta Tribunalului Timiș, adăugând că „astăzi, falşii apostoli ai luptei anticorupţie resimt în fiecare celulă frustrarea pricinuită de înfiinţarea Secţiei Speciale”.

În aceste lecturi constați o graduală vehemență a doamne judecător împotriva procurorilor și undeva este și explicabil. Doamnei judecător i-a trecut cândva flagrantul pe la ureche, spunea presa vremii, și poate este marcată de propriile trăiri. Dar poate că nu. Poate că dumneaei are dreptate și e regretabil ce se întâmplă într-un sistem sugerat a fi unul ineficient, mai ales atunci când vorbește de faptul că infractorii se întorc „zâmbindu-ne galeș” judecătorilor, recuperându-și prematur libertatea. N-aș contesta un cuvințel din ce spune doamna judecător Stoicescu, președintele Tribunalului Timiș, dar imi amintesc că infractorii își recapătă libertatea și astăzi, prin decizii legislative, deci politice. Este evident că din interior poți observa mult mai filigranat rețeaua răului sau a disfuncționalităților din sistem. Superconvenabil însă.

Chiar tot răul vine doar din interior? Dacă își rezolvă judecătorii și procurorii problemele de bucătărie internă, dacă nu mai decontează transportul de la instanță până acasă, va fi totul bine? În asta stă totul, în ipocrizia magistrailor? Care poate exista, nu contest. Nu vine nimic toxic dinafară, dinspre politic? Secția Specială de care spuneți că s-ar teme mulți dintre cei cu muștele pe căciulă nu poate fi o armă politică în mâna ci nu trebuie? Ce facem dacă dispar și „falșii” ăștia „apostoli anticorupție”, așteptăm un secol să avem numai români civilizați, nelacomi, fără de ipocrizie și cu șapte ani de acasă făcuți la zi, nu în cursuri la distanță, ca maestrul Nicolicea? Vă e în regulă asta? Că un astfel de individ modelează după mintea lui justiția, în timp ce alții fac studii grele la Cluj, București sau Timișoara?

O singură rugăminte aș avea la noua vedetă a justiției timișorene. Să ne spună și nouă, celor neinițiați, dacă crede că sunt necesare reformele la legile justiției în forma propusă/amendată de Florin Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, Marton Arpad și alții. Nu pe de-a întregul? Bun, atunci să ne zică ce ar trebui făcut și ce nu, fără să-i cerem doamnei judecător să facă politică, compromițându-și astfel cariera, Sunt reale pericolele vehiculate de contestatari și unele asociații ale magistraților, cum că Justiția din România se poate întoarce la „epoca Stănoiu” dacă sunt implementate toate modificările aduse prin aceste pachete de legi ale justiției sau în codurile penale?

Și, chiar așa, ce părere are dumneaei de „epoca Stănoiu” și de controlul politic din acea perioadă? Căci altfel batem câmpii concluzionând cu truisme de doi bani: „Când legea e pentru unii muma si pentru altii ciuma, cred ca putem pleca cu totii acasa”. Bine, plecăm, dar cum rămâne cu lupta asta, doamna Stoicescu? Salvăm sau nu stratul de ozon?

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

tibi a spus: (decembrie 30th, 2018 at 22:19 )

prin mainile doamnei judecator au trecut sau nu dosarele primarului-problema?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Ședință extraordinară a consilierilor județeni pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019

Dacă cei de la Primăria Timișoara nu s-au putut întâlni „de îndată”, consilierii județeni s-au reunit într-o ședință extraordinară, vineri, la prânz. Aleșii au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea repartizării sumelor din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Practic, a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședință extraordinară a consilierilor județeni pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Pentru Nicolae Robu, USR e un partid de veleitari care debitează prostii

Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş, se luptă din nou „politic” cu cei de la USR. Întrebat dacă la alegerile viitoare noul partid va fi peste formaţiunea liberală, Robu i-a numit pe reprezentanţii acestuia veleitari, persoane despre care nu se ştie ce au făcut sau vor să facă şi care debitează prostii. „Eu zic că e...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru Nicolae Robu, USR e un partid de veleitari care debitează prostii
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Primul eşec pentru Timişoara Saracens într-o finală de competiţie

Invincibilitatea bănăţenilor în partidele cu trofeul pe masă s-a încheiat astăzi. CSM Bucureşti a învins în finala Cupei României Timişoara Saracens într-un meci disputat în Capitală. CSM Bucureşti a câştigat astfel pentru a doua oară consecutiv Cupa României la Rugby, ediţia cu numărul 72. Partida s-a încheiat în favoarea bucureştenilor, scor 24-14, după ce în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul eşec pentru Timişoara Saracens într-o finală de competiţie
CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara este al treilea oraș din România în care aplicația Glovo va livra orice

Glovo, aplicația de servicii de livrare rapidă, este disponibilă în Timișoara, utilizatorii având posibilitatea de a cumpăra, de a primi și de a trimite orice doresc din și în orașul lor. După București și intrarea recentă în Cluj Napoca, Timișoara este al treilea oraș din țară în care Glovo își extinde operațiunile. Aplicația poate fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara este al treilea oraș din România în care aplicația Glovo va livra orice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Timișoara, voluntarii s-au mobilizat și au strâns mucurile de țigări de pe jos, de la sensul giratoriu din Mărăști până la stația de autobuz de la centrul bancar. Voluntarii care s-au întâlnit sâmbătă au strâns aproape 30 de kilograme de chiștocuri, la acțiunea „Chiștocless – Un oraș mai frumos”, organizată de Asociația Natura din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 30 de kilograme de chiștocuri, adunate în cadrul unei acțiuni de curățare a Timișoarei
Administrația Bazinală de Apă Banat continuă acțiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei, care a fost sărbătorită vineri, în data de 22 martie.   Astăzi, de dimineață, ABA Banat a început o acțiune comună cu Poliția Locală Timișoara, de ecologizare a canalului Bega, în zona intravilană a orașului. Au participat 8 angajați ai Sistemului Hidrotehnic Bega,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de saci de gunoi, strânși într-o acțiune de ecologizare a Begăi / FOTO
Invincibilitatea bănăţenilor în partidele cu trofeul pe masă s-a încheiat astăzi. CSM Bucureşti a învins în finala Cupei României Timişoara Saracens într-un meci disputat în Capitală. CSM Bucureşti a câştigat astfel pentru a doua oară consecutiv Cupa României la Rugby, ediţia cu numărul 72. Partida s-a încheiat în favoarea bucureştenilor, scor 24-14, după ce în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul eşec pentru Timişoara Saracens într-o finală de competiţie
Sânnicolau Mare s-a înscris, astăzi, pe lista celor peste 130 de orașe din România în care oamenii au manifestat pentru viață și pentru conștientizarea gravității avortului. „Marșul pentru Viață” a fost organizat, anul acesta, în premieră în cel mai vestic oraș al țării și se dorește să devină un obicei, o tradiție continuată în fiecare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Marșul pentru Viață”, organizat în premieră la Sânnicolau Mare / FOTO
Ripensia a câştigat astăzi un meci de „şase puncte” la Baloteşti. Trupa pregătită de Alexandru Pelici a arătat multă maturitate în joc, fiind bine organizată defensiv, dar construind excelent şi de la mijloc în sus, pentru un succes foarte important. Tavi Drăghici a fost eroul timişorenilor, atacantul adus de la ACS Poli, marcând ambele goluri....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ripensia respiră! Victorie mare la Baloteşti
La Timișoara are loc, din nou, „Marș pentru Viață”. O parte dintre participanți s-au strâns deja în punctul de pornire, Parcul „Carmen Sylva”, în fața Bisericii „Sf. Maria Regina Păcii”, sâmbătă, 23 martie, și pornesc în marș spre Catedrala Mitropolitană. Punctul final al celor care mărșăluiesc pentru viață va fi la Prefectura Județului Timiș, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marș pentru Viață prin Timișoara, pentru încetarea avorturilor / FOTO
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com