Morfologia fetală

Morfologia fetală

Morfologia fetală

Sarcina este o binecuvântare pentru părinţi, iar specialitatea obstetrică-ginecologie se ocupă de studiul integrităţii tractului genital feminin, pentru o bună funcţionare în vederea unei vieţi reproductive sănătoase. Bineînţeles că, după momentul concepţiei, sunt necesari paţi bine determinaţi, conform protocoalelor internaţionale pentru asigurarea unei sarcini sănătoase, care se dezvoltă în mod normal, urmărind în acelaşi timp şi sănătatea mamei, individual.

Pentru aceasta, sunt oferite servicii medicale de specialitate, specifice fiecărui trimestru de sarcina. În primul trimestru este necesară confirmarea ecografică a sarcinii, a numărului feţilor şi a viabilităţii acesteia, împreună cu analizele specifice luării in evidenţă a sarcinii. Acest lucru se poate realiza în momentul ecografiei precoce în sarcină. De asemenea, trebuie consemnate istoricul mamei, documentarea amanunţită a oricărei patologii materne anterioare sarcinii, cât şi istoricul familial care ar putea releva boli genetice cu posibilă transmitere genetică.

Pentru o bună datare a sarcinii şi calculul datei estimative a naşterii, măsurarea lungimii fătului efectuată între săptămânile 11 si 14 de sarcină rămâne cea mai bună metoda. Totodată, în momentul ecografiei de datare a sarcinii, este studiată morfologia fetală, stabilirea corionicităţii placentei, cu menţiunea că toate aceste aspecte, împreună cu oferirea screeningului pentru anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, trebuie efectuate de către un personal medical acreditat conform standardelor internaţionale.

Tot în acest moment al sarcinii se poate calcula riscul de dezvoltare a problemelor placentare, a apariţiei hipertensiunii induse de sarcină şi al restricţiei de creştere intrauterine fetale. Aceste screeninguri se efectuează folosind o platformă electronică, un program prin care determinările hormonale specifice ale placentei (PAPP-A, BHCG, PLGF) sunt aduse la deviaţii standard şi care, prin asociere cu tensiunea arterială maternă şi măsurătorile ecografice ale arterelor uterine materne, ajută la o urmărire cât mai bună a sarcinii.

Menţionăm aici importanţa efectuării morfologiei de prim trimestru care poate detecta şi anomaliile structural letale sau mai puţin letale ale fătului: defecte cardiace, spina bifidă deschisă ori defecte ale sistemului nervis central, anomalii ale membrelor, rinichilor şi tractului urinar, abdominal fetale, detectare timpurie ce permite o mai bună abordare şi consiliere a părinţilor, posibilitatea efectuării testelor diagnostice specifice prin biopsie placentară şi, nu în ultimul rând, solicitarea sfatului genetic.

Intre săptămânile 20 şi 23 de sarcină se efectuează de catre obstetricianul cu competenţă de medicină materno-fetală screeningul ecografic al morfologiei fetale deoarece după săptămâna 19 de gestaţie sistemul nervos al fătului, inima şi organele fetale sunt mai bine dezvoltate, cantitatea lichidului amniotic, mişcarile şi momentul gestaţiei permiţând o detaliere amanunţită a stării de sănătate fetală. De asemenea, se oferă screeninul naşterii premature, înainte de săptămâna 37 de gestaţie, măsurând ecografic colul uterin, cât şi posibilitatea calculării riscului de a dezvolta preeclampsia, restricţiei de creştere intrauterine sau a insuficienţei placentare târzii prin
utilizarea unei platforme electronice în care determinările ecografie, analize specifice de laborator ale hormonilor placentari (PAPP-A, PLGF si FLT-1), cât şi factorii individuali materni sunt standardizaţi pentru o estimare cât mai precisă a prognosticului matern şi fetal.

Aceste screeninguri sunt utile, deoarece metoda diagnostică de amniocenteză se poate oferi în cazurile impuse, în care riscul de anomalii cromozomiale din primul trimestru ori prezenţa unor anomalii structural sunt influenţate de ecografia din trimestrul al doilea, care urmareşte stabilirea integrităţii organelor fetale prin urmărirea markerilor specifici. Impuse sunt bineînţeles şi controalele individualizate ale fiecărei sarcini, în funcţie de istoricul matern, prezenţa unor complicaţii apărute în timpul sarcinii, cât şi vizitele de rutină, controale ce monitorizează creşterea fătului, starea de bine fetală prin studiul Doppler al circulaţiei materno-fetale: artera uterină, ductul venos, artera cerebral-medie şi, nu în ultimul rând, arterele ombilicale. La fiecare vizită se apreciază şi consemnează aspectul şi cantitatea lichidului amniotic, poziţia şi aspectul placentei, iar la 36 de săptămâni o ecografie efectuată de către un specialist de morfologie fetală urmareşte dezvoltarea în limite normale ale sistemului nervos central, al dezvoltării şi funcţiei adecvate renale, cât si al funcţiei şi morfologiei cardiac-fetale.
– Dr. Ilian Aurora Medic specialist | Obstretică – Ginecologie
Articol recomandat de Regina Maria.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Politist local la scoala

Polițiștii locali din Timișoara – la ședința cu părinții

Polițiștii locali au fost prezenți ieri la o ședință cu părinții elevilor de la Școala Generală nr. 1. De această dată, pe lângă lecțiile de prevenire susținute cu copii s-a ascultat și punctul de vedere al părinților, cărora li s-a explicat ce implică aceste lecții pentru elevi, punându-se totodată pe tapet probleme pe care ei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii locali din Timișoara – la ședința cu părinții
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Juniorii mari, deplasare în estul ţării în faza a doua a Campionatului Național

Echipa de baschet SCM Timișoara sub 18 ani va evolua în weekend la primul turneu din cadrul grupei A-A a campionatului rezervat categoriei de vârstă menţionate. În faza secundă a întrecerii naţionale participă 35 de cluburi repartizate în nouă serii. Baschet SCM Timişoara a fost distribuită într-o grupă dificilă, din care mai fac parte U-Banca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Juniorii mari, deplasare în estul ţării în faza a doua a Campionatului Național

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Vincenzo Moderno la CCIAT

“Bicycle Valley” la Timişoara! Investiţie italiană de 30 de milioane de euro într-o fabrică de biciclete

Timişoara urmeză să devină un adevărat pol al construcţiei de biciclete din România şi nu numai. Un investitor italian vrea să construiască în oraşul de pe Bega una dintre cele mai mari fabrici de biciclete din Europa de Est, iar aceasta ar putea atrage aici şi o serie de producători de componente asiatici din domeniul pieselor pentru mijlocul de deplasare pe două roţi.
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Bicycle Valley” la Timişoara! Investiţie italiană de 30 de milioane de euro într-o fabrică de biciclete

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timişoara urmeză să devină un adevărat pol al construcţiei de biciclete din România şi nu numai. Un investitor italian vrea să construiască în oraşul de pe Bega una dintre cele mai mari fabrici de biciclete din Europa de Est, iar aceasta ar putea atrage aici şi o serie de producători de componente asiatici din domeniul pieselor pentru mijlocul de deplasare pe două roţi.
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Bicycle Valley” la Timişoara! Investiţie italiană de 30 de milioane de euro într-o fabrică de biciclete
Preţurile apartamentelor timişorene au avut după un an de zile o creştere de aproape patru procente, dar acest nivel este unul dintre cele mai mici dintre cele apărute în principalele centre urbane din România. Pentru comparaţie, preţurile din Bucureşti au avut un plus de peste şapte procente la finalul trimestrului trei, faţă de perioada similară a anului precedent.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locuinţele din Timişoara s-au scumpit cu aproape patru procente în ultimul an
Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi salută demersul ministrului de Interne, Marcel Vela, de-a desecretiza dosarul “10 august” şi a-l pune la dispoziţia procurorilor. Fălcoi spune că nu existau motive de secretizare a acestui dosar, decât acela de-a acoperi “laşitatea şi ticăloşia” celor care au răspuns la comenzile fostului ministru Carmen Dan.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul USR Nicu Fălcoi: Secretizarea raportului “10 august” a ţinut de “laşitate şi ticăloşie”
Biroul Electoral Central a făcut publice joi rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale. După centralizarea rezultatelor din toate secţiile de votare, Klaus Iohannis a fost declarat câştigător al primului tur, obţinând aproape 38 de procente, puţin mai mult decât procentele adunate ale ocupanţilor locurilor II şi III, Viorica Dăncilă şi, respectiv Dan Barna.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale, rezultate finale: Iohannis – 37,82%; Dăncilă – 22,26%
Rezidențiatul vine în 8 decembrie, deși viitorii doctori trebuiau să dea acest examen în 17 noiembrie. O semnătură lipsă a ministrului Educației, care luna trecută era demis, a dus la amânarea acestui concurs vital pentru viitorii medici. Se „ține” în 8 decembrie. Ministerul Sănătății a publicat calendarul concursului. Concursul se va desfășura în șase centre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezidențiat în 8 decembrie. Ministerul Sănătății a publicat calendarul concursului
Echipa de baschet SCM Timișoara sub 18 ani va evolua în weekend la primul turneu din cadrul grupei A-A a campionatului rezervat categoriei de vârstă menţionate. În faza secundă a întrecerii naţionale participă 35 de cluburi repartizate în nouă serii. Baschet SCM Timişoara a fost distribuită într-o grupă dificilă, din care mai fac parte U-Banca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Juniorii mari, deplasare în estul ţării în faza a doua a Campionatului Național
Spitalul Municipal Timișoara, prin Maternitatea Odobescu, a accesat fonduri prin schema de minimis lansată de Consiliul Județean Timiș. A achiziționat un aparat performant. Președintele CJ Timiș Călin Dobra a vizitat astăzi maternitatea. Șase spitale orășenești din Timiș beneficiază de finanțare nerambursabilă pentru echipamente, de la CJ Timiș. Fiecare spital orășenesc sau municipal a accesat câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Județean Timiș – bani pentru un aparat performant la Maternitatea Odobescu
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com