Duminică, 22 septembrie, a fost ultima zi în care se mai puteau depune candidaturile la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale din data de 10 noiembrie. În final vor fi 11 aspiranţi la fotoliul ocupat de Klaus Iohannis, din 25 de persoane care şi-au anunţat iniţial intenţia de-a candida.Update. În cursă au mai rămas zece candidaţi, candidatura lui Viorel Ringhilescu fiind respinsă.
O echipă de fotbal, dar fără rezerve! Acesta este numărul de candidaţi care au reuşit să se înscrie în lupta pentru Palatul Cotroceni. Lista candidaţilor este următoarea:
– Klaus Iohannis – PNL
– Viorica Dăncilă – PSD
– Dan Barna – USR PLUS
– Mircea Diaconu – Independent susţinut de ALDE – Pro România
– Theodor Paleologu – PMP
– Kelemen Hunor – UDMR
– Cătălin Ivan – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
– Viorel Ringhilescu – Grupul de Acţiune pentru Monarhie şi Democraţie
– Ramona Ioana Bruynseels – PPU
– Alexandru Cumpănaşu – Independent
– Viorel Cataramă – Dreapta Liberală. Inţial BEC i-a respins candidatura, dar a avut câştig de cauză la Curtea Constituţională)
A mai încercat să candideze şi fostul lider al minerilor, Miron Cozma, dar BEC i-a respins candidatura, semnăturile adunate fiind fotocopiate. Cu toate că susţine că a adunat semnăturile necesare, Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, nu s-a mai înscris în cursa electoral, pe motiv că soţia sa, Gabriela Firea, o susţine pe Viorica Dăncilă. De fapt, la un moment dat, au fost nu mai puţin de 25 de persoane care au anunţat că vor candida. Printre acestea şi deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, care n-a reuşit să adune semnăturile necesare.
Pe 12 octombrie se dă startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei Hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 si 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 si 24 noiembrie.
Comentarii prin facebook