Un anticariat aproape necunoscut din Timişoara vinde manuscrise ale poetului Emil Brumaru. Acesta a aflat, uluit, de pe Internet, că manuscrisele date spre publicare, acum câţiva ani, au ajuns să fie vândute în condiţii cel puţin ciudate.
Poezia „Dulapul”, semnată de Emil Brumaru, a fost vândută, printr-o licitaţie organizată pe Facebook, de anticariatul Nastratin din Timişoara. Manuscrisul a fost cumpărat de actriţa Maria Dinulescu, însă ecourile licitaţiei nu s-au stins încă. Poetul a aflat de pe Internet că i se vând creaţiile şi povesteşte, tot pe Facebook, istoria manuscrisului. „Poezia «Povestea unuia din îngeri», scoasă la licitaţie de Anticariatul Nastratin din Timişoara, scrisă de mînă, a fost trimisă, împreună cu alte şaisprezece (printre care şi «Dulapul»), în septembrie 2007, la Romanian-Canadian Cultural Center, doamnei Alina Elena Panaitov, ca să apară, alături de poezii şi proze de Şerban Foarţă, într-o carte de lux, în 8.000 de exemplare, echipa redacţională fiind de la Kongeriget Danmark Publishing House. Proiectul nu a fost realizat. Sînt curios cum au ajuns textele mele de la Canadian Cultural Center la o necunoscută din Timişoara, Anda Ivanov, care, plecînd, cică, în Germania şi-ar fi vîndut casa şi biblioteca unde se aflau aceste poezii manuscrise!”, scrie poetul.
Şerban Foarţă confirmă
Şerban Foarţă confirmă proiectul, persoana de contact şi faptul că aceasta l-a contactat pentru a-i trimite nişte creaţii, pentru Centrul Cultural Româno-Canadian. I s-a indicat şi o adresă poştală, care, verificată acum, s-a dovedit că nu a aparţinut niciodată a instituţiei menţionate. „Acum ceva ani am primit şi eu o invitaţie de la doamna P. de a trimite nişte poezii pentru realizarea unei cărţi împreună cu Emil Brumaru. Sincer, am avut un sentiment de neîncredere, dar chiar şi aşa, am trimis, pentru că m-a rugat. Nu s-a realizat însă nimic din acest proiect”, povesteşte scriitorul timişorean. Volumul despre care vorbesc Brumaru şi Foarţă a apărut totuşi. Nu într-o ediţie de lux, ci într-un format mic, cu doar 30 de pagini, împărţite egal între cei doi autori, editat de Fabian Anton, administratorul Fan Page Emil Brumaru din reţeaua de socializare Facebook. Şerban Foarţă nu ştia, la trei ani de la apariţie, că a semnat, în tandem, o carte cu Emil Brumaru.
„Asta este tot”
Anticariatul Nastratin este o necunoscută pentru scriitorii, anticarii şi publiciştii timişoreni întrebaţi. Între timp, ar urmat să aibă loc o altă licitaţie, a unui nou manuscris Brumaru, dar aceasta a fost anulată, în urma discuţiilor apărute. Petre Iacob, omul care se află în spatele afacerii, spune că anticariatul funcţionează din 1998 şi conchide: „Nu vom mai găzdui nicio licitaţie Emil Brumaru. O clientă a noastră a vândut o serie de obiecte, printre care şi acest manuscris. L-am verificat dacă este furat şi în evidenţele poliţiei nu apare ca furat. L-am verificat dacă este autentic şi, conform altor documente Emil Brumaru pe care le deţinem, este autentic. atunci am acceptat să-l cumpărăm şi să-l punem în vânzare. Asta este tot”.
Comentarii prin facebook