Rectorul UPT, Florin Drăgan, cere guvernanților să creeze condiții favorabile atragerii firmelor care părăsesc Rusia

Florin Dragan

Florin Dragan

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, cere responsabililor de la București să lanseze de urgență o serie de măsuri care să ducă la atragerea investitorilor care părăsesc Rusia în această perioadă.

Invazia Rusiei în Ucraina are deja consecințe asupra întregului mediu de afaceri european, iar numeroase companii s-au retras deja de pe piața rusă. Majoritatea acestor multinaționale vor căuta alte țări unde să își mute producția, iar România este una dintre zonele de interes într-o astfel de mișcare. Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții unor companii multinaționale pentru a afla cum poate România să atragă investitorii dornici să deschidă piețe noi sau să extindă producția în țara noastră pentru a compensa pierderile cauzate de conflictului militar.

„Autoritățile din România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, în urma războiului. Țara noastră ocupă o poziție strategică foarte bună, încă stăm bine în ceea ce privește costurile, însă ne trebuie o strategie coerentă centrată pe nevoile investitorilor”, a declarat Florin Drăgan.

Numeroase companii au anunțat că se retrag din spațiul ex-sovietic, după declanșarea războiului din Ucraina. Cea mai impactată industrie este automotive, unde mai multe companii producătoare de mașini și-au restrâns activitatea. Criza de componente se va amplifica în perioada următoare, iar România poate fi un punct important pe harta investițiilor dacă mediul guvernamental arată deschidere și maturitate economică.

„La ora actuală spațiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinaționalelor prezente acolo din cauza riscului investiției. Statul român trebuie să aibă o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care caută o piață mai sigură. Pe plan mondial asistam deja la o criză a diverselor component electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza războiului. Situația este similară în domeniul automotive. Mai mulți producători de mașini din Europa și-au restrâns activitatea sau au diminuat producția unor modele pentru a se concentra doar pe segmentele unde au cea mai mare marjă de câștig. Toate acestea se întâmplă pentru că aveau investiții importante în Rusia sau lucrau cu furnizori aflați în zona de conflict și acum nu mai pot primi componente importante pentru producția unui automobil”, a contiuat Drăgan.

În domeniul automotive, România are deja o experiență foarte bună, iar majoritatea firmelor prezente aici aveau planuri de extindere înaintea conflictului militar. Această experiență reprezintă un avantaj în atragerea unor noi investiții ale companiilor din acest domeniu.

Din discuțiile avute cu managerii de top ai companiilor multinaționale, rectorul Universității Politehnica Timișoara a identificat trei direcții pe care statul român ar trebui să le urmeze: deschidere și reducerea birocrației, crearea unor parcuri industriale compacte, precum și investiții în cercetare și testare, în parteneriat cu universitățile.

„Au fost cazuri în care anumiți investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional și uneori au bătut la uși închise și s-au lovit de o birocrație stufoasă. De altfel, în prezent avem parcuri industriale însă majoritatea sunt mici și oferă doar spațiu. În Timișoara, de exemplu, investitorii majori sunt împărțiți în toate zonele orașului pentru că nu a existat o strategie coerentă și comună de dezvoltare. Se simte nevoia creării unor parcuri de dimensiuni mari, care să aducă în același loc majoritatea fabricilor și cărora să li se ofere servicii comune și să coexiste în urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care funcționează foarte bine și ar putea fi implementat în mai multe zone ale țării. De asemenea, multe fabrici își testează diverse produse în Ungaria sau alte țări pentru că la noi nu au infrastructura necesară”, a mai spus Florin Drăgan.

Atragerea acestor companii va crește concurența de pe piața resursei umane. În prezent rata șomajului este una extrem de mică, iar fabricile mari deja sunt implicate într-un proces amplu de digitalizare.

„România stă foarte bine în continuare în ceea ce privește costurile, avem oameni foarte bine pregătiți, iar zona de vest este foarte bine poziționată în ceea ce privește accesul la infrastructură. Investițiile statului în infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricând alte investiții externe. Marele dezavantaj este că în România a crescut prețul energiei mai mult decât în orice țară, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz și electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a prețurilor pentru că fug deja de pe o piață periculoasă, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”, a încheiat Drăgan.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Spin a spus: (martie 24th, 2022 at 15:29 )

Da, foarte frumos! Numai că e o deosebire de nuanță între mine, proprietar de langoșerie, și distinsul Rector. Eu pot să cer guvernanților, domnia sa, nu. De bun simț, ar fi fost să ia un creion și-o hârtie, apoi să caute wesite-ul unui jurnal economic serios și să întocmească o listă cu firmele care părăsesc Rusia. Apoi să le elimine pe cele care au deja filiale în România. Apoi, dintre cele rămase, să le elimine pe cela care au obiect de activitate incompatibil cu condițiile din România (spre exemplu, Shell și alte companii petroliere mai pot face profit doar dacă au datele de acces la conturile familiei Tăriceanu). Apoi să se uite în ogradă și să vadă dacă are vreo facultate de științe economice și politice. Dacă nu, să-l fi sunat pe colegul dânsului, dl rector Pirtea, să-l cheme la o bere și să discute despre un demers serios. Eventual, să scrie un articol într-un jurnal (nu neapărat științific) de circulație din Occident.
Iar cine crede că board-urile multinaționalelor, atunci când au luat decizia retragerii sau încetării activității din/în Rusia, nu s-au gândit la alternative, se cam înșală. Probabil că firmele de lobby începuseră deja să invite la cină diverși consilieri de prin ministere cu câteva zile înainte de luarea deciziei de retragere.
Din articol nu reiese câți manageri de top și-au lăsat companiile de automotive (n-au nume, companiile acestea?) să vină să se adape la discursul dlui rector ținut în fața lor ca să priceapă guvernul (a propos, Guvernul a participat la discuțiuni?).
În orice caz, faptul că una dintre dificultățile identificate prin cogitație academică, chiar rectorială, profundă a fost birocrația, mă uimește. Eu ajunsesem spontan, ca prin revelație, la aceeași concluzie, acum vro 30 de ani, când am mers după ceva aprobări la primărie!

(Dacă dl rector a ținut un discurs de afirmare ca tânăr politician local, iar eu nu m-am prins, scuze!)

Investitorul cu neuronul a spus: (martie 24th, 2022 at 16:13 )

Sunt alte spatii , cu populație tânără și numeroasă care vor atrage investițiile.
De la America de Sud la Turcia , mai lângă noi, până în India.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru cumpărarea de microbuze hibride, acestea vor fi folosite pentru transportul elevilor la școală. Consiliul Județean Timiș a semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu contractul de finanțare pentru achiziția a 25 de microbuze hibride, banii fiind alocați prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru cumpărarea de microbuze hibride, acestea vor fi folosite pentru transportul elevilor la școală. Consiliul Județean Timiș a semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu contractul de finanțare pentru achiziția a 25 de microbuze hibride, banii fiind alocați prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante
La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi amplasate materiale de afișaj electoral. Aici, partidele își vor putea prezenta candidații pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Primăria Timișoara a anunțat că a stabilit locurile speciale de afișaj electoral. Cu ocazia desfășurării campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul național ICONS. Show-ul pop-rock va avea loc joi, 9 mai 2024, la Casa Tineretului din Timișoara, iar intrarea va fi liberă (în limita locurilor disponibile). Modelarea muzicii unor nume „iconice” precum Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith
La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția de primar în comuna Dudeștii Noi, unde își are domiciliul fostul șef al organizației județene, Alin Nica. Fostul său viceprimar, Ioan Goșa, în perioada în care Nica era primar, face o schimbare bruscă și lasă PNL cu buzele umflate, trecând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri
Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche, unde un autoturism a lovit un cap de pod. Consecinţele au fost tragice. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o descarcerare, o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte
Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar
Top