După 126 de ani, străzile din Timişoara sunt iluminate 100%. De Paşti!

În 12 noiembrie 1884, să tot fie 126 de ani de atunci, Timişoara a devenit primul oraş din Europa iluminat public. Atunci „jucam” pentru altă „echipă naţională”, motiv pentru care a şi fost posibilă acea premieră. A trecut o grămadă de ani şi iată ce a descoperit Institutul pentru Politici Publice în analiza anuală a managementului administraţiilor locale şi centrale, lucrare care arată cum stă treaba cu raportul eficienţă versus costuri în serviciile publice din marile municipii. În ultima analiză completă, făcută pentru anul 2009, Timişoara nu excelează la capitolul iluminat public decât la secţiunea „costuri”, locul 3, cu circa 1,7 milioane de euro. Surprinzător, cu două mari fabrici de profil ce performează pe-aici, Elba si AEM, Timişoara se claseze pe la coadă, 29 din 40, într-un top al municipiilor la capitolul „ponderea străzilor cu iluminat public”. Categoric, avem oraş mare, banul puţin, după buget, Timişoara nu se compară cu Tulcea la reţeaua publică de iluminat, de aia şi cheltuim mult, şi tot n-ajunge la tot cartierul. Ceva deranjează, totuşi, la orgoliul Micii Viene, că, prin preocuparea municipalităţii, reţeaua cu pricina a fost extinsă, din 2008 în 2009, cu doar 1%, de la 88% la 89%. Ceea ce totuşi e bine. S-a adăugat, bine că nu s-a luat.

Ştiu, domnule Constantin Ostaficiuc, că munciţi pentru binele acestui judeţ şi lumea nu vă apreciază la justa valoare. Mai ştiu că sunteţi izolat la comanda CJ Timiş şi că vicepreşedinţii Crăciunescu şi Borha vă sunt ca nişte ghimpi înfipţi în spatele tot mai reumatic. Tocmai de aceea, vă sar în ajutor şi vă torn, cum n-am făcut-o pe vremuri, următoarea informaţie: vicepreşedintele Liviu Borha n-a stat marţea trecută la lucru până la ora 16, cum ar fi normal, ci s-a dus la ora 14, pe străzi întortocheate, în cartierul Blaşcovici cu SUV-ul de serviciu (TM 02 CJT). Să nu-l certaţi tare, eventual tăiaţi-i vreo două-trei ore pe luna asta, că poate omul s-a dus pe strada B.P. Haşdeu nr. 1, la Metcons 7 S.A., firma la care a fost atâţia ani director general şi patron chiar îi mai este. Poate n-a apucat să dea de băut de ziua lui şi s-a dus să-l pupe angajaţii. Dar ce vorbesc eu? Cu siguranţă că dl. Borha, om corect fiind, şi-a luat liber, iar delaţiunea asta nu-şi are rostul, căci n-aş crede că, sub conducerea dumneavoastră, domnule Ostaficiuc, unii îşi conduc firmele în timpul serviciului la stat. Nici măcar matale.

Un elev din Lovrin a fost reţinut de poliţie după ce a devenit suspect că ar fi spart site-ul Inspectoratului Şcolar Timiş. Până aici nimic deosebit. Avem un hacker, o infracţiune încadrată în legi interne şi internaţionale, o reclamaţie la poliţie făcută de instituţia vătămată, proceduri, mandate, justiţie. Ce mai avem în plus la acest caz este că hackerul a scris pe site-ul inspectoratului şcolar „M..e Boc” şi „M..e Băsescu”. E, din acest moment, un infractor de drept comun a devenit, clar!, şi disident, iar măsurile luate de poliţie sunt privite aspru de luptătorii pentru o democraţie cât mai erectă. „Ce cauta Crima Organizată să ridice nişte bieţi copii?” Chiar aşa! Ce, şeful de post din Lovrin nu ştia să cerceteze o infracţiune IT, să facă un „trace IP” şi să afle de pe ce calculator s-a făcut fapta? Ba bine că nu! Ca să fim siguri că poliţia nu face exces de zel pentru jignirile aduse de făptaşul respectiv puterii portocalii, aş propune unui hacker la fel de priceput să mai spargă o dată site-ul inspectoratului şi să scrie „M…e Ponta”, cu roşu. Dacă Poliţia nu ia aceleaşi măsuri, cu Crima Organizată pe capul infractorului, atunci chiar avem o problemă. Ori trăim clipe grele sub dictatura lui Traian Băsescu, ori e prea banal că Ponta a ajuns de râsul copiilor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

gheo a spus: (noiembrie 22nd, 2010 at 15:26 )

maestre, nu stiu cate orase se pot lauda cu 89 la suta iluminat public stradal. in special cand facem vorbire de un oras asa de intins ca timisoara…
cat despre cea de/a doua informatie, acuma ce, vrei sa sugerezi ca borha sa dus la firma lui sa bea??? ca doar omul asta nu bea…:)

boby a spus: (noiembrie 23rd, 2010 at 07:18 )

Deci Borha e cu TM 02 CJT? Mare nesimtit, trece pe rosu, depaseste coloana, etc.

stela a spus: (noiembrie 23rd, 2010 at 07:48 )

un alcolic si Borha asta. o vinitura. o rusine pe obrazul judetului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social