Societatea Timisoara: pro democratie sau pro Basescu?

În mod cert, Societatea Timișoara a fost și este una dintre organizațiile non-guvernamentale cele mai importante și respectabile din România. Chiar dacă nu numărul liderilor ei s-a mai subțiat în timp, societatea are în spate o istorie bogată de 22 de ani, fiind născută din celebra Proclamație de la Timișoara. De-a lungul timpului a avut și partizanate politice, dar să-i spun așa pozitive. S-a plasat tot timpul de partea partidelor democratice, în detrimentul celor cu clară sevă totalitaristă sau pre-decembristă. S-a luptat pentru demascarea foștilor securiști și activiști comuniști, militând pentru Legea lustrației. S-a poziționat de-a lungul timpului drept un ONG care și-a făcut un stindard din apărarea statului de drept și a democrației.

Ultimele evenimente din România au scos din nou în față – chiar și la nivel național – Societatea Timișoara. Absolut binevenită ieșirea în stradă și protestele împotriva unor decizii la marginea legii sau dincolo de lege luate de USL în parlament. Spiritul Timișoarei împotriva unor decizii nedemocratice trebuia zgândărit. Numai că de la protestele împotriva unor măsuri mitocănești s-a ajuns la slogane pro-Băsescu. Dacă rămânea la o poziție împotriva acaparării statului de drept de către hoardele USL, demersul Societății Timișoara era de lăudat.

Însă în războiul dintre parlament și președintele suspendat nu avem de-a face cu o luptă între diavoli și îngeri. Ce a făcut USL în câteva zile a făcut și Băsescu în timp. Atacurile la adresa statului de drept și a democrației nu au fost inventate de USL. Iar exemple sunt cu duiumul. Legea lui Băsescu și a PDL de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin nu are nimic de-a face cu democrația, ci numai cu niște calcule electorale. Intenția lui Băsescu și a PDL de-a face un talmeș-balmeș electoral, amestecând alegerile locale cu cele parlamentare n-aveau de-a face nimic cu democrația, ci mai degrabă cu o posibilă fraudă electorală.

Numărarea voturilor de către Roberta Anastase n-avea nimic de-a face cu statul de drept, ci mai degrabă – dincolo de ilegalitatea crasă – cu un autoritarism gregar de genul „fac ce vrea mușchii mei”. Atacurile continue ale lui Băsescu la adresa parlamentului și a clasei politice – așa cum este ea – n-are nimic de-a face cu democrația, ci cu un totalitarism de genul Lukashenko. Încălcarea flagrantă a regulilor parlamentare pentru înființarea grupurilor UNPR în Senat și Camera Deputaților nu a fost nici pe departe o decizie democratică, ci o mișcare grobiană de atragere a unor trădători ca vocație. (Apropo: probabil generalul-izmană Oprea Gabriel era bun și democrat când era alături de Băsescu, respectiv rău și nedemocrat când era împotriva acestuia). La toate acestea Societatea Timișoara n-a zis nici pâs.

Aceeași societate a semnat, pe foarte bună dreptate, un protest împotriva plagiatorului Victor Ponta. A făcut la fel și cu fostul ministru al Învățământului, Ioan Mang. Dar n-a zis nimic de posibilul plagiat al Codruței Kovesi. Da, fiindcă Societății Timișoara îi este extrem de greu să fie obiectivă. Poate și pentru faptul că are o relație specială cu Monica Macovei, cea căreia i-a subînchiriat un spațiu la limita legii. Dincolo de faptul că a fost un procuror comunist, Macovei este unul dintre cei mai mari talibani ai PDL-ului și o susținătoare fără menajamente a președintelui suspendat. Personaj coborât parcă din zilele Terorii lui Robespiere, dna Macovei are atâtea tangențe cu democrația câte are EBA cu limba română. Se pune atunci următoarea întrebare: după 22 de ani, să apere Societatea Timișoara teza din 1990 a lui Ion Iliescu privind „despotul luminat”? Problema este că un despot, oricât ar fi el de luminat sau chiar răsluminat, e departe de-a fi și democrat.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

radu a spus: (iulie 10th, 2012 at 16:40 )

„Personaj coborât parcă din zilele Terorii lui Robespiere, dna Macovei are atâtea tangențe cu democrația câte are EBA cu limba română.”
Muci Ino fasole Ardeleneasca!
Mars chetzule ca esti manjit…!

marinaru treaz a spus: (iulie 10th, 2012 at 19:11 )

normal ca societatea timisoara este basista. are cineva vreun dubiu? toate scursorile de acolo au beneficiat de bani publici de la basescu si acuma vomita impotriva intregii natiuni pe banii nostrii. dupa 29 iulie o sa-i scuipam in gura pe acesti vighi, mihalcea si alte scursuri. la fel si cu imbuibatii pe bani publici de la ICR (alde patapievici, mihaies etc…)

franc a spus: (iulie 10th, 2012 at 19:56 )

USL ne va lasa ” doar ochii ca sa putem plinge”.
Istoria se repeta.
Doar calaii sunt altii.

gheo a spus: (iulie 10th, 2012 at 22:18 )

mai fratilor, f. bine zice Ino, deodata martalogii astia de la Societatea Timisoara s-au trezit mari moralisti….
pai si pana acum unde au fost la Cornu la oale lu Nastase,3 ani au dormit la abuzurile neintrerupte ale PDL Basescu?

Prince of Banat ZAHER a spus: (iulie 11th, 2012 at 13:10 )

Banatul a fost roșu întotdeauna ce o dați la întors? Nu v-a fost bine când fumati Marlboro făcut de mine? Bashar fie cu voi!

tim a spus: (iulie 11th, 2012 at 13:31 )

A ajuns Timisoara, a ajuns „societatea Timisoara” leaganul acestei triste fiinte ,Monica Macovei? Ce are Timisoara cu aceasta creatura? De ce ne umileste si ne murdareste cu prezenta ei in Timisoara?

radu a spus: (iulie 11th, 2012 at 15:31 )

@tim
Monica Macovei ar trebui sa fie cetatean de onoare al orasului iar tu sa treci inapoi in canalele de unde iti vomiti ura.

victor L a spus: (iulie 11th, 2012 at 16:36 )

„Ce a făcut USL în câteva zile a făcut și Băsescu în timp”
Impoptriva unei asemenea minciuni nu iti ramine sa te intrebi daca autorul articolului stie ce vorbeste/scrie?
„Personaj coborât parcă din zilele Terorii lui Robespiere, dna Macovei are atâtea tangențe cu democrația câte are EBA cu limba română.”
Si, as completa eu: la fel si Ino Ardelean cu logica si ziaristica.

calin a spus: (iulie 12th, 2012 at 14:49 )

Perfect de acord cu articolul. Societatea Timisoara e o adunatura de basisti in frunte cu handicapatul mintal O. Berger.

Micu a spus: (iulie 12th, 2012 at 17:16 )

Soc Timsoara este cea mai galagioasa si fara judecata oficina de propaganda marca Monica Macovei ( tanti Mitza procuroarea )

SKARFACE a spus: (iulie 12th, 2012 at 18:16 )

Oltenii si moldovenii din Banat vrem socialism, dacă timisorenii nus cu noi sa plece in Germania cu tot cu intelectualii lor de la soc. Timisoara ca noua nee bine si cu Ceaușescu si cu Antonescu

victor L a spus: (iulie 12th, 2012 at 19:56 )

Rusine timisorenilor care gireaza lenesul national si prim plagiatoru guvernului, urmasii lui Iliescu si Felix.
un lugojean.

Dan IORGULESCU a spus: (iulie 17th, 2012 at 14:04 )

Basescu MINTE cu fiecare respiratie. I-a spus lui Merkel ca suspendarea NU este reglementata in Constitutie !!.Nu am mai vazut un CARACTER atat de JOSNIC. A STAPANIT TARA prin MINCIUNA, CORUPTIE si SANTAJ (metode securiste practicate si ridicate la nivel de arta), aservit orbeste de o ceata de slugi, fiinte fara caracter care stiau ca astfel vor primi o halca din Romania. Este disperat ca VA DA SOCOTEALA pentru JEFUIREA si ASERVIREA ROMANIEI. Pentru a se salva a decis sa INGENUNCHEZE ROMANIA in fata celor care l-au folosit drept COADA de TOPOR. In istorie va ramane ca o MARE RUSINE pentru ROMANIA !!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene

Visul luptei pentru titlu s-a încheiat prea repede pentru CSM Lugoj, care deşi a avut parte de un sezon regular foarte bun nu a putut trece de primul tur din play-off. CSO Voluntari 2005 s-a impus astfel cu 2-0 la general în duelul cu CSM Lugoj, după 3-1 în deplasare şi 3-0 (25-23, 26-24, 25-12)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj iese din lupta pentru medalii, dar rămâne în bătălia pentru cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Start campanie de admitere la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Cu ajutorul Consiliului Județean Timișoara, iubitorii mersului pe bicicletă pot pedala din nou spre Serbia, pe cea mai lungă pistă din România. Veți putea pedala pe pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timișoara și Zrenjanin, pe la frontiera româno – sârbă. În urma solicitării făcute de CJ Timiș, se va putea circula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În acest weekend se va putea pedala pe pista de pe malul Begăi, până la Zrenjanin
British International School of  Timișoara se mândrește să aibă prima generație de absolvenți care va susține examenele pentru diploma de Bacalaureat Internațional la sfârșitul acestui an academic. Școala a demarat procedura de admitere pentru anul școlar 2024-2025 atât pentru școala primară, cât și pentru gimnaziu și liceu. Un număr de 33 de elevi sunt pregătiți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul British International School of Timișoara a deschis procedura de înscriere pentru anul școlar 2024-2025/FOTO
Prin fonduri PNRR, la Moşniţa Nouă se va construi un liceu tip “şcoală verde”, investiţia prin PNRR fiind de peste 25 milioane de lei. În urmă cu o zi a fost publicată lista cu proiectele finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componența C15. Proiectul Primăriei Moşniţa Nouă ”CONSTRUIRE LICEU TIP ȘCOALĂ VERDE...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Moşniţa Nouă câştigă o nouă investiţie prin PNRR de peste 25 milioane de lei
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
Noul preşedinte al PNL Timişoara, Cristian Buşoi,  iubeşte atât de mult Timişoara încât a vrut să o priveze de cea mai mare investiţie prin PNRR: Institutul Oncologic. El a vrut să deturneze fondurile de aici, 200 de milioane de euro, către oraşe cu primari PNL. L-a acuzat în acest sens chiar şi candidatul PSD-PNL la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul preşedinte al PNL Timişoara, Cristian Buşoi, s-a împotrivit celei mai mari investiţii în municipiul de pe Bega prin PNRR: Institutul Oncologic
Top