Endodontie. Tratament de canal. Obturatie radiculara. Ce inseamna toate astea?!

În acest articol dorim să răspundem celor mai frecvente întrebări adresate de către pacienți și să explicam pe scurt ce înseamnă „scoaterea nervului”. Endodonția este o ramură a stomatologiei (o specialitate) care se ocupă cu tratamentul afeciunilor pulpare (adică ale „nervului”).

Tratamentul de canal (tratamentul endodontic) constă în devitalizarea unui dinte (adică scoaterea „nervului”). Acesta constă în: curățarea canalelor radiculare, dezinfectarea lor, prepararea și obturarea definitivă (obturație radiculară). Acest tratament nu este dureros și se efectuează sub anestezie.

Când avem nevoie de tratament de canal?

Medicul decide dacă este necesar un tratament de canal după o consultație amănunțită însoțită de o radiografie dentară a dintelui respectiv. Tratamentul endodontic se realizează în următoarele situații:
– când avem un dinte cu o carie mare care se extinde până la nerv
– când pulpa dintelui este inflamată datorită unor carii, infecții, traumatisme
– în anumite cazuri când se șlefuiește un dinte în scop protetic (adică în cazul în care se realizează o coroană pe el)

Care sunt etapele unui tratament de canal realizat corect?

Un tratament de canal corect (scoaterea nervului) nu se poate realiza fără următoarele lucruri:
mediu de izolare a dintelui – DIGA (o membrană din cauciuc care are rolul de a izola dintele pe care se efectuează tratamentul de canal de restul gurii, cu scopul de a împiedica accesul bacteriilor din salivă în canal și a ingerării substanțelor dezinfectante ce se folosesc pentru curățarea dintelui)
aparat de măsurare a dimensiunii canalului – APEXLOCATOR
iriganți – diverse soluții pentru dezinfecția canalului
radiografie de control – după orice tratament de canal este obligatorie realizarea unei radiografii de control.

Un dinte cu nervul scos poate să mai doară?

Din păcate, răspunsul nu este cel la care s-ar fi așteptat pacienții, pentru că da, un dinte pe care s-a efectuat tratament de canal poate să mai doară. Durerea poate fi de două feluri, în funcție de momentul apariției ei:
1. Durerea imediat după tratamentul de canal – se poate manifesta ca o durere vie, puternică sau ca o jenă, o durerea slabă, în general la masticație sau când se face presiune pe dintele respectiv. Această durere dispare în câteva zile și pentru a o ameliora se pot lua antiinflamatoare.
2. Durerea după o perioadă lungă de la realizarea unui tratament endodontic – aceasta indică un eșec al tratamentului de canal.

Din păcate, succesul sau eșecul unui tratament de canal nu depinde doar de realizarea unui tratament corect de către medic. Acesta depinde și de alți factori determinanți cum ar fi: starea inițială a dintelui și a țesuturilor înconjurătoare, forma și arhitectura canalelor radiculare. În cazul unui eșec al tratamentului endodontic se recurge la tratament chirurgical prin rezecție apicală.

Cât durează realizarea unui tratament de canal?

Pentru realizarea unui tratament de canal este posibil să fie nevoie de una sau mai multe sedințe la medicul stomatolog. Cu cât cazul este mai complex, mai ales în cazul retratamentelor sau al dinților cu mai multe canale sau cu o arhitectură radiculară mai specială, cu atât sunt necesare mai multe ședințe sau o ședință mai lungă. De asemenea, în cazul infecțiilor este necesară aplicarea unui medicament în canal și revenirea pentru obturația definitivă.

Se colorează dintele după tratamentul de canal?

După tratamentul de canal dintele arată exact ca înainte. În trecut, dinții după tratamentul de canal își modificau culoarea. Astăzi, cu metodele modern de tratament de canal, acest lucru nu se mai întâmplă. Daca totuși după un timp apar discolorații ușoare există numeroase metode de tratament care redau culoarea naturală a dintelui.

În concluzie: Tratamentul de canal este alternativa la extracția dintelui. Nu este un tratament dureros, deci nu trebuie să provoace anxietate. La sfârșitul tratamentului aveți un dinte care arată perfect normal și este rezistent în timp.

Mai sus în imagine: exemplu de tratament de canal incorect și corect realizat; caz înainte și după tratamentul endodontic.

www.dentaldesign.ro

www.dr.fondrea.ro

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Venom vine din lumea benzilor desenate, ca majoritatea supereroilor, fie ei DC Comics sau Marvel. Însă, spre deosebire de majoritatea, Venom nu reușește să aibă o voce originală. În unele secvențe pare un fel de Spider-Man, în altele un Batman (Venom apare în Spider-Man 3). Rău și bun în același personaj, dual și el, extraterestru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tom Hardy se străduiește să fie Venom
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top