Primăria Timişoara a găsit modalitatea prin care să mai ofere o gură de oxigen companiei locale de termoficare, Colterm. 32,7 de milioane de lei ar urma să se „transfere” de la bugetul local în cel al societăţii amintite, la care se adaugă alte şase milioane pentru TVA. Deocamdată proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de plen, dar, cel mai probabil, va fi readus în prim plan în perioada următoare.
Pierderi induse, aşa se numeşte modalitatea prin care municipalitatea vrea să trimită la Colterm o grămadă de bani, care să ajute la acoperirea sumelor care se „scurg” din conductele găurite ale reţelei de transport a agentului termic. În caz contrar, sumele respective ar fi plătite din buzunarul mic al consumatorilor. „Se aprobă acoperirea integrală, din surse de la bugetul local, a pierderilor induse, aferente anului 2018, din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie în valoare de 38.985.951,994 lei inclusiv TVA”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi prezentat în următoarea şedinţă de consiliu local.O decizie legală, susţinută de legislaţie. „Potrivit prevederilor art. 5^2 alin. (1) din OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, pierderile induse din prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, către populaţie pot fi acoperite din bugetele locale”; se mai arată în expunerea de motive aferentă proiectului de HCL.
PSD atacă, dar nu are soluţii
Subiectul acestor pierderi induse a fost abordat şi de reprezentanţii PSD Timiş, desigur ideea fiind aspru combătută. Gabriela Popovici, consilier local al partidului de la guvernare, ea a vorbit despre faptul că ultimele administraţii nu au făcut nimic să repare ţevile Colterm, dar, în acelaşi timp, nu poate oferi soluţii la problemă, vorbind doar despre necesitatea accesării unor fonduri europene… care ar fi disponibile. „La ultima şedinţă de plen au fost retrase două proiecte. Unul se referă la datoriile induse ale Colterm, care presupune acoperirea unor pierderi de 38 milioane ale societăţii, de la bugetul local. Acestea apar din cauza proastei calitatăţi a conductelor, acestea nu au mai fost reparate corespunzător de ani buni de zile, aceste pierderi sunt diferite de pierderile tehnologice, care sunt incluse în tariful Colterm. Sunt în total 350 de kilometri de conducte, se repară 4 km pe an, iar acum există un proiect pentru 30 de kilometri. Aceste datorii induse le vom purta după noi ani mulţi, vi se pare normal să plătim toţi pentru proasta gestionare a Colterm?”, spune Popovici.
La nivel de declaraţii, situaţia conductelor sparte e un subiect excelent de aordat pentru opoziţie. Sunt soluíi? Nu prea… Întrebată ce soluţii ar aplica PSD, dacă la următoarele alegeri ar câştiga primăria, consiliera locală nu prea a reuşit să ofere răspunsuri. A vorbit doar de fonduri europene. „Doar prin fonduri europene s-ar putea repara. Ar fi fost mult mai indicat să se ceară fonduri pentru reabilitarea a 50% din reţea, după care vezi cât poţi să primeşti. Nu ştiu detaliile legate de proiect, dar mi se pare redus numărul de kilometri care va fi reabilitat (n.r. prin proiectul finanţat din fonduri europene, care va fi derulat de primărie). Nu ştiu dacă există bani europeni, au mai avut o finanţare de 70 milioane de euro pentru retehnologizarea cazanelor şi operaţiuni pentru protecţia mediului”, a mai subliniat Gabriela Popovici.
Comentarii prin facebook