“Maestrul” şi… nu, nu Margareta, ci Auăleu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Zilele trecute a început unul dintre cele mai stranii procese din multiculturala şi megatoleranta Timişoară, având în vedere atât protagoniştii cât şi miza. Ambasadorul cultural al Timişoarei, titlu primit de la fostul primar Nicolae Robu, Maestrul (am înţeles că aşa trebuie să i se spună) Ştefan Popa Popa’s a dat în judecată două instituţii culturale independente. Este vorba de Teatrul Auăleu şi Muzeul Consumatorului Comunist, la pachet cu Scârţ Loc Lejer, localul care găzduieşte cele două instituţii de cultură. Despre local doar atât spun că este frecventat de studenţi, artişti, liceeni din ani terminali, în general clienţi “altfel”.

Miza procesului este… liniştea. Una creativ-artistică, iar nu politică, precum ni se cerea la începutul anilor 90. Maestrul nu poate crea nemuritoarele sale opere în gălăgia provocată de cei care cred că arta înseamnă ceva mai mult decât nişte caricaturi şi portrete făcute cu viteza sunetului. Aşa că, după ce a făcut zeci de sesizări, a dat în judecată cele două instituţii culturale şi localul amintite. Iniţial a făcut acelaşi lucru cu Primăria Timişoara şi primarul Dominic Fritz, solicitând în instanţă anularea autorizaţiei de funcţionare. În trecut a făcut acelaşi lucru şi cu “Casa Bunicii”, restaurant care a trebuit să-şi mute activitatea, în urma reclamaţiilor Maestrului. Tot în numele liniştii creatoare. Cu toate că stă  în centrul unui oraş cu aproape o jumătate de milion de locuitori. Obligaţi să facă linişte, fiindcă Maestrul creează. Sigur, unii o să spună că, dacă vrea linişte, să se mute la ţară sau, mai bine, în pădure, dar personal nu-mi permit asta. Că rămânea Timişoara fără ambasador cultural.

Cu riscul de-a fi acuzat de iconoclasm şi făcut “duşman al Timişoarei” (dai în ambasadorul ei, dai în Timişoara!), trebuie să mă opresc niţel şi la vasta operă a Maestrului, desemnat şi “imens om de cultură” de multă lume. Vastă, fiindcă Popa’s desenează mai ceva decât versifica Păunescu. Ba chiar e un fel de Van Gogh (nu mă refer la arta în sine) intrat într-o “gaură de vierme”. Respectiv, dacă marele artist olandez a vândut o singură pictură în timpul vieţii, Popa’s a vândut cu nemiluita, putând intra şi din acest punct de vedere în Cartea Recordurilor, după ce a mai intrat pentru că a fost cel mai rapid caricaturist din lume. Cât o fi vândut? Probabil doar Fiscul poate spune, fiindcă sunt convins că a plătit taxe pentru fiecare portret comercializat. Cert este faptul că nu există vreo instituţie publică în Timişoara, dar şi în ţară, în care să nu vezi pe pereţi portrete ale Maestrului.

Vrei să-ţi pui un portret cu “Mareşalul” în birt? Face Maestrul! Eşti nostalgic şi vrei o icoană cu Ceauşescu la care să te închini? Apelezi la Popa’s. Mai scoţi un ban, doar ştii că merită, şi o desenează şi pe “Tovarăşa”. A intrat în tine virusul suveranismului patriotard? Imediat îţi face Popa’s un tablou cu Putin, Orban şi George Simion luptându-se cu globaliştii. Ca şi curiozitaţe, daţi pe Okazii.ro şi găsiţi lucrări de la 200 de lei la 500 de lei. “Vrei să faci un cadou deosebit celor dragi? Oferă-le un portret marca Popa’s”, sună o reclamă de pe Intenet. Şi dacă tot apare în articol Muzeul Consumatorului Comunist, parcă trebuie spus că Maestrul a dat curs într-o oarecare formă faimoaselor “teze din iulie” ale lui Ceauşescu, creînd pentru popor. Sigur, fără ideologia care presupunea acele teze. Ori, cine a dat poporului mai multă artă la kilogram (sau hectar?) decât Popa’s?

Revin însă la bizarul proces din toleranta şi multiculturala Timişoară a anului de graţie 2022, an premergător Capitalei Culturale Europene. Un proces în care ambasadorul cultural al Timişoarei, marca Robu, dă în judecată două instituţii culturale. Una dintre ele este cel mai vizitat muzeu din Timişoara şi al şaselea obiectiv turistic ca număr de vizitatori din oraş. O fi puţin oare? Da, o fi oarecare gălăgie, dar chiar să fie, un “imens om de cultură” n-ar lăsa de la el pentru binele oraşului în care locuieşte? La Auăleu se joacă cu casa închisă de ani de zile. Da, nu are multe locuri, dar e altceva. E pe lângă sau în afara sistemului şi a conservatorimului cultural. Stabilim că nu e artă acolo doar fiindcă îl deranjează pe Maestru de la depăşirea producţiei de portrete la hectar? Şi ce-l deranjează pe Maestru, musai trebuie să ne deranjeze pe toţi timişorenii şi trebuie închis? Într-o logică sectantă, ca să nu spun  fascistoidă.

Şi nici n-am folosit cuvântul infatuat în articol…

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

17 comentarii pentru acest articol

Un USR-ist. a spus: (octombrie 22nd, 2022 at 12:46 )

Mearga pictorii la tara/ Ca sa piara…

justitiarul a spus: (octombrie 22nd, 2022 at 17:25 )

Daca 12 ciumeti inseamna casa inchisa asa este. In ceea ce priveste locatia este al lui Fulger jr. (din ce bani?) si este recunoscuta ca loc de intalnire pentru consumatorii cu veleitati artistice. Ce fel de consumatori? De prafuri pentru mama mare. Salutari de la dr. Man!

R.Edy a spus: (octombrie 22nd, 2022 at 19:50 )

Viteza este o noțiune din fizică, nu din estetică.

să fie cultură, da' cu multe tone le hectar! a spus: (octombrie 23rd, 2022 at 08:41 )

@mânie proletară justițiară
Ce chestie și artiștii ăștia! În loc să se adune să discute opera învățătorului popoarelor, generalissimul Stalin, a tov. Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului, ori problemele globale ale omenirii, așa cum le-a ilustrat tov. Iliescu-Gargară, ei își dau cu fumuri ce predispun la visare! Într-un teatru în care nu se adună clasa muncitoare, țărănimea ce trudește pe ogoare, intelectualii angajați, doctori (cu buzunarele cât groapa Marianelor), ci doar 12 inși! Și asta când toată lumea știe că creativitatea este stimulată de munca pe șantier, cu roaba, în uzină la strung etc.
Bine măcar că nu se dedau la preacuvioase acte de homosexualitate!

Constantin Jichiţa a spus: (octombrie 23rd, 2022 at 16:11 )

Un demers jurnalistic de joasă speţă

Răutatea se lăfăie pe un spaţiu larg la pachet cu neadevărul, învăluite în hlamida cenuşie a unor confuzii abil create spre a induce în eroare nu doar publicul, ci şi instanţa de judecată. Scrie: „În trecut, S.P.P. a făcut acelaşi lucru şi cu “Casa Bunicii”, restaurant care a trebuit să-şi mute activitatea etc.” Eroare! Cei de la „Casa Bunicii” au funcţionat fără… autorizaţie. Fiind gard în gard cu Ştefan Popa POPA’S, i-au servit acestuia gălăgie din belşug. Şi-au luat tălpăşiţa pentru că n-au mai putut plăti cele peste 200 de amenzi pentru câte nereguli au săvârşit, în cei peste şase ani cât au sfidat legea pe strada Oniţiu nr. 3, în Timişoara. Dacă tot e preocupat de răul pe care le-a făcut POPA’S, de ce nu se referă Ino Ardelean şi la aberanta toleranţă a Primăriei de a le fi îngăduit… tacit să funcţioneze fără autorizaţie? La concret, monşer!
Iată ce „noutăţi” aduce el în susţinerea ideii că artistul plastic Ştefan Popa POPA’S ar întreprinde atacuri sistematice la adresa vecinilor de la Teatrul „Auăleu” şi „Muzeul Consumatorului Comunist”, precum, vezi Doamne!, a făcut şi cu restaurantul „Casa Bunicii”. O altă eroare strecurată aşa, ca din senin (!?), spre a deruta pe toată lumea. Întâi, că acţiunea în instanţă vizează doar restaurantul „Scârţ Loc Lejer”, ce funcţionează… ilegal (!!) în curtea celor două instituţii, fără a avea acordul său, în calitate de vecin, aşa cum se precizează în lege. Restaurantul cu pricina are autorizaţie doar pentru jumătate din suprafaţa curţii. Primăria omite (neintenţionat?!) acest fapt. În fine, intenţionat sau nu, tot încălcare a legii se cheamă. Iar înregistrările cu sonometrul sunt probe ce atestă încălcarea flagrantă a ordinii şi liniştii publice. În fine, pentru a funcţiona ca restaurant, bar, terasă etc, legea prevede obligativitatea de a avea locuri de parcare, ceea ce, în cazul lor, nu există. Nici vorbă să se aducă în discuţie faptul că ar fi câteva în faţa clădirii, pe o stradă îngustă de doar şase metri, cu sens unic.
O întreagă bălmăjeală de ironii scălâmbăiate şi acuze nefondate, cum că POPA’S ar vinde artă „la kilogram”, fraudând fiscul, sunt de natură a spori confuzia, în fapt dovedind reaua-intenţie şi demersul josnic al jurnalistului „investigator”. Artistul Ştefan Popa POPA’S face portrete, icoane, pictură, pastel sec, pe care le vinde pe bază de chitanţă, dar face şi gesturi caritabile, donând câtorva instituţii, precum Consiliul Judeţean, S.R.I., fosta BankPost, Spitalele Judeţean, „Victor Babeş”, Militar, „Louis Ţurcanu”, Clinica „Bega”, câteva sute de lucrări. E de notorietate generozitatea Maestrului POPA’S, aşa că ironiiile străvezii şi searbede ale jurnalistului semnatar al textului apărut în publicaţia online „de BANAT.ro” nu fac decât să dovedească, o dată în plus, netemeinicia celor afirmate. Cine are ochi să vadă şi minte să înţeleagă această „făcătură” îşi dă seama că este un demers de joasă speţă. De dragul unei publicităţi zgomotoase şi fără substanţă, ţintind apărarea unei cauze pierdute. Să lăsăm, aşadar, justiţia să facă lumină în hăţişurile create de inşi şi instituţii certate cu legea. Punct!

@ Descartes(ița) a spus: (octombrie 24th, 2022 at 08:13 )

De ce-ar putea unii să se-nșele, iar jurnalistul nu? Și de ce să mai plătim justiția, dac-avem aici verdictul? E treaba DB să controleze existența autorizațiilor eliberate de Primărie?
A trimis Ștefan Popa un drept la replică și nu s-a publicat?
(Ironiile și bălmăjeala sunt preferabile tăcerii indusă de frică.)

Pompiliu Comsa a spus: (octombrie 24th, 2022 at 16:50 )

III
Sâmbătă, pe 22 octombrie a primit vizita lui Michel BENARD, nimeni altul decât vicepreședintele – Poeta Hortonis Causa, Chevalier des Arts et des Lettres, laureate de l’Academie Francaise, care a venit însoțit de o colegă de la Cenacle Europpen des Arts et des Lettres, Eliane HURTADO, pictor și poet. Ca să vă dați seama cum îl privesc străinii, inclusiv presa acestora, presa lumii, pe timișorean am să redau cele două declarații, lăsându-vă să comentați ce doriți. Michel a spus: “Sunt absolut uimit de această întâlnire cu Popa’S care este un om universal, purtător al păcii și așa cum i-am spus eu gândesc că oameni ca el ar trebui să primească premiul Nobel pentru Pace, căci prin munca lor rezultă atât de mult din istoria umanității, istoria lumii. Demersul său relevă părțile ei bune, cât și pe cele rele. Printr-un simplu desen el poate spune mai mult decât un întreg studiu. Eu sunt absolut încântat de a fi întâlnit un asemenea om, cu atâta forță și sunt privilegiat de a fii întâlnit oameni ca Popa’S, oameni care în limbaj universal sunt ca muzica, sunt ca o uvertură universală, ca o prvire asupra lumii” La r\ndul ei, Eliane a completat; ”Eu știu că desenul este un limbaj universal, dar caricatura spune mult mai multe decât un desen , pentru că în spatele unui desen se află multe idei pe care nu le putem spune uneori prin cuvinte, dar pe care le putem foarte bine traduce prin desen cel puțin în parte și înțelege iar anumite personae se pot supăra între ghilimele pentru că adevărurile nu sunt întotdeauna bine de spus și eu cred că are dreptate să le spună”. .
În ce mă privește, până una-alta semnez, ca un simplu personaj infatuat,
Pompiliu COMȘA, cel mai bun ziarist de provincie conform Radar de Media 2013

G.B. a spus: (octombrie 24th, 2022 at 19:57 )

complezența e una, eternitatea e un pic mai dură, lucruri pe care cultura de provincie nu le-a asimilat, pare-se.

Aristotel Socrateanu a spus: (octombrie 28th, 2022 at 22:01 )

@Pompiliu
Auzi, ba, Pompi’, „Sunt absolut uimit de această întâlnire cu Popa’S care este un om universal, purtător al păcii și așa cum i-am spus eu gândesc că oameni ca el ar trebui să primească premiul Nobel pentru Pace,”… pe bune!? :)))
Fac pe mine de ras cand citesc aceasta ridicare in slavi a preacuviosului si nepatatului Popas. Zici ca m-am intors in timp si suntem la Cantarea Romaniei sau nu stiu ce demonstratie de 23 August!
Drepti! si sa nu va mai luati de neprihanitul Maestru!
Asa basiator culos nu am mai vazut de mult. Am crezut (gresit) ca numai in multinationale mai gasesti asa ceva…
Daca asa de pacificator e Fanic-a-popii asta, cine a dat in judecata pe cine?

Pompiliu Comsa a spus: (octombrie 30th, 2022 at 09:21 )

Faci pe tine de râs pentru că ești un biped cu diaree, impertinent, înjuri tot ce nu poți atinge sau ajunge. PopaS nu este preacuvios și nepătat., ci un bun universal. Tu ești un hibrid între Ferentari și Oltenia, cu accente de Vaslui.,Te-aș da în judecată dacă ți-aș știi adevărata identitate. Dar este Halloween, nu? Marș și te maschează. Pa și pu. La mare.

Pompi pupă poala lui Popa's,... a spus: (octombrie 30th, 2022 at 11:24 )

Pentru cine se mai miră cum a fost posibil cultul personalității lui Ceașcă. Dacă există dos-pupători pentru un caricaturist (bun, foarte bun, nu-i vorbă!), de ce n-ar fi existat și pentru geniul Carpaților? Mai ales că pentru dosul lui Popa’s puparea e gratuită, pe când dosul lui Ceașcă aducea post-pupare televizor color, avansare pe lista pentru apartamente, bani, trimiterea la închisoare a vecinului-obiect al urii. Fiindcă, dacă n-ați observat, cultul scriitor Pompi, dă cu flegma mai ceva ca vipera scuipătoare cu veninul.
Un sfat pentru nea Pompi: Când ai pantalonii rupți în fund și chiloții pătați în culorile toamnei, oricât de tare te mănâncă să ții un discurs înălțător în piața publică, e mult mai înțelept să stai acasă.

Pompiliu Comsa a spus: (octombrie 30th, 2022 at 14:35 )

Pompiliu Comșa, pupătorul de poală
Pe Ceașcă l-ați împușcat la Târgoviște sau la Boteni, nu știm exact unde și toată lumea îl regretă azi. Pentru Popa-S ați pregătit mai întâi linșajul public singura lui vină fiind talentul evident pe care-l are. Dacă ar fi să răscolim puțin istoria am observa că pe meleagurile mioritice tradiția mizeră se păstrză intactă, tot timpul find idioți ca grupul vostru care au ignorat valoarea, artiști și personalități de seamă fiind obligate să emigreze pentru a vă demonstra de la distanță valoarea.. Că sunt sau nu cult e treab mea și numai mea. Idioții nu m-au ajutat în nici un fel. Ce nu știi mătăluță cap de puță este că nu port chiloți de fel, făcând mai ușoară transmiterea de salutări spre gurile voastre pline de venin. Vă scriu treaba aceasta de acasă nu e nevoie să ies în piața publică să mă înțelegeți sau nu vă ajută capul nici atâta? Pentru Popa’S și alte valori de asemenea nivel mă voi risca oricând..La închisoare nu vreau să te trimit, ar fi o prea mare onoare să te întâlnești acolo cu borfași ca tine.. Și să știi că ăia nu-ți iartă găozul. .

-Amice, ești idiot? / Comme-și - Comme-șea. a spus: (octombrie 31st, 2022 at 08:00 )

Așa-i când te laudă proștii și idioții utili din comunism. Te așează în galeria idolilor lor, alături de Ceaușescu, Cristoiu și implicit Vadim (stilul trădează).
Trist trebuie să fie pentru Ștefan Popa Popa’s.

Pompiliu Comsa a spus: (octombrie 31st, 2022 at 15:14 )

Mulțumesc amice. M-ai reconvins. Ești un ditamai idiot. Sau cumva te droghezi? Așa pute pe aici..Hăt de la Severin.

Cu fiecare comment îți completezi portretul. Ai trecut prin personalitățile tale preferate, ai proferat înjurături (ce se voiau) șmechere, ai vânturat amenințări care presupuneau utilizarea cornișonului tău deshidratat și nu se putea ajunge, o da, și la droguri! În buna tradiție FSN-PDSR-PSDisto-PRMisto-AURistă.
Nu, nu mă droghez, sunt un simplu LGBTQ progresist. Dacă știi ce-i aia. Știi? Dacă da, dă un semn.
Și sunt și vândut străinătății.
Am votat cu Fritz și lucrez la programul de AI care va desena caricaturi/portrete à la Popa’s. (Sper c-ai observat că utilizez litere păgâne – à, deci sunt și satanist.)

Pompiliu Comsa a spus: (noiembrie 2nd, 2022 at 13:44 )

Ai inceput ca idiotul sa te preznti desi nu ti-a cerut-o nimeni. Tu esti o virgula si cand o sa-ti fac eu semn, te poti apuca sa latri. Ai vazut vreodata balega de vca? N-o baga nimeni in seama si pute rau, chiar si stapana care a emanat-o stramba din bot. Esti in matere un fel de Rusia urata de toti. Corupti din toate tarile, uniti-va! Mars la brasoveanca.

cătri Puompilicî Acomșoaii a spus: (noiembrie 14th, 2022 at 07:42 )

Dacă tu ești marele profesor de la universitatea Apollonia din Iași (nu trebuia să se cheme Apolloniei, dacă-i din Moldova?), care scribălește prin foi obscure precum Melidonium, înseamnă că ești un jeg antisemit și anti-Casa Regală. Printr-un alt cotlon de internet am descoperit un interviu cu tine, în care povestești cum te-ai frecat de actori pe la Buftea și de presa sportivă – tare-aș fi interesat să văd pe la CNSAS ce hram purtai la vremea respectivă! Chiar și plimbarea prin tot felul de job-uri (contabil la Frecăței!) poate ridica unele semne de întrebare. Dar să nu vorbesc înainte de-a fi sigur. Poate că ești doar un idiot util Securității, poate-ai fost într-adevăr oprimat și suferi de sindromul Stockholm. Marș în uitare! (văd că-ți place limbajul de mahala cumano-turcă, deci …)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Se reia plata impozitelor și taxelor locale din Timișoara la oficiile poștale

Opțiunea de plată la oficiile poştale a taxelor și impozitelor locale către Primăria Timișoara va putea fi din nou folosită de către cetățeni. Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a finalizat procedura de licitație deschisă pentru atribuirea acordului-cadru de servicii având ca obiect „Serviciul de plată a impozitelor și taxelor locale prin terți” și a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se reia plata impozitelor și taxelor locale din Timișoara la oficiile poștale
WINTER IN MY TOWN 2022
WINTER IN MY TOWN 2022

Politica vezi arhiva Politica

Nicolae Robu

Nicolae Robu, mesaj AUR-ist şi conspiraţionist, în legătură cu eşecul Schengen

Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, nu a ratat ocazia de a-şi da cu părerea despre eşecul înregistrat de România în privinţa aderării la Spaţiul Schengen. Aşa cum ne-a obişnuit de ceva timp, el apelează şi de această dată la un narativ de inspiraţiei AUR-istă. Pentru eşecul aderării, Robu e convins că e vorba de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu, mesaj AUR-ist şi conspiraţionist, în legătură cu eşecul Schengen
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Sadoveac SCM Poli

Ultima reprezentaţie a handbaliştilor după un an competiţional slab

Handbaliştii viola joacă vineri ultimul meci din 2022. SCM Politehnica Timişoara întâlneşte HC Buzău, în deplasare, de la ora 18,30, în etapa a doua din returul Ligii Naționale. Alb-violeții s-au pregătit în formulă completă la sala Constantin Jude şi speră la un al doilea rezultat pozitiv în deplasare, în acest sezon, după victoria de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultima reprezentaţie a handbaliştilor după un an competiţional slab
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

ADID Timiş a „curăţat” judeţul de aparatele electrocasnice expirate

Aparatele electrice, electronice și electrocasnice (DEEE-uri), aflate la sfârșitul duratei de viață, reprezintă o mare provocare pentru mediul înconjurător. Gestionarea corectă și eficientă a acestora este responsabilitatea comună a tuturor factorilor implicați. ADID Timis – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, alături de partenerii săi, autorități locale, operatori de colectare și OIREP Eco Positive, s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADID Timiş a „curăţat” judeţul de aparatele electrocasnice expirate

Economic vezi arhiva Economic

pestă porcină

A fost închis focarul de pestă porcină africană de la ferma Smithfield Pădureni. 37.000 de animale au fost salvate

Cea mai mare parte a efectivului de animale de la ferma de porcine deținută de Smithfield la Pădureni a fost salvată, odată cu închiderea focarului de pestă porcină africană, a anunțat prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. Decizia de a nu sacrifica toate animalele a fost luată împreună cu specialiștii Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost închis focarul de pestă porcină africană de la ferma Smithfield Pădureni. 37.000 de animale au fost salvate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai mare parte a efectivului de animale de la ferma de porcine deținută de Smithfield la Pădureni a fost salvată, odată cu închiderea focarului de pestă porcină africană, a anunțat prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu. Decizia de a nu sacrifica toate animalele a fost luată împreună cu specialiștii Agenției Naționale Sanitar Veterinare și pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost închis focarul de pestă porcină africană de la ferma Smithfield Pădureni. 37.000 de animale au fost salvate
Opțiunea de plată la oficiile poştale a taxelor și impozitelor locale către Primăria Timișoara va putea fi din nou folosită de către cetățeni. Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara a finalizat procedura de licitație deschisă pentru atribuirea acordului-cadru de servicii având ca obiect „Serviciul de plată a impozitelor și taxelor locale prin terți” și a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se reia plata impozitelor și taxelor locale din Timișoara la oficiile poștale
Aparatele electrice, electronice și electrocasnice (DEEE-uri), aflate la sfârșitul duratei de viață, reprezintă o mare provocare pentru mediul înconjurător. Gestionarea corectă și eficientă a acestora este responsabilitatea comună a tuturor factorilor implicați. ADID Timis – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, alături de partenerii săi, autorități locale, operatori de colectare și OIREP Eco Positive, s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADID Timiş a „curăţat” judeţul de aparatele electrocasnice expirate
La data de 8 decembrie, în intervalul orar 09:00-13:00, polițiștii Serviciului Rutier Timiș și Biroului Rutier Timișoara, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român Timiș, au acționat, în municipiul Timișoara, pentru pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor. Aceste coontroale în trafic au urmărit, cu precădere, verificarea stării tehnice a autoturismelor, respectiv existența eventualelor modificări neomologate aduse...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Starea tehnică la control! Razie a poliţiştilor prin oraş
Un important producător de instrumentar destinat centrelor de cercetare, dezvoltare și analitice a anunțat că va investi peste 18 milioane de euro la fabrica de la Giarmata, de lângă Timișoara. Hamilton Central Europe, compania specializată în realizarea de mijloace de manipulare a lichidelor și gazelor de mare precizie și acuratețe, producătoare de seringi microlitrice, drivere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiție de zeci de milioane de euro. O importantă companie își extinde sediul de lângă Timișoara/FOTO
Consilierii județeni timișeni au reușit să analizeze, aproape o oră un singur punct propus pe ordinea de zi a unei ședințe de plen extraordinare, unul referitor la adoptarea și implementarea unui proiect ce nu ar trebui să fie unul dificil, care prevede realizarea unui traseu ciclistic interjudețean, care să traverseze Aradul, Timișul, Hunedoara și Carașul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul depune spre finanțare din PNRR proiectul „Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic”. 440 de kilometri de piste, în județul nostru
Pusă în fața faptului împlinit, de a pierde o serie de finanțări prin PNRR pentru retehnologizarea Colterm, Primăria Timișoara dorește acum să preia integral societatea înființată în acest scop. Aceasta aparține integral Colterm, care a propus primăriei să preia 76% din acțiuni, în timp ce primăria dorește toate părțile sociale. Problema este că ”ofertantul” habar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm și Primăria, opinii diferite. Municipalitatea vrea integral o firmă înființată de compania în insolvență, pentru a nu pierde finanțări PNRR
Teatrul Național din Timișoara a început repetițiile pentru un spectacol inedit: aTMosfera, a cărui premieră este programată duminică, 18 decembrie, de la ora 19, în Sala 2 a Teatrului Național. Spectacolul trilingv duce mai departe experiența începută în luna octombrie cu proiectul „Banat in Europe”, proiect care propune o călătorie teatrală în ceea ce înseamnă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru un spectacol unic trilingv: aTMosfera
Universitatea de Vest din Timișoara a fost inclusă în ranking-ul RUR Subject Rankings, realizat la Moscova, ediția 2022, regăsindu-se în toate cele șase secțiuni ale clasamentului – științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medical – pe poziții de top, între universitățile din România. Luând toți indicatorii în considerare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara bifeză o nouă prezență într-un top de specialitate
Top