Unul cu Steinmeier, altul cu Nasleu. Timişoara între “colonia” europeană şi lumea interlopă

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Vineri, Timişoara a fost vizitată, la invitaţia primarului Dominic Fritz, de preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier. A fost prima vizită a unui şef de stat în Timişoara după mai bine de 20 de ani, în 2001 ajungând aici Regina Beatrix a Ţărilor de Jos. Şi, anecdotic, a fost primul şef de stat de limbă germană ajuns la Timişoara după împăratul Franz Josef. Nu a fost o vizită de tip Phenian, nici măcar de genul celei pe care preşedintele german a făcut-o la Sibiu, unde copiii au fost scoşi cu arcanul ca să cânte ce „lume minunată” au ei în perioada grevei profesorilor.

A fost aşadar o vizită absolut normală, cu plimbări prin centrul oraşului, incursiuni la unele obiective, iar joi seara chiar o relaxare pe o terasă. Vineri, centrul Timişoarei chiar era plin, foarte multe grupuri de turişti prin oraş, multe limbi vorbite, râsete şi zâmbete. Cum era de fapt Timişoara de altădată şi la care facem recurs de multe ori, un oraş inovativ, multietnic şi tolerant, cu faţa spre viitor.. A fost normalitatea reconfortantă a unui oraş viu şi european.

Din păcate, există şi o altă Timişoară, „dark”, obtuză, intolerantă, eşuată pe valurile extremismului. O Timişoară reprezentată acum cel mai bine de fostul primar Nicolae Robu, bunul prieten al lui Ionuţ Nasleu şi Florin Răvăşilă, printre alţii. Negru de frustrare, cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui german, Robu îşi revărsa în scris spumele de furie pe „ocultă” şi pe „grupurile de interese” din spatele „Coloniei Timişoara”. De data aceasta a mers chiar foarte departe, atacând pur şi simplu Germania cu multă mânie, nu, nu proletară, ci mai degrabă AUR-istă şi „şoşocară”.

 𝐔𝐧 𝐬̦𝐞𝐟 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚𝐭̦𝐢 𝐯𝐢𝐧 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐞𝐳𝐞 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞”, 𝐧𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐥 𝐅𝐫𝐢𝐭𝐳!. Da, d-le, grupurile de interese din spatele dumitale s-au gândit să-i aducă în zbaterea lor de a te salva de la căderea jos de tot în ochii timișorenilor, fără precedent în istorie de jos! Și când spun “să-i aducă”, nu mă refer la ambasadorii, respectiv la ceilalți reprezentanți diplomatici ai diverselor țări, care n-au nicio legătură cu personajul calamitar pentru Timișoara, Dominic Samuel Fritz, ci la cei ce, în mod evident pentru oricine, au! E disperare mare la ideea eșecului proiectului “Colonia Timișoara”, în care s-a investit atât de mult! (…) Pe noi, timișorenii, ne interesează orașul nostru, scos, din păcate, de dumneata și de grupurile de interese ce te-au adus aici, de pe orbita pe care evolua atât de frumos, nu ne interesează demersurile mașinăriei dumitale de propagandă!”, a turbat Robu pe Facebook.

Pe scurt, “Oculta” care stă în spatele proiectului “Colonia Timişoara”, în mare pierdere de viteză, l-a scos la înaintare pe preşedintele Germaniei, Steinmeier fiind doar un jolly joker al “statului paralel”. Vigilenţi, “patrioţii” din jurul lui Robu stau drepţi, cu armele în mâîni în faţa “ocultei” disperate. Dincolo de delirul de “deştept util” Moscovei, prietenul lui Răvăşilă a depăşit cu mult aici o linie roşie. Jignind preşedintele unui stat, Robu insultă o întreagă ţară. Nici nu contează că este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă a Europei. Contează însă că, în spatele frustrărilor fostului primar stau încercările disperate (şi) ale lumii interlope din Timişoara de a-l aduce pe acesta înapoi la butoanele care manevrează conductele de bani.

Da, unii timişoreni sunt bucuroşi şi mândri de apartenenţa lor la Europa, iar alţii scotocesc încă prin gunoaiele şi bălăriile naţionalismului de grotă, eventual în căutarea unui saltimbanc, mare admirator al lui Vadim Tudor, care se filma în urmă cu ceva zile prin Timişoara. În fapt, diferenţa dintre cele două Timişoare este ca şi diferenţa dintre a sta cu Frank Steinmeier la masă faţă de cum ai sta cu Ionuţ Nasleu…

P.S. Stau şi mă întreb dacă oare ar fi chiar aşa dramatic ca Timişoara să fie o „colonie” germană, aşa cum, într-o mare măsură, a fost în perioada ei de mare dezvoltare. Sigur, într-o astfel de „colonie” interlopii din jurul fostului priamr n-ar mai fi mufaţi la fondurile publice.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (mai 28th, 2023 at 09:39 )

Roaba asta e bolnav, nu ar mai trebui bagat atat de mult in seama. Lasati-l sa se dea cu fundul de pamant pana face bataturi la buci.

Spuneți-i babei acre și calamitoase din Bok-szig că în DEX nu există cuvântul „calamitar”. Și că „domnule”, nu se prescurtează „d-le”. Și că pe orbita pe care evolua Timișoara „atât de frumos”, n-are decât să meargă el cu satelitu’. Și că nu există veste mai reconfortantă pentru grupurile de interese, ocultă, franc-masonerie etc. decât să știe că au opoziție făcută de proști gălăgioși.
Și la urma urmei, dacă-i inginer și politehnist de Timișoara, trebuie să vorbească germana, așa că n-a avut decât să iasă și el la o terasă cu președintele venit la vizitat colonia! Lătratul la urs de după un gard solid e pentru pekinezi. Chiar dacă sunt tunși și vopsiți în culori de ciobănesc mioritic, vocea (și limba română) îi trădează.

Reos a spus: (mai 28th, 2023 at 12:17 )

Un pensionar frustrat la care se oferă de prea multe ori atenție și totuși oare cum a ajuns profesor cu asemenea gîndire ?

Marius Serbanescu a spus: (mai 28th, 2023 at 14:22 )

Cine nu apreciază vizita președintelui Steinmeier la Timișoara, nu înțelege nimic.
Nici politic, nici economic, nici cultural.
Nu poți compara vizitele din Sibiu și Timișoara.
La Sibiu era și președintele Johannis, protocolul era mult mai strâns, a semănat mult cu vizita lui Niculae oriunde în România.
Cu aplaudaci și șoimi cântători.
La Timișoara, totul a fost firesc, relaxat.
Doi amici care merg la o terasă și deapănă întâmplările recente.
Îl vedeți pe Nicu Robu în postura asta?
Eu, nu. Nu face parte din filmul ăsta.
Robu trebuie să aibă grijă, să nu se muște de limbă, riscă să moară otrăvit.
În rest, numai de bine.
Liberalii timișeni au șansa să facă ceva pentru oraș, nu cu Tabăra care e doar o pojghită de om politic, nu cu Marilen Pirtea – foarte bun rector, dar nu om politic – cu Fritz, dacă își armonizează programele și chiar se țin de cuvânt.
Nica știe ” de ce „. Fără USR nu câștigă consiliul județean. Îl papă PSD.

Pirtea, foarte bun rector????????
Tabără e cam tânăr, mai aveți răbdare cu el. E-adevărat că nu strălucește, dar învață bătaie.
Când s-a dat ordin ca să se asocieze mediatic Fritz cu PNL (niște sticleți și niște pitpalaci peneliști tocmai asta cântau aseară prin oraș, probabil din coincidență)? Să plângem de mila bietului PSD? Care trebuie să se asocieze cu AUR? Ori e vorba doar de niște dosare transpartinice ale maleficului conte (era să scriu colde) de Târnova, din care vom afla lucruri cutremurătoare pentru noi despre fapte curente în lumea lor?

Jack a spus: (mai 28th, 2023 at 20:24 )

Fritz, dupa doi ani jumate arata ca e un incapabil, un mincinos si un impostor. Nu a livrat mai nimic. Iar Robu e doar un mos senil. Sa vina altii!

Dan A. a spus: (mai 28th, 2023 at 20:40 )

Lui Robu i-a aparut sentimentul de „colonizat” in anii in care s-a plimbat cu Mercedesul S Classe facut in Germania. Cat o fi suferit, bietul de el!

Costel a spus: (mai 29th, 2023 at 12:33 )

@Jack, te tine? Hai, ca eu te votez.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de rugby, pe teren propriu în faţa unui adversra de coşmar, Dinamo. A fost 27-29, deşi bănăţenii au avut la un moment dat 24-3! O parte a rezultatului i se datorează şi arbitrului Şerban, care a făcut-o ca de obicei, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
Top