Pentru că începe sezonul rece este bine să fim informaţi despre posibilitatea de a preveni gripa, boala respiratorie care a facut multe victime anul trecut la nivelul întregii ţări. Este recomandat să se vaccineze persoanele vulnerabile: copiii sub 5 ani, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu imunitate scăzută (bolnavii oncologici, adulţii cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA), gravidele.
Sunt două tipuri de administrare a vaccinului antigripal:
1. Administrarea intramusculara – începând cu vârsta de 6 luni. Până la 6 luni copilul are anticorpi de la mama şi poate fi protejat prin vaccinarea antigripală a persoanelor care îl îngrijesc.
2. Administrarea intranazală – începând cu vârsta de 2 ani până la 17 ani. De menţionat că un copil care este la prima vaccinare antigripală va avea nevoie de încă o doză de vaccin, la distanţă de o lună de la prima doză, pentru a fi protejat.
Protecţia antigripală, după vaccinare, se obţine după 2-3 săptămâni.
Reacţiile adverse ce pot apărea sunt :
Foarte frecvente: – Durere de cap, durere musculară (mialgie), stare generală de rău, durere la locul de injectare.
Frecvente: tremurat, reacţii la locul de injectare: înroşire (eritem), umflare, întărire (induraţie).
Mai puţin frecvente: diaree, senzaţie de rău (greaţă), oboseală, reacţii la locul de injectare – învineţire (echimoză), mâncărimi (prurit) şi căldură.
Rare – Umflare a ganglionilor de la nivelul gâtului.
Vaccinarea antigripală anuală este esenţiala pentru a preveni apariţia cazurilor grave de boală, a spitalizării, mai ales la persoanele cu risc enumerate mai sus.
Dr. Carmen Paitici Medic specialist pediatrie.
Articol recomandat de Regina Maria
Comentarii prin facebook