Regionalizare: Capitala regiunii ar trebui sa fie Lugojul, nu Timisoara!

Majoritatea liderilor administraţiilor locale şi a politicienilor prezenţi la Consiliul Jueţean Timiş, la dezbaterea despre regionalizare şi descentralizare, sunt în principiu de acord cu planul vicepremierului Liviu Dragnea de a împărţi România, cel mai probabil în opt regiuni. Democrat-liberalii sunt cei mai sceptici, mai puțin primarul de Arad, Gheorghe Falcă, care susţine din toate puterile regionalizarea. Poate cea mai interesantă opinie o are primarul din Lugoj, Francis Boldea. Acesta susţine că viitoarea capitală a regiunii ar trebui să fie Lugojul, nu Timişoara.

Gheorghe Ciobanu, deputat PSD
„Regionalizarea şi descentralizarea este un proces amplu pe care toate partidele au discutat şi nu au reuşit să-l facă. Mă bucur că PSD, vicepremierul Dragnea şi premierul Ponta împreună cu colegii noştri liberali şi-au asumat responsabilitatea acestei acţiuni importante pentru toţi cetăţenii României. Acum discutăm despre prima prioritate, revizuirea constituţiei, pentru că cele două sunt legate, lucru care se va întâmpla cu siguranţă. Avem o majoritate care ne dă lejeritatea revizuirii constituţiei, după care am convingerea că până la finalul anului procesul de regionalizare şi descentralizare se va finaliza. În urma dezbaterilor de la Timişoara şi din alte regiuni vor mai fi cu siguranţă elemente de adăugat, de completat la acest proiect amplu.”

Cristian Buşoi, europarlamentar PNL
„Având şansa să asist la multe dezbateri în Parlamentul European legate de diversele forme de organizare în ţările europene, sunt convins de nevoia regionalizării. Am convingerea că această regionalizare va accelera şi va eficientiza atragerea fondurilor europene, aranjând mai bine nevoile de dezvoltare la nivel regional. Prezentarea vicepremierului Dragnea de la Timişoara a bătut la uşi deschise. Rămân de stabilit detaliile despre cum se va face regionalizarea şi aici PNL, prin comisia pe care o coordonează domnul Johanis, primarul Sibiului, are câteva puncte de vedere bine definite, nefăcute încă publice. E foarte important să ne concentrăm pe beneficiile pe care le vor avea cetăţenii din procesul de regionalizare. E important să se facă o descentralizare reală şi mai ales o reducere a birocraţiei. Trebuie ca şi o parte din deciziile care se iau la Bucureşti privind alocarea de fonduri să meargă către viitoarele regiuni.”

Francisc Boldea, primarul Lugojului
„Mă bucur că totul gravitează în jurul Timişului, că nimeni nu îşi expune un alt punct de vedere. Că viitoarea capitală va fi la Timişoara sau la Lugoj este mai puţin important. Noi am fost capitală de judeţ şi avem argumentele noastre foarte clare pe care le-am şi expus vicepremierului. Suntem mai aproape de toate judeţele. Avem o zonă bună de dezvoltare şi cu cei din Caraş, şi cu cei din Hunedoara. Pe autostradă cred că suntem mai repede la Arad decât la Timişoara. Vedeţi, nici în Statele Unite, capitala nu este la New York şi nici în Germania nu a fost la Munchen, deşi este de câteva ori mai mare decât Bonn. Dispun de o clădire goală ce poate fi ocupată imediat, cu 80 de camere, şi e infrastructura necesară.”

Marcel Vela, primarul Caransebeşului
„Regionalizarea este bine-venită pentru toată lumea, pentru orice comună, orice oraş, orice municipiu, pentru toate cele patru judeţe şi pentru viitorul cetăţenilor în special. Regionalizarea înseamnă o altă abordare, o altă mentalitate, o altă organizare. Cred că este momentul ca regionalizarea să fie acum prioritatea adminsitraţiei centrale, regionale, judeţene şi locale, ea va însemna o schimbare radicală în viaţa oamenilor. Judeţul Caraş-Severin ar câştiga o infrastructură echilibrată, armonizată şi integrată în regiunea Banat, investiţii care ar veni în urma dezvoltării infrastructurii. În Banatul de munte sunt oportunităţi, sunt zone turistice extraordinare şi bogăţii naturale. ”

Tiberiu Lelescu, consilier judeţean PDL
„Vicepremierul Dragnea nu m-a convins, pentru că nu a venit cu argumente prin care să dovedească că într-adevăr această regionalizare vizează dezvoltarea economică în primul rând. Cred că ţintele sunt altele, deocamdată aceste ţinte sunt mascate. Ele vizează dispariţia unor comune. Este un plan mascat al USL, la fel cum lucrează ei tot timpul. Mereu spun că fac bine, dar noi simţim în propriile buzunare că lucrurile merg prost. Aşa va fi şi cu regionalizarea.”

Florian Zanfir, consilier judeţean PP-DD
„Se merge cam mult pe principiul dezvoltării, principiul economic. Se merge prea mult pe o regionalizare cu un anumit număr de oameni pe regiune şi un anumit teritoriu. Nu înţelege de ce vor ca regiunile să fie egale. Regionalizarea ar trebui să ţină mai mult de tradiţie, de cultură, de istorie. Regiunile să aibă o personalitate. Din toate cele opt regiuni, personalitate văd doar la regiunea Banat şi la regiunea Oltenia. Celelalte, cum este de exemplu regiunea unde sunt Dobrogea şi Vrancea, mi se pare ciudate. Este o îmbinare nepotrivită. S-a pornit greşit de la început când s-a făcut împărţirea după regiile de căi ferate.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului
„Fac parte din comitetul de regionalizare la nivel naţional din partea asociaţiei municipiilor din România. Lucrăm atât la descentralizare, cât şi la regionalizare, evident suntem de acord cu regionalizarea. În 90 când eram student aici, era un ţel al timişorenilor şi al celor ce au luptat în revoluţie. Astăzi putem spune că am făcut câţiva paşi importanţi spre regionalizare. Drumul este corect până acum. Cred că după regionalizare regiunea noastră va exploda din punct de vedere economic. În momentul când ne vom dezvolta regiunea corect şi vom crea acel pol de dezvoltare Timişoara-Aradv veţi vedea evoluţia trans-regională a ce înseamnă economia polului Arad-Timişoara. Nu cred că în acestă zonă a existat o contestare a capitalei. Şi în sondaj pe primul loc a ieşit detaşat Timişoara, votată chiar şi de cei din judeţele de lângă. Problema va fi la nivelul instituţiilor şi al finanţărilor.”

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

ibn Musa a spus: (iunie 10th, 2013 at 10:42 )

O idee foarte buna ! Lugojul a avut in trecut traditie de capitala de judet. Pozitia gografica echidistanta fata de toate judetele posibil componete da o nota de calificare de asemenea. Revigorarea economica a zonei e de luat in seama. Faptul ca e oras mai mic decat Timisoara este de asemenea un mare avantaj ( nu cum ar crede unii mai putin informati), se poate vedea exemplul unor orase din Germania. Se va evita vesnica concurenta negativa intre actualele capitale de judet. Un alt exemplu ar putea fi si Caransebes.

 
Petru a spus: (iunie 10th, 2013 at 15:36 )

Lugojul are un atu in fata oricarei localitati din Banat: este sitat in mijlocul regiunii, exact in centru, la distanta egala de punctele extreme si este singurul nod de comunicatii rutiere si feroviare pentru toate directiile. Daca s-ar lua o hotarare rationala, Lugojul ar trebui desemnat capitala regiunii Banat !

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu, în locul lui Carmen Dan la Interne?

Fostul premier şi preşedinte al PSD Timiş, Sorin Grindeanu, are mari şanse să preia conducerea Ministerului de Interne. O spune ziaristul Ion Cristoiu, un apropiat al cercurilor PSD-iste. Într-un interviu pentru Mediafax, cunsocutul ziarist Ion Cristoiu afirmă că are are informaţii din PSD, potrivit cărora fostul premier Sorin Grindeanu va prelua funcţia de ministru de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu, în locul lui Carmen Dan la Interne?
CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

ASU Poli

Amicale cu goluri pentru Ripensia Timișoara și ASU Politehnica

ASU Politehnica a întâlnit Reșița, într-un amical de gală ce poate deveni derby-ul banatului în campionat, în timp ce Ripensia a întâlnit divizionara a treia, ACS Dumbrăvița. Ambele partide au avut goluri, dar și parte de același deznodământ, remiza. În Ciarda Roșie, Ripensia a întâlnit de dimineață Dumbrăvița, echipă ce nu de mult s-a reunit,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amicale cu goluri pentru Ripensia Timișoara și ASU Politehnica

Social vezi arhiva Social

Incendiu de vegetație în Timiș

Zeci de hectare de vegetație ard în Timiș

Zeci de hectare de vegetație ard la această oră în Timiș. Forțele de intervenție s-au deplasat de urgență în zona localității Săcălaz, pentru a lichida incendiul. O suprafață de aproximativ 40 de hectare este acoperită de flăcări. Arde vegetație uscată și miriște. Nu există pericol de extindere la locuințe, și nici traficul rutier nu este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de hectare de vegetație ard în Timiș

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT pregătește o vizită la Londra

CCIAT pregăteşte o vizită la Londra

Firmele din Timiş sunt aşteptate să participe la o vizită în Marea Britanie. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește, pentru perioada 18-23 septembrie, o misiune economică la Londra. Va fi organizată o vizită la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde vor avea loc întâlniri cu firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT pregăteşte o vizită la Londra

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Zeci de hectare de vegetație ard la această oră în Timiș. Forțele de intervenție s-au deplasat de urgență în zona localității Săcălaz, pentru a lichida incendiul. O suprafață de aproximativ 40 de hectare este acoperită de flăcări. Arde vegetație uscată și miriște. Nu există pericol de extindere la locuințe, și nici traficul rutier nu este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de hectare de vegetație ard în Timiș
Fostul premier şi preşedinte al PSD Timiş, Sorin Grindeanu, are mari şanse să preia conducerea Ministerului de Interne. O spune ziaristul Ion Cristoiu, un apropiat al cercurilor PSD-iste. Într-un interviu pentru Mediafax, cunsocutul ziarist Ion Cristoiu afirmă că are are informaţii din PSD, potrivit cărora fostul premier Sorin Grindeanu va prelua funcţia de ministru de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu, în locul lui Carmen Dan la Interne?
Timişoara se face din nou de ruşine. Oraşul trebuia să găzduiască, în zona centrală, o etapă din cadrul Campionatului Naţional Klausenburg Retro Racing, un concurs auto desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, dar din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor etapa a fost anulată, mai precis mutată pe circulitul de viteză de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Klausenburger Retro Racing nu a mai fost la Timişoara. Lipsa de colaborare a autorităţilor a mutat concurenţii la Arad
Timişorenii vor avea acces la şi mai multe parcări supraetajate, a spus primarul Nicolae Robu. Bine, deocamdată doar pe hârtie. Edilul-șef a anunţat o nouă astfel de construcţie, pe strada Naturii, unde a descoperit un teren al celor de la SDM de care nu ştia nimeni. Vom avea parcări supraetajate fără număr în Timişoara! Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara sporeşte numărul parcărilor multinivel, pe hârtie. S-a găsit un teren „dosit” de SDM
Infertilitatea este definita ca imposibilitatea de a obtine o sarcina dupa un an de contact sexual neprotejat daca femeia are sub 35 de ani si, timp de 6 luni, daca femeia are peste 35 de ani. In contextul vietii moderne pline de indatoriri, tot mai multe femei amana maternitatea pana peste 35 de ani. Conform...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Infecție egal infertilitate?
Un nou accident mortal a avut loc astăzi în vestul țării, de această dată pe DN7, în apropierea localității Tătărăști din județul Hunedoara. În urma impactului cu tirul, bărbatul care se afla pe motocicletă a murit pe loc. Potrivit Centrului InfoTrafic, motociclistul circula pe sensul de mers Arad – Hunedoara, când a pierdut controlul direcției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Motociclist, spulberat de un tir. Bărbatul a murit pe loc
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com