Majoritatea liderilor administraţiilor locale şi a politicienilor prezenţi la Consiliul Jueţean Timiş, la dezbaterea despre regionalizare şi descentralizare, sunt în principiu de acord cu planul vicepremierului Liviu Dragnea de a împărţi România, cel mai probabil în opt regiuni. Democrat-liberalii sunt cei mai sceptici, mai puțin primarul de Arad, Gheorghe Falcă, care susţine din toate puterile regionalizarea. Poate cea mai interesantă opinie o are primarul din Lugoj, Francis Boldea. Acesta susţine că viitoarea capitală a regiunii ar trebui să fie Lugojul, nu Timişoara.
Gheorghe Ciobanu, deputat PSD
„Regionalizarea şi descentralizarea este un proces amplu pe care toate partidele au discutat şi nu au reuşit să-l facă. Mă bucur că PSD, vicepremierul Dragnea şi premierul Ponta împreună cu colegii noştri liberali şi-au asumat responsabilitatea acestei acţiuni importante pentru toţi cetăţenii României. Acum discutăm despre prima prioritate, revizuirea constituţiei, pentru că cele două sunt legate, lucru care se va întâmpla cu siguranţă. Avem o majoritate care ne dă lejeritatea revizuirii constituţiei, după care am convingerea că până la finalul anului procesul de regionalizare şi descentralizare se va finaliza. În urma dezbaterilor de la Timişoara şi din alte regiuni vor mai fi cu siguranţă elemente de adăugat, de completat la acest proiect amplu.”
Cristian Buşoi, europarlamentar PNL
„Având şansa să asist la multe dezbateri în Parlamentul European legate de diversele forme de organizare în ţările europene, sunt convins de nevoia regionalizării. Am convingerea că această regionalizare va accelera şi va eficientiza atragerea fondurilor europene, aranjând mai bine nevoile de dezvoltare la nivel regional. Prezentarea vicepremierului Dragnea de la Timişoara a bătut la uşi deschise. Rămân de stabilit detaliile despre cum se va face regionalizarea şi aici PNL, prin comisia pe care o coordonează domnul Johanis, primarul Sibiului, are câteva puncte de vedere bine definite, nefăcute încă publice. E foarte important să ne concentrăm pe beneficiile pe care le vor avea cetăţenii din procesul de regionalizare. E important să se facă o descentralizare reală şi mai ales o reducere a birocraţiei. Trebuie ca şi o parte din deciziile care se iau la Bucureşti privind alocarea de fonduri să meargă către viitoarele regiuni.”
Francisc Boldea, primarul Lugojului
„Mă bucur că totul gravitează în jurul Timişului, că nimeni nu îşi expune un alt punct de vedere. Că viitoarea capitală va fi la Timişoara sau la Lugoj este mai puţin important. Noi am fost capitală de judeţ şi avem argumentele noastre foarte clare pe care le-am şi expus vicepremierului. Suntem mai aproape de toate judeţele. Avem o zonă bună de dezvoltare şi cu cei din Caraş, şi cu cei din Hunedoara. Pe autostradă cred că suntem mai repede la Arad decât la Timişoara. Vedeţi, nici în Statele Unite, capitala nu este la New York şi nici în Germania nu a fost la Munchen, deşi este de câteva ori mai mare decât Bonn. Dispun de o clădire goală ce poate fi ocupată imediat, cu 80 de camere, şi e infrastructura necesară.”
Marcel Vela, primarul Caransebeşului
„Regionalizarea este bine-venită pentru toată lumea, pentru orice comună, orice oraş, orice municipiu, pentru toate cele patru judeţe şi pentru viitorul cetăţenilor în special. Regionalizarea înseamnă o altă abordare, o altă mentalitate, o altă organizare. Cred că este momentul ca regionalizarea să fie acum prioritatea adminsitraţiei centrale, regionale, judeţene şi locale, ea va însemna o schimbare radicală în viaţa oamenilor. Judeţul Caraş-Severin ar câştiga o infrastructură echilibrată, armonizată şi integrată în regiunea Banat, investiţii care ar veni în urma dezvoltării infrastructurii. În Banatul de munte sunt oportunităţi, sunt zone turistice extraordinare şi bogăţii naturale. ”
Tiberiu Lelescu, consilier judeţean PDL
„Vicepremierul Dragnea nu m-a convins, pentru că nu a venit cu argumente prin care să dovedească că într-adevăr această regionalizare vizează dezvoltarea economică în primul rând. Cred că ţintele sunt altele, deocamdată aceste ţinte sunt mascate. Ele vizează dispariţia unor comune. Este un plan mascat al USL, la fel cum lucrează ei tot timpul. Mereu spun că fac bine, dar noi simţim în propriile buzunare că lucrurile merg prost. Aşa va fi şi cu regionalizarea.”
Florian Zanfir, consilier judeţean PP-DD
„Se merge cam mult pe principiul dezvoltării, principiul economic. Se merge prea mult pe o regionalizare cu un anumit număr de oameni pe regiune şi un anumit teritoriu. Nu înţelege de ce vor ca regiunile să fie egale. Regionalizarea ar trebui să ţină mai mult de tradiţie, de cultură, de istorie. Regiunile să aibă o personalitate. Din toate cele opt regiuni, personalitate văd doar la regiunea Banat şi la regiunea Oltenia. Celelalte, cum este de exemplu regiunea unde sunt Dobrogea şi Vrancea, mi se pare ciudate. Este o îmbinare nepotrivită. S-a pornit greşit de la început când s-a făcut împărţirea după regiile de căi ferate.”
Gheorghe Falcă, primarul Aradului
„Fac parte din comitetul de regionalizare la nivel naţional din partea asociaţiei municipiilor din România. Lucrăm atât la descentralizare, cât şi la regionalizare, evident suntem de acord cu regionalizarea. În 90 când eram student aici, era un ţel al timişorenilor şi al celor ce au luptat în revoluţie. Astăzi putem spune că am făcut câţiva paşi importanţi spre regionalizare. Drumul este corect până acum. Cred că după regionalizare regiunea noastră va exploda din punct de vedere economic. În momentul când ne vom dezvolta regiunea corect şi vom crea acel pol de dezvoltare Timişoara-Aradv veţi vedea evoluţia trans-regională a ce înseamnă economia polului Arad-Timişoara. Nu cred că în acestă zonă a existat o contestare a capitalei. Şi în sondaj pe primul loc a ieşit detaşat Timişoara, votată chiar şi de cei din judeţele de lângă. Problema va fi la nivelul instituţiilor şi al finanţărilor.”
Comentarii prin facebook