Lucrările de pe strada Popa Șapcă sunt oprite din nou, de această dată din cauza unei sesizări făcute la poliție, legate de vestigiile descoperite aici. Primarul Nicolae Robu vorbește de boicot și de plângeri penale. Între timp, firma care lucrează acolo a fost amendată cu 10.000 lei.
Polițiștii și reprezentanții Direcției pentru Cultură Timiș au descins vineri pe șantierul de pe strada Popa Șapcă. Totul, în urma unei sesizări care spunea că au fost acoperite, fără permisiunea arheologilor, unele vestigii. Primarul Nicolae Robu a ajuns la concluzia că există cineva care sabotează proiectul. „Nu mai știu ce să fac. Cred că va trebui să fac sesizare la Procuratură, pentru că toate proiectele Timișoarei sunt supuse la boicot. Fie sunt niște psihopați, că avem câțiva în oraș, fie sunt oameni de o habotnicie ieșită din comun, fie sunt niște pioni politici care fac mereu reclamații, nu putem să facem nicio lucrare. Suntem blocați peste tot. Ni s-a cerut să oprim toate lucrările pe Popa Șapcă. Păi când se descoperă o cărămidă sau ceva într-un loc, noi oprim tot să se facă descărcarea. Cum își permite cineva să ne zică să oprim tot șantierul acesta enorm de mare? Firma care efectuează lucrarea răspunde dacă efectuează lucrări în zona în care sunt descoperiri pe care vrea să le treacă cu vederea. Este bătaie de joc la adresa orașului, la adresa timișorenilor care au de suportat toate consecințele faptului că străzi atât de importante sunt închise”, a declarat Robu. Edilul vorbește chiar de plângeri penale. „M-am consultat cu colegii, vom ajunge să facem plângeri penale pentru sabotaj, pentru boicot, nu mai știm ce să facem. Am ajuns la disperare”, mai spune acesta.
Povestea e însă mult mai complicată, după cum susține Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Conform acestuia, s-a știut dinainte de începerea lucrărilor că o parte din șantier se va suprapune cu vestigii ale vechii cetăți a Timișoarei. „S-a dat aviz de începere a lucrărilor sub supraveghere arheologică, iar primăria a decis ca supravegherea să fie făcută de Universitatea de Vest. Comisia Națională de Arheologie a decis însă, destul de neobișnuit, ca avizul să se dea doar cu descărcare de sarcină arheologică”, a explicat, pentru deBanat.ro, Predescu. Firma a continuat însă să lucreze, iar la Direcția de Cultură și la IPJ Timiș a ajuns o sesizare, însoțită de fotografii, conform căreia unele vestigii ar fi fost acoperite fără aviz de la arheologi. „Vineri am fost pe șantier, am constatat că sesizarea se confirmă și am dat o amendă de 10.000 de lei firmei contractate de primărie. Lucrările în zona sitului arheologic sunt oprite cel puțin până în 26 mai, când se va întruni Comisia Națională de Arheologie. Trebuie depusă o cerere pentru oțbinerea unui aviz, sunt convins că acest lucru va fi făcut”, a mai spus Sorin Predescu.
Comentarii prin facebook