Șantierul din Cetate a fost închis oficial în penultima zi a lui 2015, cu un concert de muzică veche și o plimbare a primarului Nicolae Robu pe o bună parte din străduțele pietruite. Se va lucra însă și anul viitor în Piața Sf. Gheorghe și n-au lipsit contestatarii proiectului, care au reclamat, timid totuși, distrugerea vechii Timișoare.
După mai bine de doi ani în care centrul Timișoarei s-a transformat într-un uriaș șantier, dar și după o mulțime de controverse, zona Cetate este oficial reabilitată. În prima zi de iarnă adevărată din acest sezon la Timișoara, pe un vânt tăios, în Piața Libertății, primarul Nicolae Robu a decretat, în acorduri de fanfară, închiderea lucrărilor. Edilul a susținut, din nou, că piața a fost reabilitată în spiritul în care a fost construită, acela de piață de evenimente. Piața Libertății este, de altfel, zona care a iscat cele mai mari controverse pe parcursul lucrărilor, timișorenii nemulțumiți reclamând tăierea arborilor și distrugerea spațiilor verzi. Câțiva dintre ei au fost prezenți și la evenimentul de miercuri, însă au fost ignorați total de edil. Oamenii au spus că au încercat să discute și altă dată cu Robu, dar n-au fost luați în seamă.
Primarul Nicolae Robu, însoțit de angajați ai primăriei, dar și de consilieri locali liberali, a pornit apoi într-o plimbare, prima oprire fiind lângă statuia „De-a telefonul”, unde edilul a stat la poze. În Cetate au fost aduși artiști care, în ciuda frigului pătrunzător, au oferit scurte reprezentanții. Au fost percuționiști, suflători, dar și desenatori, care au încercat să insufle un strop de viață zonei din care iarna a alungat aproape pe toată lumea. În Piața Unirii se lucrează încă la montarea băncilor din piatră și nici lămpile stradale nu sunt toate la locul lor, dar în zona centrală au fost montate, în ultimele două zile, integral, rulourile de iarbă. Asta, după ce s-a încercat plantarea de semințe de gazon, ceea ce a atras în număr mare porumbeii… Tot în Piața Unirii urmează să mai fie adusă ultima lucrare de artă, care va fi amplasată în fața Palatului Baroc. Aici a apărut deja o construcție hidoasă: postul trafo, pentru care, din motive greu de înțeles, nu s-a găsit un alt amplasament.
Șantierul nu este finalizat însă 100%. Conform datelor oficiale, este gata doar partea realizată de Romprest, care a primit, pentru lucrările prestate, 37,5 milioane de lei, fără TVA. Este încă în derulare contractul încheiat cu SC Corint SRL, care vizează conservarea vestigiilor. Acest al doilea contract are o valoare de aproape 7 milioane de lei, fără TVA. Până acum s-au realizat lucrări de 5 milioane de lei. Celelalte operațiuni, mai exact reamenajarea Pieței Sf. Gheorghe, vor fi plătite de la bugetul local, pentru că, nefiind terminate până la 31 decembrie 2015, nu pot fi decontate din fonduri europene.
În date strict tehnice, s-a intervenit pe o suprafaţă de 45.923 mp, care cuprinde patru piețe publice: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), dar și zece străzi: Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso, Eugeniu de Savoya. Toate acestea sunt acum exclusiv pietonale. În Cetate au fost amplasate, până acum, șase din cele șapte statui prevăzute în proiect, dar și… 93 de bănci, 122 coșuri de gunoi și 54 de jardiniere! În Piața Libertății sunt și 28 de salcâmi globulari, dar și 12 stâlpi de iluminat care și-ar fi găsit locul mai degrabă pe un stadion, decât într-o zonă istorică. Au fost îngropate, tot în Piața Libertății, urmele fostelor Băi Turcești, operațiune criticată intens de arheologi. Rămâne de văzut acum cât de vie va deveni „Piața Roșie”, locul unde, a promis primarul Nicolae Robu, vor avea loc tot felul de momente artistice. Unul dintre ele s-a consumat miercuri, când trupa Peregrinii a închis „inaugurarea oficială”. Controversele continuă însă.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook