Muzeul Național al Banatului respinge categoric acuzațiile de sabotaj și boicot aduse de primarul Nicolae Robu în cazul șantierului de pe strada Popa Șapcă. Arheologii sunt cât se poate de clari: nu au făcut decât să respecte legea, ceea nu se poate spune despre municipalitate.
Șantierul de pe strada Popa Șapcă este oprit în zona sitului arheologic, decizia fiind luată la finele săptămânii trecute, după o vizită a polițiștilor și reprezentanților Direcției pentru Cultură Timiș. Aceștia au fost sesizați că au fost acoperite, fără permisiunea arheologilor, unele vestigii. La fața locului, informația, oferită de un angajat al Muzeului Banatului, s-a confirmat, iar firma care lucrează a fost și amendată cu 10.000 lei. „Nu mai știu ce să fac. Cred că va trebui să fac sesizare la procuratură, pentru că toate proiectele Timișoarei sunt supuse la boicot. Fie sunt niște psihopați, că avem câțiva în oraș, fie sunt oameni de o habotnicie ieșită din comun, fie sunt niște pioni politici care fac mereu reclamații, nu putem să facem nicio lucrare. Suntem blocați peste tot. Ni s-a cerut să oprim toate lucrările pe Popa Șapcă. Păi când se descoperă o cărămidă sau ceva într-un loc, noi oprim tot să se facă descărcarea (…) Este bătaie de joc la adresa orașului, la adresa timișorenilor (…) Vom ajunge să facem plângeri penale pentru sabotaj, pentru boicot, nu mai știm ce să facem. Am ajuns la disperare”, declara primarul Nicolae Robu.
Cei de la Muzeul Național al Banatului spun că n-au făcut decât să respecte strict legea și că întreaga situație ar fi putut fi evitată. „Strada Popa Șapcă se află în perimetrul sitului arheologic Palanca Mare și conform prevederilor legale privind protejarea patrimoniului arheologic național (…) trebuia descarcată de sarcină arheologică în cadrul unor cercetări arheologice preventive, autorizate de Ministerul Culturii. Din motive necunoscute instituției noastre, această procedură a fost înlocuită cu cea de supraveghere arheologică (…) Această soluție, adoptată de Direcția pentru Cultură a Județului Timiș, a determinat eliberarea de către Primăria Timișoara a avizului de construcție, fără ca terenul pe care urma să se facă intruziunile să fie descărcat de sarcină arheologică. Instituția organizatoare a cercetărilor arheologice a fost Universitatea de Vest. Conform legii, UVT a anunțat descoperirea vestigiilor arheologice și a solicitat oprirea lucrărilor arheologice, supravegherea arheologică urmând a fi transformată în cercetare arheologică preventivă. Dacă s-ar fi aplicat aceste proceduri și lucrările de pe str. Popa Șapcă ar fi fost precedate de cercetările arheologice preventive, posibil că nu s-ar fi blocat lucrările firmei constructoare. Noi am sprijinit solicitarea Universității de Vest Timișoara de a se aplica prevederile legale și am anunțat organele abilitate să cerceteze situația”, explică managerul MNaB, Claudiu Ilaș.
Comentarii prin facebook