Arhiva pentru eticheta: arheologi

europeanarcheologiesdays

Arheologii de la Universitatea de Vest, la ora bilanţului. Peste 100 de lucrări, în anul universitar 2020-2021

Arheologii de la Universitatea de Vest, la ora bilanţului. Peste 100 de lucrări, în anul universitar 2020-2021

Colectivul de arheologi din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, din Universitatea de Vest Timișoara, a desfășurat în anul universitar 2020-2021 o amplă activitate de salvare și conservare a patrimoniului arheologic, efectuând peste 100 de lucrări de diagnostic arheologic, supraveghere de specialitate, precum și săpături arheologice de salvare. Bilanțul a fost realizat cu ocazia

Fortificatia de la Cornesti, minunea de la doi pasi de Timisoara: intre Luftwaffe si scanari 3D / FOTO

În Timiș există unul dintre cele mai mari situri arheologice din Europa, însă acesta este mai cunoscut în străinătate decât în România. Fortificația cu valuri de pământ de la Cornești continuă să ofere arheologilor tot felul de surprize. Sezonul de săpături 2017 este aproape gata, dar anii următori vor fi și ei la fel de plini.

Vestigii din Epoca Bronzului, gasite in Parcul Central. E cea mai veche descoperire din Timisoara!

Cea mai veche descoperire arheologică făcută în Timișoara a ieșit la lumină în aceste zile, în zona Parcului Central. Datează din Epoca Bronzului și a fost o surpriză chiar și pentru arheologi! Șantierul continuă, așa că ar putea urma și alte vestigii importante.

Muzeul National al Banatului: Daca primaria ar fi facut ce trebuie, nu s-ar fi blocat lucrarile pe Popa Sapca

Muzeul Național al Banatului respinge categoric acuzațiile de sabotaj și boicot aduse de primarul Nicolae Robu în cazul șantierului de pe strada Popa Șapcă. Arheologii sunt cât se poate de clari: nu au făcut decât să respecte legea, ceea nu se poate spune despre municipalitate.

Vestigiile inchid santierul pe o portiune din Popa Sapca. Robu vorbeste despre un boicot

Lucrările de pe strada Popa Șapcă sunt oprite din nou, de această dată din cauza unei sesizări făcute la poliție, legate de vestigiile descoperite aici. Primarul Nicolae Robu vorbește de boicot și de plângeri penale. Între timp, firma care lucrează acolo a fost amendată cu 10.000 lei.

Fortificatia de la Cornesti: poveste de istorie din vremea Troiei, la doi pasi de Timisoara / FOTO

În Timiș există unul dintre cele mai mari situri arheologice din Europa, însă acesta este mai cunoscut în străinătate decât în România! Este vorba despre fortificația cu valuri de pământ de la Cornești, la a cărei scoatere la lumină muncesc, de ani buni, arheologi din Germania și nu numai.

Se cauta un rege si o regina din secolul al XIII-lea! Ruinele legendarei manastiri Egres, scoase la lumina / FOTO

O bucată din istoria zbuciumată a acestei părți de Europă este pe cale să fie scoasă la lumină la Igriș. Mănăstirea cisterciană Egres, distrusă în secolul al XVI-lea, își va dezvălui secretele, grație muncii unei echipe de arheologi româno-maghiari. Se caută acum locul în care au fost îngropați regele Andrei al II-lea și soția sa, Yolanda de Courtnay.

In cautarea… dacilor pierduti! Sit arheologic unicat, la o aruncatura de bat de Timisoara / FOTO

O parte din istoria dacilor se rescrie la mai puțin de 30 de kilometri de Timișoara! La Dealul Cetățuica de lângă Unip, singura cetate dacică de câmpie, câțiva studenți de la Arheologie au transformat practica impusă de școală într-o adevărată misiune. Rezultatele s-au văzut imediat.

Se anunta vremuri grele pentru Piata Unirii: arheologii mai vor sa sape doua luni

Încă două luni de cercetare, cu o armată de oameni, în căutarea a „nu știu ce”. Spre exasperarea primarului Nicolae Robu, arheologii au cerut un nou termen pentru Piața Unirii. Între timp, în Piața Libertății oricum nu se știe ce se va întâmpla cu vestigiile descoperite.

In Piata Unirii nu suntem „prin culoare de piramide”! Robu acuza arheologii ca pun in pericol proiectul / FOTO

Lucrările reluate recent în Piața Unirii vor fi oprite din nou. Asta, pentru că s-au descoperit, din nou, vestigii care s-ar putea dovedi extrem de importante pentru istoria Timișoarei. În cea mai frumoasă piață a orașului s-au executat, până acum, în jur de 15% din lucrările estimate.

Ca sa-si poata admira istoria, timisorenii ar putea umbla pe „trotuare” de sticla / FOTO

Lucrările de reabilitare a zonei Cetate au scos deja la iveală fragmente importante din istoria Timișoarei. Arheologii și arhitecții caută acum cele mai bune soluții pentru a pune în evidență descoperirile, în timp ce muzeografii și restauratorii se pregătesc de prelucrarea a nu mai puțin de jumătate de tonă de material arheologic „extras” doar din Piața Libertății.

Istoria Timisoarei, distrusa de buldozerele Universitatii de Vest

Timișoara vrea să ajungă capitală culturală europeană, dar își îngroapă istoria. Universitatea de Vest a început o lucrare pe strada Oituz, fără a avea aviz de descărcare arheologică. Mai multe vestigii au fost acoperite cu betoane, în pofida avertismentelor date de arheologii de la Muzeul Banatului. Primăria și Poliția au demarat anchete în acest caz.

Top