Republica Moldova se confruntă cu aceiaşi problemă ca şi România: tinerii absolvenţi preferă să-şi caute viitorul în ţări unde consideră că au un viitor mai bun, a anunţat primul ministrul al ţării vecine, Maia Sandu, prezentă sâmbătă la Timişoara, la deschiderea noul an la Universitatea de Vest. În acest moment, aici învaţă în jur de 400 de tineri moldoveni, iar mare parte dintre aceştia vor veni acasă în viitor doar să-şi vadă părinţii sau locurile natale, ca şi vizitatori.
Sute de studenţi au participat, sâmbătă, la deschiderea noul an universitar la UVT, oaspetele de onoare al ceremoniei fiind unul deosebit, vorbim despre primul ministru al Moldovei, Maia Sandu. Ea a vorbit, la Timişoara, despre soarta tinerilor moldoveni, care, asemeni celor din România, îşi caută un viitor mai bun în alte zări. Totuşi, naltul oaspete a mulţumit UVT că acceptă studenţii moldoveni la facultăţile componente.
„În general, e o problemă faptul că tinerii din Republica Moldova nu se mai întorc acasă după ce efectuează studii în România. Ei nu cred că au un viitor acasă. Aceasta este cea mai mare provocare pe care noi, autorităţile de la Chişinău, o avem să le redăm încrederea oamenilor şi în special tinerilor că pot avea un viitor şi acasă. Vă mulţumim că acceptaţi studenţi din Basarabia. Ştiu că de-a lungul timpului au venit mulţi studenţi din Basarabia la UVT şi sperăm ca aceasta să continue. Apreciem atenţia şi ajutorul pe care ni-l acordă sistemul educaţional din România, autorităţile, societatea românească, pentru că noi chiar avem mare nevoie de ajutor”, a declarat, sâmbătă, Maia Sandu, la Timişoara.
Ea a mai subliniat că ar fi utilă o curriculă comună în domeniul educaţional în cele două ţări, subliniind că orice ajutor din România, pentru îmbunătăţirea manualelor sau a sistemului de învăţământ este binevenită.
În cadrul ceremoniei de început de an la UVT, Maia Sandu a primit din partea instituţiei gazdă Medalia de Aur a UVT. Marilen Pirtea, rectorul UVT, a subliniat că universitatea recunoaşte în acest fel rolul de promotor al educaţiei, al valorilor europene şi transatlantice din partea premierului din ţara vecină.
„Sunt onorată pentru distincția primită și drept mulțumire aș vrea să reiterez angajamentul meu ferm de a continua să susțin educația, oriunde mă voi afla în traseul meu. Această distincție este recunoașterea meritului tuturor colegilor mei care pun umărul la reforma educației, dar și aprecierea curajului de care au dat dovadă concetățenii mei în lupta împotriva regimului oligarhic pentru salvarea democrației”, a declarat Maia Sandu, după primirea medaliei.
„Prin acordarea titlului onorific Medalia de aur a UVT, însoţită de o diplomă de merit, Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște public meritele doamnei Maia Sandu și este convinsă că, prin parteneriatul simbolic stabilit astfel între Republica Moldova și comunitatea academică din UVT, prestigiul instituției se va consolida, iar relațiile cu mediul universitar din Republica Moldova vor cunoaște o firească dezvoltare.”, a anunţat, la rândul său, Marilen Pirtea, rectorul UVT, la decernarea distincţiei.
Comentarii prin facebook