De ce este necesar un centru de excelență în endometrioză?

endometrioză

endometrioză

Endometrioza este o boală persistentă, cronică, simptomele specifice pot fi resimțite în ciuda tratamentului medical și/sau chirurgical aparent adecvat. Boala poate afecta calitatea vieții pacientelor din cauza durerii debilitante, a impactului emoțional cauzat de tulburările de fertilitate, a sentimentelor de furie și frustrare cauzate de reapariția bolii sau a incertitudinii cu privire la posibilele intervenții chirurgicale repetate.

Toate cazurile de endometrioză, indiferent de severitatea bolii, necesită o abordare multidisciplinară, iar cazurile avansate de boală impun și un management complex, care există de obicei numai în centrele de excelență.

Un centru de excelență în diagnosticul și tratamentul endometriozei oferă îngrijire coordonată, centrată pe pacientele cu endometrioză într-un cadru multidisciplinar, cu medici specializați pe diferite sectoare, care au în vedere un tratament personalizat pentru fiecare pacientă în parte, ținând cont de severitatea bolii, impactul asupra calității vieții, statusul reproductiv, dar și dorința pacientei cu privire la cea mai potrivită variantă terapeutică pentru ea. Un centru de excelență presupune ani de zile de experiență în diagnosticul și tratamentul endometriozei, iar experiența poate fi certificată prin rezultate net superioare cu privire la calitatea actului medical, rata scăzută de complicații sau recidive.

Fiecare specialitate implicată în managementul acestei boli reprezintă o parte semnificativă din ceea ce reprezintă soluția integrată pentru fiecare pacientă în parte.

Endo Institute – primul și singurul centru de excelență în endometrioză acreditat din România

Endo Institute este singurul centru de excelență în tratamentul endometriozei din țara noastră, acreditat de European Endometriosis League (EEL), instituție internațională care a acreditat aproximativ 120 de astfel de centre din întreaga lume, dintre care doar 20 centre de nivel 3. Endo Institute înseamnă 6 ani de experiență în managementul endometriozei, fiind cel mai mare centru de diagnostic și tratament al endometriozei din sud-estul Europei și al treilea centru de excelență de nivel 3 (cel mai înalt nivel) în endometrioză din Europa, din afara țărilor vorbitoare de limba germană.

Acreditarea internațională reprezintă o confirmare a rezultatelor obținute în managementul cazurilor de endometrioză de echipa Endo Institute, realizarea unui volum mare de intervenții chirurgicale (minim 100 de intervenții chirurgicale laparoscopice complexe pe an), monitorizarea adecvată, multidisciplinară a pacientelor și evaluarea statusului lor post operator.

„Endo Institute a pornit ca un centru de chirurgie a endometriozei, o inițiativă în premieră națională, din dorința de a oferi pacientelor care suferă de această cumplită boală un ajutor competent și empatic. Pe scurt, am înțeles că pacienta cu endometrioză este o pacientă specială, ale cărei nevoi sunt complexe și care este nevoită să lupte cu boala pe parcursul întregii ei vieți active hormonal (de la 15 la 50 de ani). De aceea, am îmbrățișat o abordare personalizată asupra bolii, beneficiind de colaborarea mai multor medici din specialități multiple din țară și din străinătate. Sperăm ca această inițiativă să marcheze începutul unei noi ere în managementul endometriozei, să devenim un exemplu pe care și alți colegi din țară îl vor urma spre beneficiul pacientelor din România, neglijate de prea mult timp”, susține dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie și fondatorul Endo Institute.

Din echipa multidisciplinară a Endo Institute fac parte: o echipă chirurgicală multidisciplinară condusă de un medic ginecolog cu experiență chirurgicală în endometrioză, medici ginecologi cu supraspecializare în infertilitate, medici urologi și chirurgi generaliști, specialiști în terapia durerii, medici radiologi specializați în endometrioză, kinetoterapeuți, psihologi și nutriționiști specializați în endometrioză.

Endo Institute este un centru de excelență cu experiență vastă în tratamentul chirurgical al endometriozei:

  • 98% din operațiile efectuate sunt laparoscopice;
  • Rata intervențiilor chirurgicale este de aproximativ 120 intervenții pe an;
  • Doar 1/3 dintre cazurile examinate sunt ulterior operate;
  • 75% dintre operații sunt cazuri grave (endometrioză stadiul 3 și 4);
  • Rata de sarcini spontane după intervenție este 40%;
  • Rata de sarcini obținute prin FIV după intervenție este 55%;
  • Rata complicațiilor majore este sub 1%;
  • Rata colostomelor este 3%.

Calitatea îngrijirii pacientelor cu endometrioză este constant îmbunătățită de echipa medicală din Endo Institute prin monitorizarea continuă a rezultatelor tuturor intervențiilor chirurgicale efectuate. Fiecare pacientă este minuțios investigată, pornind de la investigațiile necesare stabilirii diagnosticului, la practicarea intervenției chirurgicale, cât și pe termen lung – la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni postoperator.

Toate datele, investigațiile, procedurile specifice fiecărei paciente sunt stocate într-o bază de date în vederea analizării lor și comparării rezultatelor cu cele publicate în literatura de specialitate. De asemenea, există protocoale specifice pentru fiecare intervenție chirurgicală, conform recomandărilor societăților internaționale specializate în endometrioză, astfel încât fiecare intervenție să vizeze excizia tuturor focarelor de endometrioză, dar să fie asociată și cu o rată scazută de complicații, recidivă și intervenții ulterioare. Practic, în toată rețeaua de management a bolii din țară se respectă aceleași principii medicale de diagnostic și tratament, cazurile sunt evaluate multidisciplinar, diagnosticul, evaluările paraclinice și toate investigațiile ce țin de acea pacientă sunt certificate și documentate.

Pacientele sunt informate asupra stadiului bolii, asupra variantelor de tratament, cu explicarea în cele mai mici detalii a ceea ce presupune fiecare conduită în parte, dar decizia finală aparține întotdeauna pacientei.

Echipa Endo Institute include peste 30 de medici din 10 specialități medicale, o echipă chirurgicală multidisciplinară și colaboratori cu renume internațional. Au fost operate până în prezent peste 500 de cazuri de endometrioză avansată și au fost examinate peste 2.500 de paciente.

Articol recomandat de Regina Maria.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că acolo a fost reamenajată parcarea, iar acum urmează partea din fața pieței. Viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat finalizarea lucrărilor desfășurate în această perioadă, în Piața Badea Cârțan. Mai precis, s-a turnat asfalt nou pe strada aflată în spatele pieței, între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala Constantin Jude. Este meciul secund din disputa pentru locul al treisprezecelea. SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara conduce cu 1-0 la partide, după victoria de vineri, 3 mai, de la Rm. Vâlcea, 88-73. Seria se dispută după sistemul „două din trei”....
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

clasa pregatitoare

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Imediat după acestă vacanță, elevii vor începe ultimul modul al anului școlar 2023-2024. Modulul 5, care este și ultimul din acest an școlar va dura aproximativ o lună și jumătate, finalizându-se pe 21 iunie, când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar
Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că acolo a fost reamenajată parcarea, iar acum urmează partea din fața pieței. Viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat finalizarea lucrărilor desfășurate în această perioadă, în Piața Badea Cârțan. Mai precis, s-a turnat asfalt nou pe strada aflată în spatele pieței, între...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate
Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Imediat după acestă vacanță, elevii vor începe ultimul modul al anului școlar 2023-2024. Modulul 5, care este și ultimul din acest an școlar va dura aproximativ o lună și jumătate, finalizându-se pe 21 iunie, când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare
Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul regulat pe locul secund, a jucat finala Cupei şi va încheia şi play-off-ul pe locul 2, ceea ce înseamnă accederea în finala mare a competiţiei. Feroviarii mai au o singură partidă de disputat înainte de meciurile cu trofeul pe masă....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul meci oficial înaintea de marea finală
Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în continuare slăbuţ, iar ca atare, Ministerul Educației a decis să înființeze noi clase de fotbal pentru fete în cinci orașe din România. Ca urmare a colaborării de mai mulți ani cu Federația Română de Fotbal, Ministerul Educației a anunțat recent,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală
Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 31 de ani, nu mai răspundea la telefon când îl contactau apropiații. Ajunși la fața locului, pe strada Iosif Octavian din Timișoara, au constatat că bărbatul se afla decedat în apartament,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația Scaunului apostolic al Romei și voința Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj SCRISOARE PASTORALĂ la sărbătoarea Învierii Domnului – 2024 Clerului, călugărilor, călugărițelor, credincioșilor greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu Preacucernici părinți, dragi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj
Top