”Sânii sunt simboluri ale frumuseții și fertilității feminine. În același timp pot fi ținta unei afecțiuni grave, dar vindecabile, dacă este depistată din timp, CANCERUL MAMAR. Incidența cancerului mamar a crescut în ultimul timp, ocupând primul loc în incidența canceuluir la femei”, spune Dr. Daniela Știru, medic primar endocrinologie la Clinicile Medici’s Timișoara.
Ce putem face și cum ne putem proteja de cancerul mamar?
Factorii de risc
O femeie informată, educată și responsabilă este o femeie mult mai protejată. Este important să cunoaștem principalii factori de risc ai cancerului de sân și dacă suntem expuse. Antecedentele familiale, in special rudele de gradul I cu cancer mamar sau ovarian, constituie un important factor de risc. Dacă dorim să știm, cu o precizie mult mai mare, dacă suntem expuse la acest risc, ne putem face testarea genei BRCA. Vârsta peste 50 de ani reprezintă un alt factor de risc. Femeile fără copii, precum și cele care au un copil după vârsta de 30 de ani, au un risc cu 30% mai mare față de celelalte femei. Iar un alt important factor de risc este excesul de hormoni estrogeni proveniți din primul ciclu menstrual precoce (<12 ani), menopauza tardivă (>55 ani), creșterea țesutului adipos (îngrășare cu peste 20 kg cu obezitate abdominala); utilizarea contraceptivelor orale combinate (pe o durată de peste 10 ani), sau peste 5 ani de tratament substitutiv pentru menopauza.
Singurul factor cu rol protectiv în prevenirea cancerului de sân este alăptatul!
Este important să depistăm boala într-un stadiu cât mai incipient, când șansele de tratare a acesteia sunt reale!
Pentru a putea diagnostica boala într-un stadiu cât mai precoce este important să ne examinăm și investigăm periodic.
Autoexaminarea sânilor, se face lunar, la o săptămână după apariția ciclului menstrual, sau după menopauză la fiecare început de lună. Constă în inspecția în fața oglinzii cu mâinile în șolduri, palpând fiecare sân, pe rând, cu mâna opusă, cu vârfurile degetelor, în sensul acelor de ceasornic, radiar sau de sus în jos și se încheie cu examinarea axilelor și a mameloanelor.
Examinarea clinică, de către medic, se face recomandă să se facă anual. Medicul va face atât examinarea sânului cât şi a ariilor ganglionare, în contextul istoricului personal şi familial.
Investigaţia imagistică (ecografie, mamografie, eventual RMN mamar) se face odată cu consultul medical, anual.
Ecografia mamară este indicată la toate femeile sub 40 ani, nu este dureroasă, nu iradiază și nu necesită pregătire specială. Se efectuează în prima săptămână după ciclul menstrual. Face diferența între leziunile benigne și cele suspecte de malignitate. Cele mai frecvente leziuni depistate la ecografia sânului sunt chisturile mamare (leziuni cu lichid care, dacă sunt multiple, formează mastoza fibro-chistică, o boală hormonală foarte des întâlnită, dureroasă și care necesită tratament), precum și fibroadenoamele mamare (noduli solizi, benigni, întâlniți frecvent la tinere). Dacă se depistează un nodul suspect, medicul indică și efectuarea mamografiei sau a RMN-ului mamar.
Mamografia folosește raze X (roentgen) și poate determina noduli sau microcalcificări suspecte. Este indicată pentru screening o dată la 2 ani, la femeile peste 50 ani.
RMN mamar este recomandat de către medic în cazul unui nodul suspect. Care va trebui confirmat prin examen anatomo-patologic prin puncție biopsie.
A preveni este mai bine decat a trata!
- Examinați-vă lunar sânii!
- Mergeți la medic anual și la fiecare suspiciune!
- Evitați creșterea în greutate, fumatul, alcoolul, sedentarismul și tratamente hormonale nerecomandate de către medic!
- Dacă se depistează un nodul suspect, urmați pașii indicați de către medic pentru a-l trata cât mai repede și corect!
Nici o masură de prevenție nu poate garanta unei femei că niciodată în viața ei nu va suferi de cancer. Însă, adoptarea unui stil de viață sănătos și consultarea regulată a medicului poate reduce riscul aparitiei oricarei afectiuni cu potential letal.
Comentarii prin facebook