Lucrările reluate recent în Piața Unirii vor fi oprite din nou. Asta, pentru că s-au descoperit, din nou, vestigii care s-ar putea dovedi extrem de importante pentru istoria Timișoarei. În cea mai frumoasă piață a orașului s-au executat, până acum, în jur de 15% din lucrările estimate.
Șantierul din Piața Unirii se oprește din nou, cel puțin în zona de lângă Vicariatul Sârbesc. Muncitorii au dat peste ceea ce pare a fi o parte din zidul vechii cetăți a Timișoarei. Momentan, la suprafață se văd niște cioturi din lemn. Au fost chemați arheologii, care urmează să reia cercetarea. Vestea nu e grozavă pentru reprezentanții primăriei. Un raport întocmit la zece luni de la deschiderea șantierului din zona Cetate arăta că, în Piața Unirii, lucrările erau realizate în proporție de numai 13% și, în condițiile actuale, se prefigurează o nouă pauză. Primarul Nicolae Robu e uimit de încetineala cu care lucrează arheologii, mai ales că, susține el, se știe cam ce se află în zona Pieței Unirii. „Șantierul avansează bine, dar avem o problemă. Arheologii, cu tot respectul, exagerează, neînțelegând complexitatea unui asemenea proiect și lungind cercetările foarte mult. Nu se inventează nimic, n-au apărut noutăți în Piața Unirii, care a fost obiectul unei cercetări arheologice în anul 1980. Nu mai putem fi ținuți pe loc, există un angajament clar, prin contractul de finanțare de la UE. Dacă vom ajunge să fim penalizați, pentru nerespectarea termenelor, penalitățile trebuie recuperate. Voi merge în instanță, pentru că am obligația legală de a face acest lucru, n-o să fiu ezitant… Cu cei care întârzie, acum arheologii ne expun…”, a declarat, marți, edilul.
Robu spune că le va face arheologilor o notificare scrisă. „Încep să fiu îngrijorat. Ne pregăteam să închidem în Piața Unirii, dar acum se cere o nouă perioadă de cercetare arheologică… Le voi cere arheologilor, printr-un document scris, să conștientizeze ceea ce le-am spus verbal: dacă cercetarea este prelungită exagerat și vom ajunge să pierdem bani, ne vom îndrepta pentru recuperarea banilor de la cei care se fac vinovați. Trebuie să vedem cât s-a lucrat și ce s-a descoperit. Nu s-a lucrat la 300 de metri și nu suntem prin culoarele unor piramide. Trebuie să se întrebăm și ce se alege de aceste cercetări, în final”, a mai spus edilul. Reabilitarea centrului istoric al Timișoarei a început în octombrie 2013. La finalul lucrărilor, zece străzi vor deveni pietonale și patru piețe vor avea un aspect total schimbat. Arheologul Alexandru Szentmiklosi, care coordonează șantierul din Piața Unirii, nu a putut fi contactat telefonic, pentru a explica exact cum stau lucrurile.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook