Lucrările de reabilitare a zonei Cetate au scos deja la iveală fragmente importante din istoria Timișoarei. Arheologii și arhitecții caută acum cele mai bune soluții pentru a pune în evidență descoperirile, în timp ce muzeografii și restauratorii se pregătesc de prelucrarea a nu mai puțin de jumătate de tonă de material arheologic „extras” doar din Piața Libertății.
În Piața Libertății au fost scoase la lumină ruinele vechilor băi turceşti, iar Piaţa Sfântul Gheorghe, zidurile moscheii Sultanului Învingător. Toate acestea trebuie integrate în proiectul de reamenajare a zonei Cetate, care cuprinde patru piețe și zece străzi și trebuie terminat până în iulie 2015. Toată lumea, de la executant la beneficiar, este de acord că, în anumite cazuri, ar putea fi nevoie de reproiectare. „Am cerut să găsim cele mai inspirate modalităţi de punere în valoare a ceea ce găsim interesant. Punerea aceasta în valoare ar trebui să se facă cât mai spectaculos, pentru a face acest centru istoric cât mai atractiv pentru timişoreni şi vizitatori (…) Acolo unde se va preta să avem o porţiune de stradă, de exemplu, care în loc de pavaj să aibă sticlă sau material transparent, care să lase să se vadă ceva în subsol vom face astfel. Nimic nu e bătut în cuie aici. În funcţie de ce se descoperă şi de părerile emise se va trece la reproiectare”, explică primarul Nicolae Robu.
Arhitectul Radu Mihăilescu, care se ocupă de acest proiect, are deja două propuneri pentru Piața Libertății. „Pentru că în Piața Libertății am descoperit băile turcești, iar în Piața Sf. Gheorghe moscheea, am considerat necesar să le păstrăm şi să le integrăm în amenajarea propusă. O primă variantă ar fi ca pe o suprafaţă de circa 300 de metri pătraţi, de formă circulară, să scufundăm pardoseala pieţii cu circa 50 de centimetri, astfel încât să poată fi prezentat un fragment din zidurile descoperite. Acestea ar urma să fie impermeabilizate pentru a nu fi afectate de condiţiile meteorologice. O altă variantă ar fi să nu se producă denivelarea pe zona respectivă, ci construcţiile descoperite să fie marcate în pavaj printr-un alt material, de altă culoare”, spune arhitectul, care ar prefera prima variantă, iar ruinele să fie descoperite.
Șantierul din Piața Sf. Gheorghe e aproape de închidere. Descoperirile de aici sunt spectaculoase și includ deopotrivă zidurile bisericii iezuite și ale moscheii Sultanului Învingător, dar și două apeducte. „Această piață constituie, la nivelul oraşului vechi, un fel de vestibul de intrare în acest ţesut istoric al oraşului. Am încercat să extind suprafaţa tradiţională a pieţei până spre latura de nord. În zona vechiului scuar am propus realizarea unui amfiteatru destinat pentru diferite evenimente urbane. Vor fi câte patru şi cinci gradene în această zonă. Fundaţiile bisericii vor fi integrate în acest amfiteatru”, mai spune arhitectul Mihăilescu. Conform acestuia, reproiectarea pieței e ceva mai complicată decât în cazul Pieței Libertății. Soluția finală ar putea fi prezentată pe 18 februarie.
„Proiectul este greu și știam asta de la bun început. La final, vom avea o zonă de loisir, care va înflori din punct de vedere comercial. Funcționalitățile din zonă vor fi diferite, pentru că până toată rețeaua de străz era o parcare distribuită a orașului nostru. Nu se va mai putea intra cu mașina, nici în trafic, nici pentru staționare. Timișoara trebuie să devină un centru turistic mult mai important decât a fost până acum”, a conchis primarul Nicolae Robu.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook