În Timiș există unul dintre cele mai mari situri arheologice din Europa, însă acesta este mai cunoscut în străinătate decât în România! Este vorba despre fortificația cu valuri de pământ de la Cornești, la a cărei scoatere la lumină muncesc, de ani buni, arheologi din Germania și nu numai.
La câțiva kilometri de Timișoara, la Cornești, există o fortificație de mari dimensiuni,care datează din Epoca Bronzului. Din fortificația cu valuri de pământ s-au păstrat – și au fost scoase la lumină până acum – ruinele unei mari cetăți, întărită palisade din lemn și șanțuri. Se lucrează aici încă din anul 2005. Alături de arheologii de la Muzeul Național al Banatului au lucrat, de-a lungul timpului, specialiști din Marea Britanie și Germania. În plus, străinii au și finanțat această cercetare, astfel că, până acum, fondurile externe ajung la un milion de euro. De acum încolo, și CJ Timiș urmează să facă investiții serioase în zonă, printre acestea urmând să se numere și un punct muzeal. „Ne-am gândit că putem promova situl arheologic și ca pe un monument istoric, care ar putea fi vizitat la sfârșit de săptămână. Cei pasionați de istorie, dar și mari firme, care vin în teambuilding, ne vizitează des. Aici petrec timp liber, își fac poze sau vin chiar și cu bicicleta sau cu motorul. Așa a apărut, în 2012, și propunerea deschiderii unui punct muzeal. Anual am revenit cu această propunere către consiliul județean. Anul trecut a fost aprobat studiul de oportunitate”, explică arheologul Alexandru Szentmiklosi, coordonatorul cercetării.
Fortificația de la Cornești datează încă din vremea Troiei și se întinde pe 1.700 de hectare. Vorbim despre patru incinte fortificate, dispuse concentric, ale căror ziduri descurajau orice potențial atacator. „Forțificația a funcționat aproximativ 500 de ani. Cele patru ziduri s-au dovedit a fi făcute în jurul anului 1.500. î.Hr., iar în anul 1.000 î. Hr. au fost scoase din uz. Fortificația a funcționat la sfârșitul epocii bronzului, într-o lume în care a funcționat Troia, lumea miceniană și imperiul hitit. Vorbim despre o vreme frământată, cu tulburări și multe războaie. Datorită dimensiunii foarte mari, fortificația a ridicat probleme multor cercetători. Liderul acestuia era suficient de puternic încât să coordoneze actvitatea de construire a cetății. Cetatea încetează activitatea, odată cu apariția metalurgiei fierului, când apare o nouă tehnologie de obținere a armelor și uneltelor”, a mai spus Szentmiklosi.
Șeful CJ, Sorin Grindeanu, promite sprijin în continuare pentru șantierul arheologic de la Cornești – Iarcuri. El admite că, până acum, s-a numărat printre cei care știau foarte puține lucruri despre acesta. „Foarte puțină lume cunoaște ce este aici și până ieri mă includeam între cei care aveau foarte puține cunoștințe despre acest sit (…) Nu vreau să spun lucruri mari, dar suntem extrem de deschiși la a colabora. Până acum parcă au fost mai interesați partenerii noștri din Germania și din Marea Britanie decât noi și asta e păcat. Sper, cu timpul, să încercăm și noi să promovăm ceea ce avem”, a spus Grindeanu.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook