„Cei care au intrat în pierdere în perioada crizei e mai bine să se oprească aici”

Se încheie al doilea an de criză financiară. Și totuși, după o perioadă de impas, în 2010 există și premii pentru societățile comerciale din județ. Le-a oferit Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara. Georgică Cornu, președintele CCIAT, vorbește despre criză, despre efectele acesteia asupra afacerilor lui și ale altora, dar și despre perspectivele pentru noul an.

Domnule Cornu, ce a însemnat 2009 pentru societățile comerciale membre ale CCIAT? A fost primul an de criză din România și mulți oameni de afaceri s-au declarat șocați de impact. S-a întâmplat și în Timiș?

E adevărat că pentru mulți 2009 a însemnat un recul. Dacă ne raportăm la nivel de CCIAT, numărul societăților care au intrat în calcule pentru Topul Firmelor a fost de 13.000 mii. În 2010 au fost mult mai puține, aproape 6.300, așa că numărul celor care au reușit să aibă un bilanț pozitiv s- a redus cu aproape jumătate. Este la fel de adevărat că și condițiile au fost mai aspre: a fost obligatoriu să aibă datoriile achitate la stat, să nu înregistreze pierderi din activitate și să fi angajat măcar o persoană. Situația nu a fost tocmai ușoară pentru mediul de afaceri, pentru unii impactul a fost devastator.

Au existat și firme membre CCAIT care au dat faliment?

Nu avem o situație a falimentelor dar cred că puțini și l-au declarat. Până la faliment au posibilitatea de a intra în insolvență și au avut șanse să se reechilibreze. Starea de insolvență poate dura până la un an. Acum, după o astfel de criză, economia funcționează într-adevăr pe principii economice reale. Înainte era o economie speculativă, e suficient să pomenim de domeniul imobiliar unde valoarile erau exagerate și clar ireale.

Sunteți de părere că, pentru mediul de afaceri, ce a fost mai rău a trecut?

Eu sunt optimist de felul meu, mă raportez și la cifrele și de afaceri, dar chiar cred că există soluții. Pot să spun clar că pentru criza asta economică nu a a existat un start, așa cum nu există nici un finish. Depinde de fiecare manager ce politică ecomonică urmează și depinde mai ales de stat. Dacă nu se întâmplă nimic în interesul mediului de afaceri, s-ar putea ca hopul să vină de aici înainte. Statul să ia măsuri, să își plătească datoriile, și firmele pot atunci săse dezvolte, să creeze locuri de muncă. Asta duce automat la creșterea bugetului de stat. Asta este economia normală.

În 2010, o parte a oamenilor de afaceri s-a împotmolit mai rău, unii au supraviețuit la limită, dar există și alții care și-au crescut cifra de afaceri. Dumneavoastră cum ați caracteriza acest an?

Unele afaceri au intrat în criză definitiv și nu vor mai ieși niciodată, altele sunt afectate, dar, pe de altă parte, unele nu au avut nicio tangență cu criza. Așa cum am mai spus, depinde de manageri și depinde de politicile economice ale statului. Statul este cel mai prost partener, este neloial, încheie contracte și nu le plătește. Până și reprezentanții FMI au insistat pe plata arieratelor. Acum se aude că, până la sfârșitul anului, trebuie să fie făcute încă 26.000 de disponibilizări. Alți șomeri pe care statul trebuie să-i întrețină și să le găsească locuri de muncă. La poarta României stau 20 de miliarde de euro pe care noi nu prea suntem în stare să-i accesăm. Munca la negru a înflorit. Ca om de afaceri, am fost de acord în prima fază cu ajustările salariale, cu tăiatul pensiilor și disponibilizările printre funcționari, că prea e mare aparatul administrativ. Era cea mai la îndemână soluție, care trebuia însă urmată și de altele, care să aducă bani la buget. Nu s-a mai întâmplat. În economia noastră, peste 70% din veniturile din agricultură sunt la negru, peste 60% din activitatea piețelor agroalimentare se derulează fără acte, pământul este nelucrat, dar proprietarii iau subvenții. Nici măcar nu le iau românii, ajung pe la italieni. Legislația este cât se poate de proastă. Economia României nu poate fi o economie de stânga, să dea pensii și salarii cu nemiluita, pentru că noi încă nu producem.

Credeți că legile care încurajează angajarea tinerilor, a șomerilor, a ucenicilor și a altor categorii sunt bune de ceva?

Astea sunt povești aruncate în ochii proștilor. Eu, personal, când am mers cu mașina și am întâlnit cerșetori prin intersecții, i-am întrebat de ce nu lucrează. Mi-au spus că nu au unde, le-am dat cartea mea de vizită, să vină să-i angajez. Credeți că m-a căutat vreunul?

Sunteți o persoană optimistă, deci nu vă așteptați ca 2011 să fie un an cu probleme. Mai ales că nici anul curent nu a fost prea rău.

Eu nu pot să spun că 2010 a fost un an rău. Am avut o politică bună, am investit în dotare, am reușit să avem acces la licitații singuri, fără să fim remorca unor firme străine mari, mi-am dublat cifra de afaceri. Cel mai importat lucru în 2011 este ca statul să-și plătească arieratele. Firmele ar trebui să scape de credite, nu să plătească dobânzi de zeci de milioane, pentru că statul încă nu a plătit contractele. Important e să nu avem probleme cu FMI, deoarece toate se reflectă în mediul de afaceri. Firmele care merg bine au s-au reorganizat, criza a schimbat oportunitățile, și piața s-a schimbat. Apetitul de afaceri trebuie să fie la fel și să sesizeze oportunități, managerii să își regândească afacerile din mers și să nu aștepte întoarcerea vremurilor mai bune. Sfatul meu pentru cei care au intrat în pierdere în perioada crizei financiare este mai bine să se oprească aici, nu merită, mai bine intră în insolvență. Sunt sigur că anul viitor va fi o relansare economică, încep să intre proiectele cu fonduri europene care creează locuri de muncă. Cred că managerii care vor fi inspirați și vor ști să anticipeze nevoile pieței vor avea numai de câștigat.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Gigi a spus: (noiembrie 11th, 2010 at 15:58 )

Bine ma!!!!! Sa ramana Cornu singur in afaceri cu prietenul Maran si sa ia toate fondurile europene pe lucrari restul sa dea faliment! Vedem toti ce lucrari de kkt fac firmele lui in Timisoara Cat e comisionul catre primarie????

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

WINTER SALE 2023
WINTER SALE 2023

Politica vezi arhiva Politica

primaria timisoara

Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”

Așa cum debanat.ro relata încă de dimineață, nemulțumirea legată de modul în care se va vota, joi, bugetul Timișoarei este destul de mare. Iată că și liberalii din Consiliul Local spun că sunt nemulțumiți, dar că merg înainte cu votul „pro” buget. Într-o poziție semnată ”Grupul PNL din Consiliul Local Timișoara”, suntem anunțați că, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Și consilierii locali liberali de Timișoara anunță că se sacrifică și votează bugetul ”pentru bunul mers al orașului”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Marin Marian, noul antrenor al Centrului de Juniori de la SCM USV Timișoara

Marin Marian a semnat un contract cu SCM USV și devine antrenorul Centrului de Juniori de la SCM USV Timișoara. Tehnicianul care a mai lucrat la club și a condus formația U20 la titlul de campioană națională și-a propus un start lansat, cu acțiuni de selecție și cu antrenamente intense la echipa juniorilor U17, ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marin Marian, noul antrenor al Centrului de Juniori de la SCM USV Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mulţi şoferi au rămas fără permis în weekend. Principalele „greşeli”

Polițiștii rutieri din cadrul I.P.J. Timiș au acționat și în acest weekend pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. Au fost reținute 40 de permise de conducere și constatate 10 infracțiuni la regimul rutier. Pe principalele artere din judet, polițiștii au controlat 510 autovehicule, au legitimat 515 persoane, au efectuat 476 de testări cu aparatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mulţi şoferi au rămas fără permis în weekend. Principalele „greşeli”

Economic vezi arhiva Economic

Societatea Colterm atrage și abonați noi. Se propune un nou sistem, diferit de cel din prezent

Societatea de termoficare Colterm are nu doar cereri de plecare din sistemul centralizat de încălzire, existând și cereri de rebranșare, pentru un complex de 1.000 de apartamente. O soluție aplicată în blocurile din Republica Moldova ar putea oferi soluția pentru scăderea cheltuielilor și asigurarea confortului termic la o calitate superioară, spune (încă) directorul Colterm, Petre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Colterm atrage și abonați noi. Se propune un nou sistem, diferit de cel din prezent

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consilierii locali timișoreni au avut luni o zi plină de acțiune. Dimineața au avut de aprobat bugetul orașului, au și făcut-o, chiar fără să se certe de data aceasta, pentru ca la câteva ore să aibă surpriza unei noi convocări ”în familie”, de această dată în cadrul unui plen “de îndată”. Ei au fost chemați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză pentru Consiliul Local Timișoara. Aleșii au avut al doilea plen într-o singură zi, unul “de îndată”
Polițiștii rutieri din cadrul I.P.J. Timiș au acționat și în acest weekend pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente. Au fost reținute 40 de permise de conducere și constatate 10 infracțiuni la regimul rutier. Pe principalele artere din judet, polițiștii au controlat 510 autovehicule, au legitimat 515 persoane, au efectuat 476 de testări cu aparatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mulţi şoferi au rămas fără permis în weekend. Principalele „greşeli”
Echipe mixte formate din inspectorii de la Protecția Consumatorilor, DSV și DSP vor veghea ca numeroșii turiști care vor vizita Timișoara odată cu deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii să nu aibă de suferit, fie că e vorba de dormit, mâncat sau băut o bere sau un cocteil. Noile echipe formate vor lua la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul de Timiș are grijă de Capitala Culturală. Face echipe mixte de control și le trimite pe teren
Polițiștii Biroului Rutier Timișoara au efectuat semnal regulamentar de oprire unui bărbat care conducea un autovehicul pe Calea Șagului din Timișoara, duminică seara, însă acesta nu s-a conformat, moment în care polițiștii au pornit în urmărirea acestuia. După doi km s-a reușit oprirea autovehiculului pe Calea Șagului la intersecție cu bulevardul Dâmbovița. În urma verificărilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tupeu prostesc! Fără permis a fugit de poliţişti, dar povestea a avut final aşteptat
Obținerea unei noi cărți de identitate, respectiv preschimbarea sau înnoirea celor deja existente, este acum mai ușoară, după ce se poate aplica folosind programarea online. De asemenea, inclusiv taxa se poate plăti online. Obținerea actelor de identitate pentru timișoreni este mai simplă prin utilizarea programării online. Accesând pagina dedicată, https://www.primariatm.ro/acte-de-identitate/, se pot fixa ora și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbați-vă la timp documentul de identitate. Pentru obținerea actului se pot face și programări  online
Luni, la orele prânzului, Primăria Timișoara ne anunță că reprezentanții instituției au intervenit pe străzile orașului pentru a rezolva problemele cauzate de vânt. Biroul pentru Situații de Urgență a intervenit pentru executarea tăierii arborilor și vegetației căzute pe căile de acces. Au fost executate lucrări pe mai multe străzi din oraș. ”Echipele Primăriei Timișoara au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele primăriei au tăiat copacii căzuți în urma rafalelor de vânt din weekend/FOTO
Accident neobişnuit în această dimineaţă în apropiere de Făget. Aşadar, astăzi, 6 februarie, între localitățile Traian Vuia și Dumbrava, din județul Timiș, s-a produs o altfel de… tamponare. Un autoturism a intrat în coliziune cu o turmă de ovine, rezultând decesul a aproximativ 18 oi. Ciobanul a intenționat să traverseze drumul public cu turma de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sperietură groaznică şi multe mioare moarte
Aquatim a pregătit o surpriză pentru școlile timișorene care au ales să deruleze unul dintre programele naționale Școala altfel sau Săptămana verde după vacanța de iarnă. Centrul Aquapic, de pe strada Frederic Mistral nr. 1, va fi deschis în mod excepțional, în perioada 28 februarie-2 martie, pentru grupurile de copii, însoțite de educatori și profesori....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala altfel, la Aquatim. Vizitați Centrul Aquapic și faceți o plimbare în lunca Begăi
Top