„Cei care au intrat în pierdere în perioada crizei e mai bine să se oprească aici”

Se încheie al doilea an de criză financiară. Și totuși, după o perioadă de impas, în 2010 există și premii pentru societățile comerciale din județ. Le-a oferit Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara. Georgică Cornu, președintele CCIAT, vorbește despre criză, despre efectele acesteia asupra afacerilor lui și ale altora, dar și despre perspectivele pentru noul an.

Domnule Cornu, ce a însemnat 2009 pentru societățile comerciale membre ale CCIAT? A fost primul an de criză din România și mulți oameni de afaceri s-au declarat șocați de impact. S-a întâmplat și în Timiș?

E adevărat că pentru mulți 2009 a însemnat un recul. Dacă ne raportăm la nivel de CCIAT, numărul societăților care au intrat în calcule pentru Topul Firmelor a fost de 13.000 mii. În 2010 au fost mult mai puține, aproape 6.300, așa că numărul celor care au reușit să aibă un bilanț pozitiv s- a redus cu aproape jumătate. Este la fel de adevărat că și condițiile au fost mai aspre: a fost obligatoriu să aibă datoriile achitate la stat, să nu înregistreze pierderi din activitate și să fi angajat măcar o persoană. Situația nu a fost tocmai ușoară pentru mediul de afaceri, pentru unii impactul a fost devastator.

Au existat și firme membre CCAIT care au dat faliment?

Nu avem o situație a falimentelor dar cred că puțini și l-au declarat. Până la faliment au posibilitatea de a intra în insolvență și au avut șanse să se reechilibreze. Starea de insolvență poate dura până la un an. Acum, după o astfel de criză, economia funcționează într-adevăr pe principii economice reale. Înainte era o economie speculativă, e suficient să pomenim de domeniul imobiliar unde valoarile erau exagerate și clar ireale.

Sunteți de părere că, pentru mediul de afaceri, ce a fost mai rău a trecut?

Eu sunt optimist de felul meu, mă raportez și la cifrele și de afaceri, dar chiar cred că există soluții. Pot să spun clar că pentru criza asta economică nu a a existat un start, așa cum nu există nici un finish. Depinde de fiecare manager ce politică ecomonică urmează și depinde mai ales de stat. Dacă nu se întâmplă nimic în interesul mediului de afaceri, s-ar putea ca hopul să vină de aici înainte. Statul să ia măsuri, să își plătească datoriile, și firmele pot atunci săse dezvolte, să creeze locuri de muncă. Asta duce automat la creșterea bugetului de stat. Asta este economia normală.

În 2010, o parte a oamenilor de afaceri s-a împotmolit mai rău, unii au supraviețuit la limită, dar există și alții care și-au crescut cifra de afaceri. Dumneavoastră cum ați caracteriza acest an?

Unele afaceri au intrat în criză definitiv și nu vor mai ieși niciodată, altele sunt afectate, dar, pe de altă parte, unele nu au avut nicio tangență cu criza. Așa cum am mai spus, depinde de manageri și depinde de politicile economice ale statului. Statul este cel mai prost partener, este neloial, încheie contracte și nu le plătește. Până și reprezentanții FMI au insistat pe plata arieratelor. Acum se aude că, până la sfârșitul anului, trebuie să fie făcute încă 26.000 de disponibilizări. Alți șomeri pe care statul trebuie să-i întrețină și să le găsească locuri de muncă. La poarta României stau 20 de miliarde de euro pe care noi nu prea suntem în stare să-i accesăm. Munca la negru a înflorit. Ca om de afaceri, am fost de acord în prima fază cu ajustările salariale, cu tăiatul pensiilor și disponibilizările printre funcționari, că prea e mare aparatul administrativ. Era cea mai la îndemână soluție, care trebuia însă urmată și de altele, care să aducă bani la buget. Nu s-a mai întâmplat. În economia noastră, peste 70% din veniturile din agricultură sunt la negru, peste 60% din activitatea piețelor agroalimentare se derulează fără acte, pământul este nelucrat, dar proprietarii iau subvenții. Nici măcar nu le iau românii, ajung pe la italieni. Legislația este cât se poate de proastă. Economia României nu poate fi o economie de stânga, să dea pensii și salarii cu nemiluita, pentru că noi încă nu producem.

Credeți că legile care încurajează angajarea tinerilor, a șomerilor, a ucenicilor și a altor categorii sunt bune de ceva?

Astea sunt povești aruncate în ochii proștilor. Eu, personal, când am mers cu mașina și am întâlnit cerșetori prin intersecții, i-am întrebat de ce nu lucrează. Mi-au spus că nu au unde, le-am dat cartea mea de vizită, să vină să-i angajez. Credeți că m-a căutat vreunul?

Sunteți o persoană optimistă, deci nu vă așteptați ca 2011 să fie un an cu probleme. Mai ales că nici anul curent nu a fost prea rău.

Eu nu pot să spun că 2010 a fost un an rău. Am avut o politică bună, am investit în dotare, am reușit să avem acces la licitații singuri, fără să fim remorca unor firme străine mari, mi-am dublat cifra de afaceri. Cel mai importat lucru în 2011 este ca statul să-și plătească arieratele. Firmele ar trebui să scape de credite, nu să plătească dobânzi de zeci de milioane, pentru că statul încă nu a plătit contractele. Important e să nu avem probleme cu FMI, deoarece toate se reflectă în mediul de afaceri. Firmele care merg bine au s-au reorganizat, criza a schimbat oportunitățile, și piața s-a schimbat. Apetitul de afaceri trebuie să fie la fel și să sesizeze oportunități, managerii să își regândească afacerile din mers și să nu aștepte întoarcerea vremurilor mai bune. Sfatul meu pentru cei care au intrat în pierdere în perioada crizei financiare este mai bine să se oprească aici, nu merită, mai bine intră în insolvență. Sunt sigur că anul viitor va fi o relansare economică, încep să intre proiectele cu fonduri europene care creează locuri de muncă. Cred că managerii care vor fi inspirați și vor ști să anticipeze nevoile pieței vor avea numai de câștigat.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Gigi a spus: (noiembrie 11th, 2010 at 15:58 )

Bine ma!!!!! Sa ramana Cornu singur in afaceri cu prietenul Maran si sa ia toate fondurile europene pe lucrari restul sa dea faliment! Vedem toti ce lucrari de kkt fac firmele lui in Timisoara Cat e comisionul catre primarie????

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Timişoara va avea un nou Spital Municipal, care va uni toate secţiile din oraş. Dominic Fritz: “Nu mai există cale de întoarcere și se va întâmpla”

Primarul Dominic Fritz anunță sfârșitul drumurilor pentru bolnavi între secțiile Spitalului Municipal împrăştiate în tot oraşul. Împreună cu Banca Mondială, într-un fel de parteneriat public-privat, Primăria Timişoara va construi un nou spital municipal.  Consultanța pentru această investiție majoră are prevăzute fonduri în proiectul de buget pe 2024. O problemă majoră cu care se confruntă Spitalul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara va avea un nou Spital Municipal, care va uni toate secţiile din oraş. Dominic Fritz: “Nu mai există cale de întoarcere și se va întâmpla”
Winter Sale
Winter Sale

Politica vezi arhiva Politica

Ciolacu Ciuca

S-au înţeles, vom avea USL 2.0! Alegeri comasate pe 9 iunie, iar PSD şi PNL vor avea listă comună la europarlamentare

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale, ambele urmând să aibă loc pe data de 9 iunie. Marea noutate este faptul că alegerile prezidenţiale vor avea loc în toamnă, probabil în luna septembrie, iar parlamentarele pe 8 decembrie. Rămâne în suspensie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au înţeles, vom avea USL 2.0! Alegeri comasate pe 9 iunie, iar PSD şi PNL vor avea listă comună la europarlamentare
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Reîntoarcerea lui Pero! Rohozneanu, dat la o parte de la echipa de seniori, după rezultatele slabe

Evoluţia sub aşteptări a SCM Poli, eliminată din primul joc al Cupei şi ameninţată cu retrogradarea directă a făcut ca factorii de decizie de la echipa de handbal a Timişoarei să schimbe din mers… Echipa de seniori a clubului de handbal SCM va fi condusă de un nou antrenor principal. Acesta este Pero Milosevic. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Reîntoarcerea lui Pero! Rohozneanu, dat la o parte de la echipa de seniori, după rezultatele slabe
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sursă de radiaţii, în curte la Victor Babeş

Forfotă mare aproape de centrul oraşului, unde s-a descoperit un teren care prezintă radioactivitate crescută. Echipajul CBRN din cadrul Detașamentului 1 Timișoara efectuează o misiune de cercetare radiologică unde, o zonă de teren prezintă radioactivitate crescută. Materialul radioactiv se află în curtea Laboratorului de Igiena a Radiațiilor de pe strada Victor Babeș din Timișoara. Cercetarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sursă de radiaţii, în curte la Victor Babeş
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Primaria Ghiroda

Primăria Ghiroda primeşte 50 de milioane de lei prin PNRR pentru trei proiecte aflate deja în execuţie

50 de milioane de lei se vor întoarce la bugetul comunei Ghiroda, după ce pe lista unui apel PNRR, proiectele depuse de primăria comunei periurbane au ocupat locul 7. Este vorba de trei proiecte privind extinderi ale unor rețele de alimentare cu apă şi de canalizare menajeră. Marţi a fost făcută publică lista finală a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Ghiroda primeşte 50 de milioane de lei prin PNRR pentru trei proiecte aflate deja în execuţie

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Forfotă mare aproape de centrul oraşului, unde s-a descoperit un teren care prezintă radioactivitate crescută. Echipajul CBRN din cadrul Detașamentului 1 Timișoara efectuează o misiune de cercetare radiologică unde, o zonă de teren prezintă radioactivitate crescută. Materialul radioactiv se află în curtea Laboratorului de Igiena a Radiațiilor de pe strada Victor Babeș din Timișoara. Cercetarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sursă de radiaţii, în curte la Victor Babeş
Primarul Dominic Fritz anunță sfârșitul drumurilor pentru bolnavi între secțiile Spitalului Municipal împrăştiate în tot oraşul. Împreună cu Banca Mondială, într-un fel de parteneriat public-privat, Primăria Timişoara va construi un nou spital municipal.  Consultanța pentru această investiție majoră are prevăzute fonduri în proiectul de buget pe 2024. O problemă majoră cu care se confruntă Spitalul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara va avea un nou Spital Municipal, care va uni toate secţiile din oraş. Dominic Fritz: “Nu mai există cale de întoarcere și se va întâmpla”
Unul dintre cele mai degradate pasaje rutiere de Timișoara, cel din zona Polonă, care oferă acces spre parcul industrial și spre zona de locuințe omonimă, respectiv spre comunele periurbane din această parte a orașului, are banii prevăzuți în bugetul orașului pentru ”înlocuire” cu unul nou și modern. Deocamdată vorbim despre 3,5 milioane de lei, adică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să se apuce de construcția unui nou pasaj în zona Polonă, în locul celui actual, cu 3,5 milioane de lei/Foto
Consiliul Județean Timiș are în acest an un buget de 6.150.000 lei prevăzut pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”. Din acesta, pentru cultură se alocă 5.750.000 lei și pentru tineret – 400.000 lei, cei interesați pot depune cereri de finanțare pentru proiectele pe care le dețin. Persoanele fizice autorizate,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș are 6,15 milioane de lei pentru finanțări prin Tim Cultura
Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, să comaseze alegerile europarlamentare cu cele locale, ambele urmând să aibă loc pe data de 9 iunie. Marea noutate este faptul că alegerile prezidenţiale vor avea loc în toamnă, probabil în luna septembrie, iar parlamentarele pe 8 decembrie. Rămâne în suspensie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au înţeles, vom avea USL 2.0! Alegeri comasate pe 9 iunie, iar PSD şi PNL vor avea listă comună la europarlamentare
Declarați pe față susținători ai candidatului PNL la funcția de primar al Dumbrăviței, conducătorii demiși ai filialei PSD din localitatea periurbană a Timișoarei, fostul primarul Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea candidat la alegerile locale din acest an e mult mai mare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa din cadrul filialei PSD Dumbrăvița continuă. Mai mulți membri, semnatari ai susținerii candidatului PNL la postul de primar/Doc.
Locuitorii din zona Fratelia și Steaua vor putea circula cu autobuzul până în centrul orașului. Societatea de Transport Public Timișoara anunță prelungirea traseului liniei 32 de autobuz până în stația Catedrala Metropolitană. Asociația Societatea Metropolitana de Transport Timișoara anunță că pentru a răspunde nevoilor de mobilitate a locuitorilor din zona Fratelia – Steaua, traseul autobuzului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se prelungește traseul liniei 32 de autobuz
Suspendat din funcția de membru al Consiliului Național de Integritate, după ce a fost acuzat de incompatibilități, Alin Nica merge mai departe în dorința de a reocupa din nou acest post. El a primit numirea din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și spune că informațiile apărute marți, legate de de declararea sa ca neeligibil,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză de manipulare persoane interesate, asupra anunțului de neeligibilitate pentru un nou loc în Consiliul Național de Integritate
Primarii supărați pentru că Prefectura Timiș a contestat în instanță alocarea banilor din partea Consiliului Județean Timiș și au rămas fără sumele respective merg mai departe cu protestul lor și cer în continuare deblocarea situației și, în final, primirea banilor. Miercuri, mai mulți dintre aceștia au depus petiții la Prefectură, în speranța că banii alocați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarii pro liberali continuă demersurile împotriva contestării alocării banilor de la CJT. Nica: ”Rușine Ritivoiu, rușine Simonis”/FOTO
Top