„Cei care au intrat în pierdere în perioada crizei e mai bine să se oprească aici”

Se încheie al doilea an de criză financiară. Și totuși, după o perioadă de impas, în 2010 există și premii pentru societățile comerciale din județ. Le-a oferit Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara. Georgică Cornu, președintele CCIAT, vorbește despre criză, despre efectele acesteia asupra afacerilor lui și ale altora, dar și despre perspectivele pentru noul an.

Domnule Cornu, ce a însemnat 2009 pentru societățile comerciale membre ale CCIAT? A fost primul an de criză din România și mulți oameni de afaceri s-au declarat șocați de impact. S-a întâmplat și în Timiș?

E adevărat că pentru mulți 2009 a însemnat un recul. Dacă ne raportăm la nivel de CCIAT, numărul societăților care au intrat în calcule pentru Topul Firmelor a fost de 13.000 mii. În 2010 au fost mult mai puține, aproape 6.300, așa că numărul celor care au reușit să aibă un bilanț pozitiv s- a redus cu aproape jumătate. Este la fel de adevărat că și condițiile au fost mai aspre: a fost obligatoriu să aibă datoriile achitate la stat, să nu înregistreze pierderi din activitate și să fi angajat măcar o persoană. Situația nu a fost tocmai ușoară pentru mediul de afaceri, pentru unii impactul a fost devastator.

Au existat și firme membre CCAIT care au dat faliment?

Nu avem o situație a falimentelor dar cred că puțini și l-au declarat. Până la faliment au posibilitatea de a intra în insolvență și au avut șanse să se reechilibreze. Starea de insolvență poate dura până la un an. Acum, după o astfel de criză, economia funcționează într-adevăr pe principii economice reale. Înainte era o economie speculativă, e suficient să pomenim de domeniul imobiliar unde valoarile erau exagerate și clar ireale.

Sunteți de părere că, pentru mediul de afaceri, ce a fost mai rău a trecut?

Eu sunt optimist de felul meu, mă raportez și la cifrele și de afaceri, dar chiar cred că există soluții. Pot să spun clar că pentru criza asta economică nu a a existat un start, așa cum nu există nici un finish. Depinde de fiecare manager ce politică ecomonică urmează și depinde mai ales de stat. Dacă nu se întâmplă nimic în interesul mediului de afaceri, s-ar putea ca hopul să vină de aici înainte. Statul să ia măsuri, să își plătească datoriile, și firmele pot atunci săse dezvolte, să creeze locuri de muncă. Asta duce automat la creșterea bugetului de stat. Asta este economia normală.

În 2010, o parte a oamenilor de afaceri s-a împotmolit mai rău, unii au supraviețuit la limită, dar există și alții care și-au crescut cifra de afaceri. Dumneavoastră cum ați caracteriza acest an?

Unele afaceri au intrat în criză definitiv și nu vor mai ieși niciodată, altele sunt afectate, dar, pe de altă parte, unele nu au avut nicio tangență cu criza. Așa cum am mai spus, depinde de manageri și depinde de politicile economice ale statului. Statul este cel mai prost partener, este neloial, încheie contracte și nu le plătește. Până și reprezentanții FMI au insistat pe plata arieratelor. Acum se aude că, până la sfârșitul anului, trebuie să fie făcute încă 26.000 de disponibilizări. Alți șomeri pe care statul trebuie să-i întrețină și să le găsească locuri de muncă. La poarta României stau 20 de miliarde de euro pe care noi nu prea suntem în stare să-i accesăm. Munca la negru a înflorit. Ca om de afaceri, am fost de acord în prima fază cu ajustările salariale, cu tăiatul pensiilor și disponibilizările printre funcționari, că prea e mare aparatul administrativ. Era cea mai la îndemână soluție, care trebuia însă urmată și de altele, care să aducă bani la buget. Nu s-a mai întâmplat. În economia noastră, peste 70% din veniturile din agricultură sunt la negru, peste 60% din activitatea piețelor agroalimentare se derulează fără acte, pământul este nelucrat, dar proprietarii iau subvenții. Nici măcar nu le iau românii, ajung pe la italieni. Legislația este cât se poate de proastă. Economia României nu poate fi o economie de stânga, să dea pensii și salarii cu nemiluita, pentru că noi încă nu producem.

Credeți că legile care încurajează angajarea tinerilor, a șomerilor, a ucenicilor și a altor categorii sunt bune de ceva?

Astea sunt povești aruncate în ochii proștilor. Eu, personal, când am mers cu mașina și am întâlnit cerșetori prin intersecții, i-am întrebat de ce nu lucrează. Mi-au spus că nu au unde, le-am dat cartea mea de vizită, să vină să-i angajez. Credeți că m-a căutat vreunul?

Sunteți o persoană optimistă, deci nu vă așteptați ca 2011 să fie un an cu probleme. Mai ales că nici anul curent nu a fost prea rău.

Eu nu pot să spun că 2010 a fost un an rău. Am avut o politică bună, am investit în dotare, am reușit să avem acces la licitații singuri, fără să fim remorca unor firme străine mari, mi-am dublat cifra de afaceri. Cel mai importat lucru în 2011 este ca statul să-și plătească arieratele. Firmele ar trebui să scape de credite, nu să plătească dobânzi de zeci de milioane, pentru că statul încă nu a plătit contractele. Important e să nu avem probleme cu FMI, deoarece toate se reflectă în mediul de afaceri. Firmele care merg bine au s-au reorganizat, criza a schimbat oportunitățile, și piața s-a schimbat. Apetitul de afaceri trebuie să fie la fel și să sesizeze oportunități, managerii să își regândească afacerile din mers și să nu aștepte întoarcerea vremurilor mai bune. Sfatul meu pentru cei care au intrat în pierdere în perioada crizei financiare este mai bine să se oprească aici, nu merită, mai bine intră în insolvență. Sunt sigur că anul viitor va fi o relansare economică, încep să intre proiectele cu fonduri europene care creează locuri de muncă. Cred că managerii care vor fi inspirați și vor ști să anticipeze nevoile pieței vor avea numai de câștigat.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Gigi a spus: (noiembrie 11th, 2010 at 15:58 )

Bine ma!!!!! Sa ramana Cornu singur in afaceri cu prietenul Maran si sa ia toate fondurile europene pe lucrari restul sa dea faliment! Vedem toti ce lucrari de kkt fac firmele lui in Timisoara Cat e comisionul catre primarie????

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Dragan Petricevic: „Vrem să rezolvăm ecuaţia intrării în Top 6 cu forţele proprii”

Ultima partidă din prima fază a Ligii Naţionale de baschet masculin – grupa valorică A va rezolva ecuaţia ultimelor echipe calificate în Top 6. Baschet SCM Timişoara luptă pentru o poziţie care să-i asigure participarea în faza menţionată. „Leii” din Banat vor da piept sâmbătă, de la ora 19, la sala „Constantin Jude”, cu BC...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dragan Petricevic: „Vrem să rezolvăm ecuaţia intrării în Top 6 cu forţele proprii”
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

Continuă programul SIA Vest, la CCIA Timiş

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener coordonator al Proiectului „SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale”, continuă activitatea de sprijinire și monitorizare a start-up-uri finanțate în cadrul proiectului.  După autorizarea activității și semnarea contractelor de subvenție, firmele au început implementarea planurilor de afaceri selectate spre finanțare. Cele 24 de firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă programul SIA Vest, la CCIA Timiş

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În patru zile, poliţiştii rutieri din Timiș au aplicat 444 de sancţiuni contravenţionale şoferilor indisciplinaţi, 139 dintre acestea fiind pentru nerespectarea limitelor legale de viteză. Au fost date multe amenzi și pentru cei care nu purtau centura de siguranță. În perioada 13-16 ianuarie,  poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente. Polițiștii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste o sută de șoferi au fost amendați pentru că au depășit viteza pe drumurile din Timiș, în numai patru zile
Iarna începe să-și arate „colții”. Temperaturile sunt „scăzute” și afară fulguiește. Pe drumurile județene, firmele de deszăpezire au acționat în noaptea trecută cu peste 190 de tone de material antiderapant. Firmele cu care Consiliul Județean Timiș are contract au acționat, pe cei 1300 de kilometri de drumuri județene, în noaptea care a trecut, cu 195...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe drumurile județene din Timiș s-a acționat cu 195 de tone de material antiderapant, în noaptea care a trecut
Ultima partidă din prima fază a Ligii Naţionale de baschet masculin – grupa valorică A va rezolva ecuaţia ultimelor echipe calificate în Top 6. Baschet SCM Timişoara luptă pentru o poziţie care să-i asigure participarea în faza menţionată. „Leii” din Banat vor da piept sâmbătă, de la ora 19, la sala „Constantin Jude”, cu BC...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dragan Petricevic: „Vrem să rezolvăm ecuaţia intrării în Top 6 cu forţele proprii”
Un număr de 240 de copii cu vârstele cuprinse între 4 și 14 ani studiază la Timişoara după o programă acreditată de  COBIS – Council of British International Schools. Aceştia studiază la British International School of Timișoara, deschisă în septembrie 2019. Școala menţionată a devenit prima instituție de învățământ din vestul țării acreditată de prestigioasa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acreditare COBIS pentru o şcoală în limba engleză din Timişoara
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener coordonator al Proiectului „SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale”, continuă activitatea de sprijinire și monitorizare a start-up-uri finanțate în cadrul proiectului.  După autorizarea activității și semnarea contractelor de subvenție, firmele au început implementarea planurilor de afaceri selectate spre finanțare. Cele 24 de firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă programul SIA Vest, la CCIA Timiş
Top