„Avem proiecte eligibile si conforme de 200% peste valoarea alocata”

Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională – Regiunea Vest (ADR Vest), vorbeşte despre proiectele care i-au trecut prin mână şi care au reuşit să obţină finanţare europeană. În acest moment, în Regiunea Vest nu mai sunt fonduri pentru astfel de proiecte, valoarea alocată fiind depăşită pe toate segmentele.

Domnule Maxim, ce s-a întâmplat în 2010 pe partea de absorbţie a fondurilor europene, în regiunea de vest?
Am atins indicatorii pe care ni i-am propus în 2007,pentru perioada de programare 2007-2013, şi anume contractarea, la sfârşitul acestui an, a 60% din fondurile alocate regiunii. Acest lucru lucru a presupus multă muncă şi multe proiecte procesate, unele dintre ele foarte bune, altele mai puţin bune. Din punct de vedere al nivelului de absorbţie pe care ni l-am propus, cred că ni l-am atins şi asta se va vedea mai ales în anul 2011. Aproape toate proiectele pe care noi le vom implementa sunt în fază avansată de realizare.

Există voci din mediul privat, dar nu numai, care se plâng că au plătit degeaba bani grei pentru consultanţă la proiecte, pentru că nu au obţinut niciun euro.
Sunt şi proiecte care nu au fost admise. Pe partea proiectelor pe care noi le-am avut, atât cu administraţia, cât şi cu mediul public, mai puţin microîntreprinderile, unele proiecte au putut fi refăcute şi redepuse. Nu pot să comentez la nivel general, pentru că fiecare proiect trebuie tratat de la caz la caz. Este clar însă că sunt şi proiecte care nu corespund şi, orice ar zice unii sau alţii, n-au cum să treacă.

Asta ce înseamnă? Consultanţii care există pe piaţă nu sunt bine pregătiţi?
E adevărat că sunt niveluri şi niveluri de de pregătire, dar e vorba şi de intersul acordat proiectului. Sunt şi proiecte făcute la copy/paste! Am descoperit şi noi proiecte cu date luate din altele, fraze întregi sau chiar pagini întregi copiate. E clar că acestea nu au cum să treacă. Pentru partea de consultanţă noi am aplicat o regulă pe care o consider destul de bună şi am creat un sistem transparent de promovare a firmelor de consultanţă din regiune. Avem pe site o rubrică unde sunt toate firmele doritoare. Sunt înregistrate peste 50 de firme de consultanţă, care vor să facă proiecte, care au afişate realizările firmei şi CV-urile persoanelor angajate, ceea ce este mai mult decât suficient pentru cineva care vrea să găsească un consultant bun.

Se implică administraţiile în accesarea fondurilor europene? Sau unele le evită, pentru că în aceste cazuri trebuie decontat fiecare bănuţ şi nu prea e loc de învârteli?
De implicat aproape toate se implică, pentru că, mai ales de când cu criza, lucrurile s-au mai schimbat vizavi de bugetul naţional, care nu mai este aşa o mare sursă de finanţare. Cam toată lumea s-a orientat spre fonduri europene. Noi ne ocupăm în general de partea de urban, toate proiectele noastre de acolo vin. E clar că de furat nu poate fi vorba, sub nicio formă. Nici măcar nu ne punem problema că şi-ar putea închipui cineva că poate să fure bani din fonduri europene. Procedurile sunt destul de stricte şi de riguroase, cu atât mai mult cu cât beneficiarii lucrează pe banii lor. E riscant să cheltui nişte bani şi, mai apoi, dacă sunt probleme, să nu ţi se deconteze, să rămâi cu cheltuiala făcută, cu lucrarea la jumătate şi să mai vină şi Curtea de Conturi pe capul tău. Tocmai de aceea a existat, la început, o reticenţă. Asta nu înseamnă că e de netrecut. Chiar am avut acum câteva zile o întâlnire la guvern, iar media plăţilor, ca termen la noi, este până în 52 de zile, din momentul în care cererea e procesată şi e OK, până la momentul efectuării plăţilor. Undeva între 17 şi 52 de zile. Eu zic că e bine. Au început firmele private să plătească la trei luni, chiar şase luni!

Criza financiară a afectat şi acest sector, al accesării fondurilor europene?
Noi ne ocupăm, în general, de partea de investiţii şi avem legături cu firmele care vor să se localizeze aici, în regiune. Multe dintre cele pe care le vedeţi în jurul Timişoarei, la Arad sau la Deva, au fost asistate de noi. Interes 100% a fost în 2007-2008, acum procentul e undeva la 20 – 25% faţă de cât era înainte. Sunt multe firme care întrebă şi se documentează, dar încă stau în expectativă- În schimb, au fost multe firme care au făcut a doua sau a treia fabrică aici. Acest lucru e vizibil, cei care au venit aici au investit şi au dezvoltat mai departe.

Ce aşteptări aveţi de la 2011?
Aş vrea, cât se poate de mult, să aloc acest an planificării pentru următoarea perioadă de programare, 2014 – 2020. E vital să găsim o modalitate prin care să creştem calitatea finanţărilor, în sensul că, din punct de vedere al efectului şi al impactului lor, trebuie să lucrăm mult mai strategic decât acum. În prezent se aplică regula „primul venit, primul servit”, ceea ce garantează cu siguranţă un număr mare de proiecte şi absorbţie, dar, din punct de vedere al calităţii şi al abordării strategice, mai lasă de dorit, ca să zicem aşa. Nu ai cum, prin acest mecanism, să lucrezi strategic.

Mai există fonduri? Rămân bani pe anumite segmente?
Nu! Noi nu mai avem finanţare pe nici o componentă. S-a închis şi ultima dintre ele, cea pe structuri de afaceri. La nivel global, de fonduri alocate pe regiune, avem proiecte eligibile şi conforme de 200% peste valoarea alocată. Avem aceste proiecte în agenţie şi, dacă mâine s-ar dubla suma, am putea să le băgăm în finanţare. Pot să dau două exemple, la şcoli avem 450%, iar la microîntreprinderi avem 250%. La drumuri avem aproape 300% faţă de valoarea alocată. Deci sunt proiecte depuse.

Şi atunci, de unde discuţiile că România nu este în stare să atragă fonduri europene?
În general, această discuţie e puţin mai tehnică, în sensul că se vorbeşte foarte mult de absorbţie, că nu s-au cheltuit efectiv banii. Dar proiecte sunt foarte multe. Cu mici întârzieri, oricum nu se puteau cheltui foarte mulţi bani, mai ales că în statisticile care apar, proiectele care s-au dat cu finanţare de 30% nu figurează. În plus, nefiind bani, toată lumea a încercat să-şi conserve cash-ul pentru a realiza mai multe lucruri.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

livius a spus: (ianuarie 24th, 2011 at 11:48 )

Maxim asta chiar e un tip de treaba. Pacat ca sunt putini ca el.

relu a spus: (ianuarie 24th, 2011 at 12:18 )

oare asa sa fie? esti sigur? face parte din sistem. sau?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea Pieței Mocioni.  Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați și urmează emiterea autorizației de construire pentru proiectul care include Piața Mocioni (Küttel), Piața Maria, Bulevardul 16 Decembrie 1989 și 10 străzi adiacente. Investiția municipalității include lărgirea trotuarelor, îmbunătățirea transportului public, extinderea spațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la rugby a anunţat zilele trecute lista a şase jucători noi care au semnat cu greuparea viola. Este vorba, aşa cum am mai scris, despre David Trăuşan, revenire de la Rapid, dar si transferurile lui Tudor Butnariu, Tudor Boldor şi Ovidiu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Crăciun fericit!

De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în suflet și armonie, linişte şi foarte multă sănătate alături de cei dragi! Noi, cei de la deBanat.ro, vă mulțumim pentru că ne-ați fost alături și vă dorim s-aveți parte de cele mai frumoase sărbători cu putinţă. Crăciun fericit!  
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crăciun fericit!
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel, în zilele 27-28 decembrie website-ul www.ppcenergy.ro va fi indisponibil. De asemenea, în perioada 30 decembrie 2024-5 ianuarie 2025, unele servicii oferite de PPC Energie, inclusiv aplicația myPPC, vor fi temporar indisponibile, pentru a se asigura actualizarea sistemelor informatice, în vederea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Crăciun fericit!

De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în suflet și armonie, linişte şi foarte multă sănătate alături de cei dragi! Noi, cei de la deBanat.ro, vă mulțumim pentru că ne-ați fost alături și vă dorim s-aveți parte de cele mai frumoase sărbători cu putinţă. Crăciun fericit!  
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crăciun fericit!
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la rugby a anunţat zilele trecute lista a şase jucători noi care au semnat cu greuparea viola. Este vorba, aşa cum am mai scris, despre David Trăuşan, revenire de la Rapid, dar si transferurile lui Tudor Butnariu, Tudor Boldor şi Ovidiu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea Pieței Mocioni.  Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați și urmează emiterea autorizației de construire pentru proiectul care include Piața Mocioni (Küttel), Piața Maria, Bulevardul 16 Decembrie 1989 și 10 străzi adiacente. Investiția municipalității include lărgirea trotuarelor, îmbunătățirea transportului public, extinderea spațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel, în zilele 27-28 decembrie website-ul www.ppcenergy.ro va fi indisponibil. De asemenea, în perioada 30 decembrie 2024-5 ianuarie 2025, unele servicii oferite de PPC Energie, inclusiv aplicația myPPC, vor fi temporar indisponibile, pentru a se asigura actualizarea sistemelor informatice, în vederea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit funcțional după două decenii este cel din Freidorf, rebotezat Cinema Johnny, după numele cunoscutului timișorean Johnny Weissmuller. Peste 50 de copii au participat la „Crăciunul pentru toți”, un eveniment dedicat integrării sociale prin cultură. Acesta a fost organizat de Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiție „C30. Radiala Nouă de Vest (Centura – Solventul)”. Proiectul este unul extrem de important, va asigura o conexiune facilă spre noua Centură Vest,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali
Muzeul Național de Artă Timișoara are plăcerea să anunțe deschiderea expoziției Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981), un eveniment aniversar care recontextualizează un moment de referință în istoria mișcării artistice timișorene. Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 27 decembrie 2024, în Galeria Paul Neagu, de la etajul II...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deschidere expoziție „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981)”
† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru cler, cinului monahal și drept-credincioșilor creștini, har, milă și pace de la Dumnezeu Tatăl, iar de la noi, părintească binecuvântare. „Iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul, că vi S-a născut azi Mântuitor, Care este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scrisoarea pastorală de Crăciun a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la USR, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
Top