Premieră naţională la Timişoara, unde o valvă din inimă de porc va fi montată unui pacient suferind de grave afecțiuni cardiace. La numai câteva săptămâni după ce operaţia a început să fie făcută cu succes în Statele Unite, aceasta începe să fie practicată la Timişoara, la Institutul de Cardiologie.
Noul tip de valvă cardiacă biologică „trifectă” a fost adusă în România de reprezentaţii Companiei St. Jude. „Valvele biologice din pericard bovin sau porcin sunt făcute pentru a înlocui valvele bolnave ale pacienţilor. Avantajul faţă de valvele mecanice este faptul că nu necesită tratament anticoagulant, dar în timp de 15-20 de ani se deteriorează şi trebuie înlocuite”, explică dr. Marian Gaşpar. Noul model de valvă biologică este făcut din pericard porcin (sau bovin). Acesta a început să fie folosit prima dată în Europa şi Canada abia anul trecut. De anul acesta, valvele biologice sunt montate şi în SUA. Până acum, în lume nu erau decât patru clinici în care se practica acest gen de intervenție: Cardiff – Țara Galilor, Varşovia – Polonia, Parma – Italia, Zagreb- Croația.Până acum au fost implantate 10.000 de valve crescute din pericard de porc. “Acest nou model aduce performanţe hemodinamice mult apropiate de valva naturală umană, iar rezistenţa în timp, prin tratamentele speciale se speră să fie una mult mai mare”, a mai explicat dr. Gaşpar. Vineri, primele două valve de acest fel vor fi montate în România, la două paciente, de 69, respectiv 72 de ani.
Comentarii prin facebook