Belgrad, numit Oraşul Alb, este una dintre cele mai vechi așezări europene. De asemenea, este capitala Serbiei din 1403, a fost capitala Iugoslaviei (între 1918 și 2003), apoi din nou a Serbiei şi Muntenegrului, iar din 2006 este din nou exclusiv capitala Serbiei. Oraşul este situat la vărsarea râului Sava în Dunăre, în partea de nord a Serbiei, fiind înconjurat din trei părţi de Voivodina şi dintr-o parte de Serbia Centrală.
Distrus parţial de aproximativ 44 de ori, Belgradul este nu numai unul dintre cele mai vechi oraşe de pe continent, ci şi unul dintre cele care se pot lăuda cu un trecut cât se poate de crunt, dacă nu chiar tragic. În prezent, Belgrad este o adevărată capitală europeană, un oraş care merită vizitat şi care oferă turiştilor un centru istoric care numără nu mai puţin de 48 de pieţe şi 5.500 de străzi vechi.
Belgrad este cel mai mare oraş din Serbia şi al treilea din Europa de Est, după Istambul şi Atena, respectiv al treilea mare oraş de pe Dunăre, după Budapesta şi Viena. Unul dintre cele mai vechi oraşe europene, Belgradul este leagănul în care s-a născut cultura Vinca, una dintre cele mai mari culturi preistorice din Europa. Deşi locaţia a fost redescoperită de greci, celţii au reconstruit aici un oraş pe care l-au numit Oraşul Alb. De aici i se trage numele sârbesc, Beograd, pe care îl poartă începând cu anul 878. În prezent, Belgrad acoperă 3,6% din suprafaţa ţării, este locuit de 24% din populaţia Serbiei şi este centrul economic, cultural şi ştiinţific al acesteia. Iată şi principalele obiective cu care se mândreşte capitala Serbiei.
Casa florilor este mausoleul liderului iugoslav Josip Broz Tito. După moartea sa, în 1980, mormântul a fost acoperit într-un munte de flori, de unde îi vine şi numele. După destrămarea Federaţiei Socialiste Iugoslavia, mormântul a fost închis timp de aproape un deceniu, dar acum este deschis vizitatorilor. În cadrul mausoleului se pot vedea şi o serie de cadouri pe care Tito le-a primit de la diverşi lideri ai lumii în timpul vieţii sale.
Beli dvor, Palatul Alb, este casa familiei regale Karadjordjevic şi poate fi vizitată de turişti. Palatul are numeroase lucrări de valoare semnate de Rembrandt, Nicolas Poussin, Sebastien Bourdon, Paolo Veronese, Antonio Canaletto, Biagio D’Antonio, Giuseppe Crespi, Franz Xavier Winterhalter, Ivan Mestrovic şi alţii.
Biserica Sfântul Sava domină orizontul Belgradului. Este construită pe locul unde se crede că a fost ars pe rug Sfântul Sava. Construcţia catedralei a început în 1905, însă nici acum, după 100 de ani, interiorul clădirii nu este încă finalizat. Dimensiunile bisericii Sfântul Sava sunt absolut impresionante, Biserica Ortodoxă din Serbia lăudându-se că înălţimea bisericii întrece chiar şi catedrala Sfânta Sofia din Istambul (Constantinopol).
Cetatea Kalemegdan datează din secolul al XVII-lea și a fost un punct de apărare important al oraşului, ridicat exact la confluenţa râurilor Sava şi Dunăre. Aici se pot admira încă băile turceşti, porţile medievale şi mormintele musulmane, precum şi un muzeu istoric.
Provocarea agenţiei de turism Ultramarin este vizitarea Belgradului intr-o singură zi, plecând din Timişoara dimineaţa la prima oră şi revenind acasă seara târziu.
Comentarii prin facebook