A devenit o parte a istoriei Americii, dar și-a sfârșit zilele la Timișoara, înmormântată la cimitirul săracilor. Curioșii o vor putea studia pe Ana Cumpănaș, ultima iubită a lui John Dillinger, într-o fotografie care va intra, nu peste multă vreme, în colecțiile Muzeului Banatului.
Ana Cumpănaș, născută în satul Lunga, a intrat în istorie după ce l-a trădat pe John Dillinger, cel mai căutat criminal din SUA la începutul secolului trecut. Cunoscută drept Ana Sage, ea a emigrat peste ocean în 1909. Căsătorită cu Michael Ciolac și stabilită în Chicago, a început să practice prostituția, iar în 1923 și-a deschis propriul bordel. În 1934, anul în care a murit Dillinger, era pe cale de a fi deportată, din cauza ocupației sale.
FBI pusese, la vremea respectivă, pe capul lui Dillinger, o recompensă de 10.000 dolari. Gangsterul a fost ucis în momentul în care ieșea dintr-un cinematograf, la brațul unei femei într-o rochie roșie. Aceea era Ana Cumpănaș. Ea a fost în cele din urmă expulzată din SUA și și-a sfârșit zilele în 1947, pe strada Petofi din Timișoara. Fosta matroană a fost găsită moartă în casă, cu o andrea înfiptă în cap. Legenda spune că s-ar fi temut până în ultima clipă de răzbunarea apropiaților lui Dillinger.
Ana Cumpănaș a devenit și personaj de carte, „Femeia în roșu”, scrisă de Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Mircea Nedelciu, aducând-o în atenția publicului. Acum, o fotografie a ultimei iubite a lui John Dillinger va ajunge la Muzeul Banatului. Casa de licitație Andreas va dona instituției un instantaneu care o surprinde pe aceasta la volanul unei mașini.
Donația va fi făcută pe 12 decembrie, cu ocazia unei licitații de bijuterii și antichități, care va avea loc la sediul Galeriei Andreas, din Piața Unirii nr. 2. Vor fi vândute peste 100 de obiecte, achiziţionate de-a lungul timpului din Bucureşti, Viena, Paris sau din alte mari capitale ale lumii.
Acestea pot fi vizionate până pe 11 decembrie, pe baza unei programări prealabile, la numerele de telefon 0256-434.770 sau 0737-031.548 sau pe adresa de e-mail. Catalogul obiectelor poate fi vizualizat şi pe site.
Comentarii prin facebook