Bugetul Timisoarei pe 2016: 278 milioane de euro, putin mai… putin decat anul trecut! / UNDE MERG BANII

Proiectul de buget al Timișoarei a fost publicat, în sfârșit, pe site-ul municipalității. El va fi supus joi, 28 ianuarie, dezbaterii publice. Este al doilea an la rând în care banii pe care îi are la dispoziție administrația locală se împuținează sensibil. În 2016, bugetul total al PMT este de 1,26 miliarde de lei.

Dan Diaconu viceprimar 4

În 2014, Timișoara a avut un buget total general de 307 milioane de euro. În 2015, suma a fost de aproximativ 294 milioane de euro. În 2016, suma a ajuns la ceva mai mult de 278 milioane de euro. Este vorba despre un buget local de 949,3 milioane de lei, cărora li se adaugă peste 355 de milioane de lei, bugetul instituțiilor publice, finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local, dar și 3,31 milioane lei, bugetul fondurilor europene nerambursabile. „Continuăm o abordare orientată pe investiții. Portofoliul este vast și acoperă atât proiecte asumate la nivel local, cât si pregătirea proiectelor din noul exercițiu financiar european. Secțiunea aferentă proiectelor europene este la nivel minim, pentru că axele programelor europene nu au stabilit încă formele finale de finanțare. Efortul investițional trebuie însă să continue, aceasta fiind ideea pe care am construit acest buget”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Pe capitole, sumele alocate sunt următoarele: ordine publică – 26,8 milioane lei, învățământ – 236, 5 milioane, sănătate – 350,03 milioane, cultură, recreere, religie – 108,09 milioane, asistență socială – 66,5 milioane, locuințe, servicii publice – 143,11 milioane, transporturi – 218 milioane.

drumul boilor

Infrastructură rutieră

Vor fi finanțate în acest an continuarea următoarelor lucrări: șantier de pe str. Muzicescu – 1,01 milioane de lei, extindere la patru benzi a străzii Podeanu – 2,06 milioane, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor – 4 milioane, Inel IV str. Măcin – str. Constructorilor – 4 milioane, modernizarea străzii Edgar Quinet – 630.800 lei. Investțiile noi sunt: o parcare supraterană pe Bd. Take Ionescu – 1,5 milioane lei, amenajarea str. Mihai Neamțu – 1,2 milioane, realizare drumuri de legătură în perimetrul str. Popa Șapcă – Calea Aradului – str. Oituz – 3,4 milioane, modernizarea str. Grigore Alexandrescu, pe tronsonul cuprins între Calea Torontalului și Calea Aradului – 3 milioane, sistematizare str. Versului – 2,9 milioane, amenajare str. Chimiștilor – 2,2 milioane, drum de legătură Calea Moșniței – DC149 – 4 milioane, extindere la patru benzi str. Prezan – Lidia – 1 milion, modernizare străzi din piatră cubică – 2,5 milioane. În buget sunt prevăzuți, de asemenea, câte 15 milioane de lei pentru lucrările de la pasajele Popa Șapcă și Jiul. Sunt programate și lucrări de reabilitare la podurile Eroilor și Ștefan cel Mare – câte 300.000 lei, dar și reabilitarea pasarelei de la Parcul Copiilor – 340.000 lei.

tramvaiele armonia2

Transporturi

La capitolul Transporturi, bugetul local prevede 5 milioane de lei pentru lucrări conexe proiectului de trafic management. 2016 pare anul în care administrația locală vrea să facă achiziții masive de mijloace de transport în comun. Sunt prevăzute în buget plata, în continuare, ratelor pentru cele 30 de autobuze articulate și a autocarului deja achiziționate – 8,7 milioane lei, dar și cumpărarea a 20 de autobuze de capacitate mică și a încă unui autocar – 5,6 milioane. Pentru reabilitarea tramvaielor este repartizată o sumă de 32,2 milioane. Bugetul local prevede, de asemenea, bani pentru mai multe studii de fezabilitate și documentații tehnice. Printre acestea, deja celebrul studiu pentru „metrou”, adica pentru reconfigurarea traseului liniilor de cale ferată – 137.000 lei, dar și SF + PT pentru atelierul de biciclete al RATT – 170.000 lei.

upu municipal5

Sănătate

Principalele investiții aflate în derulare pentru care bugetul local prevede bani în acest sunt construcția corpului B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” – 25 de milioane de lei, față de 10 milioane în 2015, și modernizarea Unității de Primire Urgențe a Spitalului Municipal – 2,5 milioane. Printre investițiile noi preconizate se numără reabilitarea Clinicii ORL a Municipalului, care include și montarea unui lift – 2,4 milioane, montarea unui lift la Clinica de Oncologie de pe str. V. Babeș – 1,4 milioane. Cei mai mulți bani vor merge însă către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde sunt prevăzute realizarea unui stații de epurare a apelor uzate – 5,7 milioane și o stație + instatație abur – 733.450 lei. La capitolul dotări sunt alocate următoarele sume: Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” – 4,1 milioane, Spitalul Municipal – 5,76 milioane, Spitalul „Victor Babeș” – 4,1 milioane.

cnb

Educație

Vor fi executate, în acest an, mansardarea Liceului „Vlad Țepeș” – 1,07 milioane, reabilitarea corpurilor de la Liceul „W. Shakespeare” – 715.510 lei, reabilitare fațadă Școala Generală 12 – 139.300 lei. Sunt prevăzute, de asemenea, sume pentru achiziția imobilelor pentru care primăria plătește chirie: Colegiul Național Bănățean – 4 milioane lei, cantina și spălătoria din incinta CNB – 800.000 lei, Grădinița PP14 – 818.700 lei. Școala Generală 25 are prevăzută suma de un milion de lei, împărțită egal între mansardare și construirea unei noi săli de sport. Reabilitarea sălii de sport de la Generală 18 va scoate de la bugetul local 1,5 milioane de lei, iar lucrările de la Colegiul Tehnic „Ferdinand” au alocată suma de 572.970 lei. Corpul de școală al gimnaziului de la „Lenau”, de pe strada Oituz, este pregătit pentru procedura de achiziție pe o finanțare multianuală, cu depunere pe axa de infrastructura educațională a Programului Operațional Regional. Dotările pentru școli și grădinițe depășesc un milion de euro și în acest an. Reparațiile, altele decât investițiile, au fost bugetate cu 8 milioane de lei.

parcul padurice16

Parcuri și spații verzi

Primăria vizează, în acest an, continuare a două investiții majore începute în 2015: reabilitarea bălții Lămâița – 2,2 milioane lei și reconstrucția Parcului Pădurice – 4,6 milioane lei. Anul acesta vor fi finanțate și reabilitările a două parcuri importante: Central Scudier – 4 milioane lei, respectiv Alpinet – 1,6 milioane lei, dar și construcția skateparcului din Parcul Central – 100.000 lei. Vor fi realizate, de asemenea, documentații pentru reabilitarea parcului de pe strada Paul Constantinescu, și înființarea unui parc la intersecția str. Apostolii Petru și Pavel – str. Holdelor. Pentru realizarea registrului spații verzi este prevăzută suma de 1 milion de lei, iar pentru proiectul pilot de realizare a trei acoperișuri și pereți verzi la trei clădiri publice sunt alocați 165.040 lei. SF-ul pentru fântâna muzicală de pe Bega are prevăzută suma de 149.080 lei, iar cel pentru fântâna ornamentală din Piața Bălcescu, 15.000 lei. Reabilitarea, modernizarea, extinderea și iluminatului arhitectural în sistemul de iluminat public va scoate de la bugetul local, pentru partea de nord a orașului – 1,5 milioane lei, iar pentru partea de sud – 1 milion. Pentru realizarea PUG-ului, suma repartizată este de 1,5 milioane lei.

sala polivalenta

Sport

Bugetul local prevede alocarea a 6,6 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la deja celebra sală polivalentă. Pe lista investiților se numără bazinul în aer liber și amenajările conexe din zona Lipovei – 500.000 lei, achiziționarea unui sistem de supraveghere pentru Sala Olimpia – 115.000 lei, dar și PT + execuție pentru patinoar – 546.000 lei. De asemenea studiile de fezabilitate pentru construirea terenurilor multifuncționale de sport în cartiere vor fi finalizate în prima parte a anului. Primăria va plăti, cu suma totală de 200.000 lei, egal împărțită, și realizarea studiilor de fezabilitate pentru sala polivalentă de 15.000 lei și stadionul de 42.000 locuri, pe care Compania Națională de Investiții a anunțat că le va include în strategia multianuală.

Cultură

opera albastra

Obiectivele culturale finanțate în acest an țin, în principal, de pregătirea unor proiecte valoroase în infrastructura culturală. Transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești în spații culturale, proiect de aproape 6 milioane de euro, este pregătită pentru lansarea licitației de execuție. Acest proiect va fi primul din portofoliul pregătit pentru finanțare europeană pe POR. Lucrările la Palatul Culturii sunt finanțate cu peste un milion de lei, iar reabilitarea Galeriei Helios are prevăzută în buget suma de 540.000 lei. Dotările pentru instituțiile culturale sunt și ele consistente: Teatrul German – 852.000 lei, Teatrul Maghiar – 261.370 lei, Filarmonica „Banatul” – 550.000 lei. Agenda Casei de Cultură și programul de finanțări nerambursabile în domeniul culturii și tineretului depășesc, în 2016, 15 milioane de lei.

Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget care poate fi consultat aici este programată joi, 28 ianuarie, de la ora 14, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Dragan Petricevic a revenit la SCM Timișoara

Întoarcerea lui Dragan. Episodul 3: Petricevic revine în baschetul timișorean

Cel mai important antrenor de baschet din Timișoara și nu numai, revine la una din marile iubiri. Vorbim despre baschetul de pe Bega. Dragan Petricevic, antrenorul cu care Timișoara a câștigat singurele trofee, două Cupe ale României, în 2010 și 2015, revine pe banca tehnică. Și din nou la greu, pentru că situația clubului nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întoarcerea lui Dragan. Episodul 3: Petricevic revine în baschetul timișorean

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

pretul apartamentelor

Cea mai cautată, dar şi cea mai scumpă zonă imobiliară din Timişoara este Medicină – Take Ionescu

Cea mai căutată zonă imobiliară din Timişoara rămâne Medicină – Take Ionescu, urmată de Complexul Studenţesc şi Dacia – Circumvalaţiunii. Prima parte a acestui an a adus o scădere a căutărilor de locuinţe manifestate pe piaţa din capitala Banatului. Între trimestrul 1 al anului 2015 și acelaşi trimestru din 2019, cererea pentru proprietăți rezidențiale din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cea mai cautată, dar şi cea mai scumpă zonă imobiliară din Timişoara este Medicină – Take Ionescu

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sfârșit crunt pentru un tânăr, în această după-amiază. Bărbatul care era angajat la o firmă de salubrizare a murit strivit de mașina de gunoi pe care se afla. Incidentul s-a petrecut în localitatea Sânleani, din județul Arad. Bărbatul se deplasa pe scara din spatele autovehiculului, însă s-a dezechilibrat și a căzut. Șoferul nu a sesizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un tânăr a murit strivit de mașina de gunoi
O greșeală în trafic i-a fost fatală unui bărbat, care și-a dat ultima suflare după câteva coliziuni violente cu două autoutilitare. Alături de el în autoturism se afla o femeie, care este în stare gravă și a fost preluată de elicopterul SMURD. Gravul accident a avut loc în județul Arad, pe DN7, în apropiere de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un bărbat a murit, iar o femeie este grav rănită, în urma unui accident rutier. S-a intervenit cu elicopterul SMURD
Locul I pentru România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2019. Cinci medalii de aur și una de argint au cucerit olimpicii români, iar printre cei care i-au pregătit se află și un profesor din Timișoara. Romania a ocupat locul I cu 219 puncte din 240, pe locul doi situându-se Bulgaria, cu 171 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România obține locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori. Un profesor din Timișoara este coordonator și lider de echipă
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș transmite furnizorilor care la dată de 30 iunie se află în relație contractuală cu CAS Timiș, că se vor prelungi contractele prin acordul părților până la data de 31 iulie. Contractele se vor prelungi prin acte adiționale (cu îndeplinirea de către furnizori a tuturor condițiilor privind relațiile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa Județeană de Sănătate semnează acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale din Timiș
Clienţii celui mai important mall din Timişoara au acum la dispoziţie şi serviciile oferite de un salon de coafură canină şi felină. Acesta a fost deschis de curând, în Iulius Mall Timișoara, parte a ansamblului mixt Iulius Town. Cei care au un căţel sau o pisică şi îşi doresc să le răsfeţe cu un tratament...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salon de toaletaj canin şi felin, la Iulius Mall
Călătorii celor două curse de tren ce leagă Timişoara de Mangalia, care au plecat duminică din capitala Banatului, au trăit în cursul nopţii aventura vieţii lor. Cele două garnituri nu au reuşit să ajungă decât până la Drobeta Turnu Severin, acolo unde au fost oprite din cauza stricăciunilor făcute de furtuna de ieri. De acolo...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Călătorie de coşmar pentru pasagerii a două trenuri plecate de la Timişoara spre Mangalia, după ce o viitură a închis circulaţia feroviară
Top
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com