Bugetul Timisoarei pe 2016: 278 milioane de euro, putin mai… putin decat anul trecut! / UNDE MERG BANII

Proiectul de buget al Timișoarei a fost publicat, în sfârșit, pe site-ul municipalității. El va fi supus joi, 28 ianuarie, dezbaterii publice. Este al doilea an la rând în care banii pe care îi are la dispoziție administrația locală se împuținează sensibil. În 2016, bugetul total al PMT este de 1,26 miliarde de lei.

Dan Diaconu viceprimar 4

În 2014, Timișoara a avut un buget total general de 307 milioane de euro. În 2015, suma a fost de aproximativ 294 milioane de euro. În 2016, suma a ajuns la ceva mai mult de 278 milioane de euro. Este vorba despre un buget local de 949,3 milioane de lei, cărora li se adaugă peste 355 de milioane de lei, bugetul instituțiilor publice, finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local, dar și 3,31 milioane lei, bugetul fondurilor europene nerambursabile. „Continuăm o abordare orientată pe investiții. Portofoliul este vast și acoperă atât proiecte asumate la nivel local, cât si pregătirea proiectelor din noul exercițiu financiar european. Secțiunea aferentă proiectelor europene este la nivel minim, pentru că axele programelor europene nu au stabilit încă formele finale de finanțare. Efortul investițional trebuie însă să continue, aceasta fiind ideea pe care am construit acest buget”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Pe capitole, sumele alocate sunt următoarele: ordine publică – 26,8 milioane lei, învățământ – 236, 5 milioane, sănătate – 350,03 milioane, cultură, recreere, religie – 108,09 milioane, asistență socială – 66,5 milioane, locuințe, servicii publice – 143,11 milioane, transporturi – 218 milioane.

drumul boilor

Infrastructură rutieră

Vor fi finanțate în acest an continuarea următoarelor lucrări: șantier de pe str. Muzicescu – 1,01 milioane de lei, extindere la patru benzi a străzii Podeanu – 2,06 milioane, lărgirea la patru benzi a Căii Martirilor – 4 milioane, Inel IV str. Măcin – str. Constructorilor – 4 milioane, modernizarea străzii Edgar Quinet – 630.800 lei. Investțiile noi sunt: o parcare supraterană pe Bd. Take Ionescu – 1,5 milioane lei, amenajarea str. Mihai Neamțu – 1,2 milioane, realizare drumuri de legătură în perimetrul str. Popa Șapcă – Calea Aradului – str. Oituz – 3,4 milioane, modernizarea str. Grigore Alexandrescu, pe tronsonul cuprins între Calea Torontalului și Calea Aradului – 3 milioane, sistematizare str. Versului – 2,9 milioane, amenajare str. Chimiștilor – 2,2 milioane, drum de legătură Calea Moșniței – DC149 – 4 milioane, extindere la patru benzi str. Prezan – Lidia – 1 milion, modernizare străzi din piatră cubică – 2,5 milioane. În buget sunt prevăzuți, de asemenea, câte 15 milioane de lei pentru lucrările de la pasajele Popa Șapcă și Jiul. Sunt programate și lucrări de reabilitare la podurile Eroilor și Ștefan cel Mare – câte 300.000 lei, dar și reabilitarea pasarelei de la Parcul Copiilor – 340.000 lei.

tramvaiele armonia2

Transporturi

La capitolul Transporturi, bugetul local prevede 5 milioane de lei pentru lucrări conexe proiectului de trafic management. 2016 pare anul în care administrația locală vrea să facă achiziții masive de mijloace de transport în comun. Sunt prevăzute în buget plata, în continuare, ratelor pentru cele 30 de autobuze articulate și a autocarului deja achiziționate – 8,7 milioane lei, dar și cumpărarea a 20 de autobuze de capacitate mică și a încă unui autocar – 5,6 milioane. Pentru reabilitarea tramvaielor este repartizată o sumă de 32,2 milioane. Bugetul local prevede, de asemenea, bani pentru mai multe studii de fezabilitate și documentații tehnice. Printre acestea, deja celebrul studiu pentru „metrou”, adica pentru reconfigurarea traseului liniilor de cale ferată – 137.000 lei, dar și SF + PT pentru atelierul de biciclete al RATT – 170.000 lei.

upu municipal5

Sănătate

Principalele investiții aflate în derulare pentru care bugetul local prevede bani în acest sunt construcția corpului B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” – 25 de milioane de lei, față de 10 milioane în 2015, și modernizarea Unității de Primire Urgențe a Spitalului Municipal – 2,5 milioane. Printre investițiile noi preconizate se numără reabilitarea Clinicii ORL a Municipalului, care include și montarea unui lift – 2,4 milioane, montarea unui lift la Clinica de Oncologie de pe str. V. Babeș – 1,4 milioane. Cei mai mulți bani vor merge însă către Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde sunt prevăzute realizarea unui stații de epurare a apelor uzate – 5,7 milioane și o stație + instatație abur – 733.450 lei. La capitolul dotări sunt alocate următoarele sume: Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” – 4,1 milioane, Spitalul Municipal – 5,76 milioane, Spitalul „Victor Babeș” – 4,1 milioane.

cnb

Educație

Vor fi executate, în acest an, mansardarea Liceului „Vlad Țepeș” – 1,07 milioane, reabilitarea corpurilor de la Liceul „W. Shakespeare” – 715.510 lei, reabilitare fațadă Școala Generală 12 – 139.300 lei. Sunt prevăzute, de asemenea, sume pentru achiziția imobilelor pentru care primăria plătește chirie: Colegiul Național Bănățean – 4 milioane lei, cantina și spălătoria din incinta CNB – 800.000 lei, Grădinița PP14 – 818.700 lei. Școala Generală 25 are prevăzută suma de un milion de lei, împărțită egal între mansardare și construirea unei noi săli de sport. Reabilitarea sălii de sport de la Generală 18 va scoate de la bugetul local 1,5 milioane de lei, iar lucrările de la Colegiul Tehnic „Ferdinand” au alocată suma de 572.970 lei. Corpul de școală al gimnaziului de la „Lenau”, de pe strada Oituz, este pregătit pentru procedura de achiziție pe o finanțare multianuală, cu depunere pe axa de infrastructura educațională a Programului Operațional Regional. Dotările pentru școli și grădinițe depășesc un milion de euro și în acest an. Reparațiile, altele decât investițiile, au fost bugetate cu 8 milioane de lei.

parcul padurice16

Parcuri și spații verzi

Primăria vizează, în acest an, continuare a două investiții majore începute în 2015: reabilitarea bălții Lămâița – 2,2 milioane lei și reconstrucția Parcului Pădurice – 4,6 milioane lei. Anul acesta vor fi finanțate și reabilitările a două parcuri importante: Central Scudier – 4 milioane lei, respectiv Alpinet – 1,6 milioane lei, dar și construcția skateparcului din Parcul Central – 100.000 lei. Vor fi realizate, de asemenea, documentații pentru reabilitarea parcului de pe strada Paul Constantinescu, și înființarea unui parc la intersecția str. Apostolii Petru și Pavel – str. Holdelor. Pentru realizarea registrului spații verzi este prevăzută suma de 1 milion de lei, iar pentru proiectul pilot de realizare a trei acoperișuri și pereți verzi la trei clădiri publice sunt alocați 165.040 lei. SF-ul pentru fântâna muzicală de pe Bega are prevăzută suma de 149.080 lei, iar cel pentru fântâna ornamentală din Piața Bălcescu, 15.000 lei. Reabilitarea, modernizarea, extinderea și iluminatului arhitectural în sistemul de iluminat public va scoate de la bugetul local, pentru partea de nord a orașului – 1,5 milioane lei, iar pentru partea de sud – 1 milion. Pentru realizarea PUG-ului, suma repartizată este de 1,5 milioane lei.

sala polivalenta

Sport

Bugetul local prevede alocarea a 6,6 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la deja celebra sală polivalentă. Pe lista investiților se numără bazinul în aer liber și amenajările conexe din zona Lipovei – 500.000 lei, achiziționarea unui sistem de supraveghere pentru Sala Olimpia – 115.000 lei, dar și PT + execuție pentru patinoar – 546.000 lei. De asemenea studiile de fezabilitate pentru construirea terenurilor multifuncționale de sport în cartiere vor fi finalizate în prima parte a anului. Primăria va plăti, cu suma totală de 200.000 lei, egal împărțită, și realizarea studiilor de fezabilitate pentru sala polivalentă de 15.000 lei și stadionul de 42.000 locuri, pe care Compania Națională de Investiții a anunțat că le va include în strategia multianuală.

Cultură

opera albastra

Obiectivele culturale finanțate în acest an țin, în principal, de pregătirea unor proiecte valoroase în infrastructura culturală. Transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești în spații culturale, proiect de aproape 6 milioane de euro, este pregătită pentru lansarea licitației de execuție. Acest proiect va fi primul din portofoliul pregătit pentru finanțare europeană pe POR. Lucrările la Palatul Culturii sunt finanțate cu peste un milion de lei, iar reabilitarea Galeriei Helios are prevăzută în buget suma de 540.000 lei. Dotările pentru instituțiile culturale sunt și ele consistente: Teatrul German – 852.000 lei, Teatrul Maghiar – 261.370 lei, Filarmonica „Banatul” – 550.000 lei. Agenda Casei de Cultură și programul de finanțări nerambursabile în domeniul culturii și tineretului depășesc, în 2016, 15 milioane de lei.

Dezbaterea publică pe marginea proiectului de buget care poate fi consultat aici este programată joi, 28 ianuarie, de la ora 14, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

Centrul Multiplexity

A fost lansat oficial concursul de soluţii pentru proiectul MultipleXity

Disputa fără rezultat dintre consilierii locali, de la ultima şedinţă de plen, legată de proiectul MultipleXity, a ajuns la faza publicării anunţului în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP). Aşadar, se caută specialişti care să ofere servicii de proiectare pentru complexul amintit, soluţia aleasă pentru găsirea constructorului fiind concursul de soluţii.
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansat oficial concursul de soluţii pentru proiectul MultipleXity
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Politehnica, victorie la scor în primul amical al iernii

Terenul sintetic din cadrul complexului Baza Sportivă Nr. 2 Universitatea Politehnica din Timișoara a găzduit în 25 ianuarie primul joc amical al stagiunii de pregătire pentru gruparea violetă. Adversari au fost cei de la ACS Pobeda Star Bișnov, echipă care este clasată în prezent pe locul 8 în Liga a IV-a Timiș. Pe o vreme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica, victorie la scor în primul amical al iernii
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Cel mai important centru comercial din Timişoara îşi aşteaptă clienţii cu oferte de distracţie pe placul tuturor. În acest weekend prelungit, Iulius Town își întâmpină clienții cu târguri tematice, sesiuni prelungite de shopping și concursuri la patinoar, dar și ateliere de creație pentru prichindei. De vineri până duminică inclusiv, în perioada 24 – 26 ianuarie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Albirea dentară

albirea dentara
Albirea dentară este una dintre cele mai frecvente manopere care se fac în ziua de azi în cabinetele de medicina dentară. Pentru ca albirea să fie corect efectuată,  trebuie însă ca înainte să fie tratate toate afecţiunile stomatologice prezente.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Albirea dentară
Accident cu victimă, sâmbătă seara, în localitatea timişeană Cărpiniş. O autospecială aparţinând Poliţiei de Frontieră, condusă de un angajat al instituţiei, a accidentat o femeie care traversa pe bicicletă pe trecerea de pietoni.   În cursul serii de sâmbătă, la ora 19:47,  A. B. G., angajat al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră,  din anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un poliţist de frontieră a accidentat grav o tânără,  pe trecerea de pietoni
Disputa fără rezultat dintre consilierii locali, de la ultima şedinţă de plen, legată de proiectul MultipleXity, a ajuns la faza publicării anunţului în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP). Aşadar, se caută specialişti care să ofere servicii de proiectare pentru complexul amintit, soluţia aleasă pentru găsirea constructorului fiind concursul de soluţii.
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansat oficial concursul de soluţii pentru proiectul MultipleXity
Top