Timișoara reunește, în perioada 20 – 22 septembrie, peste 200 de medici de talie națională și internațională. Numeroși lectori cu expertiză în domeniile lor de practică medicală împărtășesc cercetările, rezultatele și noutățile din domenii de top ale medicinei, cu ocazia conferințelor medicale “Concepte Moderne în Endometrioză și Chirurgie Ginecologică, Medicină Fetală și Infertilitate” și “Timișoara International Knee and Arthoscopy Course”, organizate de Spital Première.
„Am combinat cele două, acum o parte din conferinţă e dedicată ginecologiei şi una e dedicată chirurgiei genunchiului şi ortopediei”, a declarat Radu Prejbeanu, medic primar Ortopedie.
Ajunsă la cea de-a 7-a ediție, conferința medicală „Timisoara International Knee and Arthoscopy Course” implică specialiști de talie internațională, care împărtășesc din cunoștințele lor în artroscopie la genunchi și artroplastie primară chirurgilor care doresc să efectueze sau efectuează operații la nivelul genunchiului cu asistență și sunt dornici să devină specialiști independenți.
„Pe partea de ortopedie, vă pot spune că avem în cadrul manifestării dedicate acestei specialități o parte de prezentări și cursuri efectuate de lectori din mai multe țări, printre care Austria, Irlanda, Germania, o parte de web lab la Universitatea de Medicină din Timișoara, unde realizăm un curs de artroscopie prin care candidații pot efectiv să lucreze pe mulaje. Din punct de vedere al antrenamentului didactic, au posibilitatea de a simula foarte bine ceea ce ar face în cadrul unei operații pe om. Iar în a treia parte, realizăm prezentări de cazuri și sesiuni de hands on în care punem proteze de genunchi în oase artificiale.”, a mai subliniat Radu Prejbeanu.
În paralel, o altă secţiune este dedicată obstetricii şi ginecologiei. Ajunsă la cea de-a cincea ediție, conferința medicală FemHelp „Concepte Moderne în Endometrioză și Chirurgie Ginecologică, Medicină Fetală și Infertilitate” este un eveniment de înaltă ținută științifică, unde specialiști de top din USA, Germania, Austria, Italia și Franța trec în revistă cele mai noi concepte, precum și probleme de actualitate în domeniile medicale de mare interes.
Printre lectorii invitați se află Cătălin Copăescu, medic primar Chirurgie Generală și Ceana Nezhat, medic primar Obstetrică Ginecologie, unul dintre cei mai importanţi specialişti mondiali în acest domeniu medical, el activează în Statele Unite ale Americii. Cei doi s-au declarat încântați de participarea la conferințele cu scop educativ desfășurate la Timișoara:
„Evenimentul are cel puțin două conotații importante: educativă pentru toți cei care se află aici, sunt foarte mulți tineri care vor învăța de la personalități mondiale, precum Dr. Ceana Nezhat, una dintre celebritățile mondiale ale chirurgiei minim-invazive ginecologice.
„Se află aici oncologi, ginecologi, specialiști în chirurgie generală, cu scopul de a înțelege de ce trebuie să lucrăm și să mergem mai departe aplicând ce știm mai bine într-un program coerent, asumat instituțional. Ce putem noi este să stimulăm comunitatea noastră medicală să se instruiască, să oferim pârghiile prin care să se educe, iar acest eveniment este prin excelență o dovadă a intenției noastre și cred că își atinge din plin scopul. Trebuie să spunem cu mândrie că în Timișoara se află singurul centru de excelență în tratarea endometriozei din această regiune, nu doar din România. Această locomotivă va putea să ghideze determinarea și energia pe care colegii noștri o vor avea în a progresa din punct de vedere profesional și de a putea fi mai buni pentru pacienții noștri.” – a declarat, la rândul său, Cătălin Copăescu, medic primar Chirurgie Generală, din Bucureşti, invitat la conferinţă.
Lipsa statisticilor oficiale afectează tratarea endimetriozei
Din păcate, România nu beneficiază de statistici oficiale, legate de endometrioză, ceea ce face extrem de dificilă tratarea subiectului aşa cum ar trebui.
Voicu Caius Simedrea a declarat: „Între 40 și 50 de mii de paciente care suferă de endometrioză sunt în stadii grave ale bolii și au nevoie de îngrijiri medicale speciale, care generează costuri sociale uriașe, prin faptul că nu își mai pot desfășura activitatea. Dar pacientele au probleme şi personale, se destramp căsătorii, suferă şi la nivel psihic. Este o problemă de sănătate publică. În premieră, asociem conferința dedicată medicilor cu o conferință dedicată pacientelor, organizată de Asociația Eu și Endometrioza.”
Întrebat de jurnaliști ce proiect are în Timișoara pentru pacienți, Șerban Dan Costa, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie, profesor univesitar al uneia dintre cele mai importante universități din Germania, Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg, a răspuns: „Vrem să facem un centru de excelență în tratamentul bolilor de sân. Acest centru nu va fi limitat la Spitalul Première, cu toate că de acolo va porni, pentru că acolo lucrez, ci dorim să facem o rețea în care să participe toți cei care se ocupă de tratamentul acestei boli în Timișoara, astfel încât să avem un centru la care să aibă acces toți medicii care lucrează cu cancerul de sân. Mi-am planificat ca acest centru să fie acreditat în aproximativ doi ani.”
Cele două conferințe medicale sunt organizate de Spital Première, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, sub umbrela evenimentului Zilele Spitalului Première. Aflat în cel de-al șaselea an de activitate, prin intermediul acțiunilor desfășurate în aceste zile, Spital Première își continuă misiunea de a asigura o mai bună calitate a vieții tuturor pacienților, prin excelența în medicină, educație, cercetare și sprijin în cadrul comunității.
Comentarii prin facebook