Peste 400 de medici din România și din Europa participă la Timișoara la o conferință dedicată chirurgiei ginecologice, medicinii fetale și infertilității. Vor fi puse în discuție noi metode de tratament, inclusiv pentru femeile care suferă de cancer de col uterin, dar vor să aibă copii.
Conferința „Concepte moderne în ginecologie, medicină fetală și infertilitate”, ajunsă la cea de-a doua ediție, are loc, la Timișoara, în perioada 27 – 29 mai. Sunt prezenți nu mai puțin de 400 de doctori din țară și din Europa, care vor discuta despre cele mai recente studii și tratamente. În prima zi a avut loc deja o sesiune de chirurgie live, unde s-au operat demonstrativ un cancer de sân, un cancer de col uterin și un caz de endometrioză. „Cred că este un foarte important schimb de experiență din Italia spre România. Tehnica este foarte importantă pentru că atunci când îndepărtez un uter, în multe cazuri, apar infecții. Noua tehnologie permite reducerea acestor complicații. Pentru femeie, complicațiile comportă riscul unei noi operații. Cred că este bine să promovăm această nouă tehnologie, pentru a îmbunătăți viața femeilor cu cancer”, a spus prof. Pietro Litta (Padova), specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză.
Endometrioza este o boală care afectează multe femei și care a fost ignorată multă vreme. Afecțiunea este caracterizată prin prezenta țesutului endometrial funcțional în afara cavității uterine. Deocamdată, în România, operația de endometrioză nu este decontată total de casa de asigurări Subiectul este atât de slab abordat, încât evenimentul de la Timișoara este singurul care îl are în vedere. O astfel de intervenție costă între 800 și 1.000 de euro, iar CJAS acoperă în jur de 350 de euro din costul total. „Am fost interesat de operațiile live. Este important ce putem face pentru pacienți, să dăm atenția necesară problemei și să îmbunătățim îngrijirea medicală. Am recunoscut un fel de inabilitate la pacientele cu endometrioză, iar în multe regiuni se fac legi pentru a ajuta aceste paciente care au această problemă”, a declarat prof. Stefano Angioni (Cagliari, IT), specializat în chirurgie ginecologică şi infertilitate.
Un alt aspect important al conferinței a fost adus în prim-plan de prof. Petre Brătilă, specialist în chirurgia ginecologică, care a dezvoltat o nouă metodă prin care femeile ar putea să aibă o sarcină, chiar dacă suferă de cancer de col uterin. „Pentru cancerul de col uterin incipient am adoptat o tehnică inventată de un român, care a stat ascunsă 40 de ani, până când a descoperit-o un profesor francez. Este vorba de o operație prin mijloace minim invazive, prin chirurgie vaginală. Femeile tinere care doresc să conceapă, dacă îndeplinesc anumite criterii pot fi aduse în situația echivalentă cu cea prin care li se va face o operație radicală, care nu le-ar mai da posibilitatea să conceapă. În lume s-au făcut 1.000 de operații, 52 sunt făcute în România. Niciuna din cele 52 de femei, care au fost urmărite între un an și 11 ani nu a avut semne de recidivă. S-au născut nouă copii, perfect normali”, a explicat specialistul.
Comentarii prin facebook