Un inedit concurs de preparat şi povestit clătite s-a desfăşurat, joi seară, la Centrul Comunitar Evreiesc. S-au încumetat să-şi arate măiestria într-ale clătitelor mai multe concurente, dar şi un bărbat care a făcut furori cu produsele sale aromate.
Timişorenii sunt foarte inventivi când vine vorba de… clătite. Un inedit concurs pe tema delicioaselor produse a avut loc joi seară, la Centrul Comunitar Evreiesc (JCC). Iniţiativa a fost lansată pe Facebook, astfel că în competiţie s-au înscris, până la urmă, 12 specialişti în clătite. Singurul bărbat din concurs a preparat clătite cu brânză dulce şi stafide pline cu rom şi a mărturisit că secretul constă tocmai în pregătirea boabelor uscate de strugure.
Cei care au participat la concurs au pregătit clătite, dar unii au spus şi poveşti despre ele. Prima a fost Olimpia Cirimpei, care a adus un tort de clătite cu somon, o „fandoseală pură”, după cum spune chiar ea, dar şi mai obişnuitele clătite cu ciuperci. Ea le-a povestit celor câteva zeci de curioşi pofticioşi că reţetele pentru umpluturi sunt nenumărate, însă preferata ei rămâne dulceaţa de vişine, aşa cum şi-o aminteşte din copilăria petrecută în casa bunicii.
Au fost clătite clasice, dar şi decupaje ingenioase, în formă de litere sau de animale, clătite cu magiun, clătite cu brânză sau ciuperci, dar şi clătite cu piure de castane. Unii concurenţi s-au inspirat din cărţi de bucate, alţii au preparat reţete de umpluturi moştenite din familie. Cei prezenţi au aflat, cu această ocazie, şi cum se „întrebuinţează” o clătită: „se mănâncă întotdeauna cu mâna, se savurează, se bucură, se iubeşte”. „Îmi place foarte mult să gătesc şi îmi plac foarte mult oamenii de aici. Mi-aş dori ca ei, în special cei în vârstă, să iasă din atmosfera monotonă în care trăiesc în general. Cu lucruri simple, cum e concursul acesta, ne bucurăm cu toţii, pentru că simplitatea e frumuseţea acestui eveniment”, a spus Ramona Sîrbovan, una dintre concurente. Acum, că gheaţa a fost spartă, tinerii care au iniţiat concursul spun că vor repeta experienţa.
Comentarii prin facebook