De la Ceauşescu la Şoşoacă. O scurtă istorie a “suveranismului naţionalist”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Dacă pe modelul “sportivul anului”, “fotbalistul anului”, “scriitorul anului” etc. s-ar face o astfel de alegere şi pentru politicieni, mi-aş permite o opţiune. Nu i-aş spune însă “politicianul anului”, ci mai degrabă “cel mai influent politician al anului 2023”, iar alegerea ar fi… Nicolae Ceauşescu. Exact, asta în condiţiile în care, în lacrimile multor români, tocmai ce s-au scurs 34 de ani de la momentul în care acesta, alături de savanta din dotare, a căzut intoxicat cu plumbi la Târgovişte. De fapt şi el, Ceauşescu, precum consoarta, era doctor şi academician, astfel că Ponta, Ciucă, Bode, Oprea etc. au înaintaşi de seamă.

Şi când am această opţiune nu mă bazez neapărat pe un recent sondaj de opinie, potrivit căruia aproape 50% dintre români spun că în timpul lui Ceauşescu se trăia mai bine decât acum. Sigur, este absolut şocant acest procent de nostalgici, dar şi extrem de indecent la adresa morţilor din decembrie 1989, în primul rând, fiindcă tot suntem în decembrie, dar şi a milioanelor de români care au suferit cumplit în acele vremuri. Că există nostalgici şi în alte ţări o fi adevărat. Dar procentul lor este mult mai mic plus că regimul Ceauşescu a fost cel mai dement şi crud dintre toate regimurile comuniste din Europa, rivalizând eventual cu Coreea de Nord.

De ce regretă românii o dictatură inumană? În primul rând, fără să-şi dea seama, sunt nostalgici după tinereţea lor, a fost una dintre explicaţii. Apoi, că mulţi dintre români nu prea dau doi bani pe libertate. Fiindcă primul lucru şi cel mai important câştigat atunci a fost libertatea. Inclusiv cea de-a circula în Occident, facilitate de care se folosesc inclusiv mulţi dintre nostalgici.  Dar, potrivit tutoror datelor şi nivelul de trai a crescut foarte mult de atunci, în principal după ce am intrat în, mai nou, mulot hulita UE. Nu mai discut de economie, fiindcă sunt mulţi care care elogiază economia din acea perioadă.

Câteva date în acest sens: PIB-ul era în anul 1989 echivalentul a 42,6 miliarde euro, astăzi, PIB-ul a ajuns la aproximativ 300 de miliarde euro, o creștere mai mare de şapte ori. În 1989, un salariu mediu era echivalent cu patru coșuri medii de consum alimentar, acum echivalează cu 10,8 coșuri medii de consum. Da, sunt mulţi inadaptaţi şi rătăciţi prin tranziţie care să regrete acele vremuri. Precum şi securişti şi actiovişti care nu au reuşit ulterior. Dar până la jumătate de populaţie…

Şi aici intervine influenţa lui Ceauşescu peste decenii, una bine întreţinută de propaganda plătită de Kremlin. În ultimul an am văzut o adevărată detonare a ideologiei (dacă îi pot spune aşa) a lui Ceauşescu: “suveranismul naţionalist”. Ceauşescu se lega de acea “neimplicare în treburile interne ale unui popor” tocmai pentru a face ce vrea în ţară, experimente pe oameni.

Mulţi oameni, incluiv rezonabili, spun că era “mare patriot”. Ori a ţine un popor întreg în mizerie şi la limita subzistenţei înseamnă patriotism? Cică eram “demni” în sărăcia noastră, iar acum am ajuns “slugi” la Occident. Eram şi atunci slugi la sovietici, unde mergea toată mâncarea, în pofida impresiei că Ceauşescu ar fi fost independent. O “independenţă” nord-coreană. Pe motiv că analizează evenimentele din decembrie, zilele trecute, unele televiziuni au lucrat din greu la rabilitarea lui Ceauşescu. Televiziuni controlate de infractori “patrioţi”, fiindcă în România “patriotismul” se măsoară, pe lângă multă gargară, şi în cât ai furat de la conaţionali. Şi asta de mult, de pe vremea “patrihoţilor”

În Germania este interzis să-l glorifici pe Hitler. La noi se poate preamări Ceauşescu. Unii l-au făcut şi “sfânt” fiindcă ar fi fost ucis chiar de Crăciun. Un martiriu penzru poporul român. Prea departe s-a ajuns în preaslăvirea unui monstru. Sunt mulţi din generaţia foarte tânără, care nu au prins acele vremuri, pe care acum le glorifică. Fiindcă aşa au auzit ei că era bine atunci. Şi aici e vorba, pe lângă educaţia de acasă, la cea de la şcoală. Suntem totuşi ţara în care şcoala scoate pe bandă rulantă analfabeţi funcţional.

Recent, în contextul războiului din Gaza, tot felul de părelologi cu pretenții vin și dau sentințe că acesta s-ar fi terminat brusc dacă trăia Ceausescu. Liderul planetar ar fi rezolvat problema. Cum să nu crească pipota de mândrie patriotică la urmașii dacilor când aud astfel de aberaţii? Iar mai nou, tot mai puternic se insinuează faptuzl că pe Ceauşescu l-ar fi ucis Oculta Mondială, pe motiv că era singurul lider “demn” care nu putea fi controlat.. Aceeaşi Ocultă a lui Soroş & co, cu care se luptă acum marii “patrioţi” suveranişti.

Iar ceea cer părea imposibil cu ceva vreme în urmă, avem şi politicieni care o spun pe faţă ce om colosal era Ceauşescu. Începând cu Şoşoacă, femeia-partid care a depăşit pragul de 5%. Suntem într-un punct critic al existenţei noastre, la răscruce de drumuri: Est sau Vest. Anul 2023 a aparţinut lui Ceauşescu şi epigonilor săi, cu privirile spre Est. Ce va fi în 2024? Continuă spre acest drum întunecat sau, cu mintea lor din urmă românii vor ajunge la concluzia, că, în pofida unor reale problem, tot Vestul e salvarea?

Vă urez un An Nou mult mai bun, din partea întregii redacţii deBanat!

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

myrtcha-dan# a spus: (decembrie 31st, 2023 at 19:05 )

Mari luptători cu Oculta, cu sataniștii, cu homosexualii, cu Europa, cu Soros, cu grupurile de interese, cu masonii etc.: Simion, Șoșoacă, Robu etc. Da’ niciunul nu vrea să lupte cu sărăcia, cu analfabetismul, cu bolile care macină românii, cu inflația, cu retardul civilizațional!!! În mod ciudat, dușmanii nazi-suveraniștilor nu sunt niște rele, niște stări de fapt profund strâmbe, ci niște oameni: Fritz încinge spiritele în București, iar Clothilde Armand este umplută zilnic de lături de gospodinele din Botoșani, deși ele n-au văzut-o și n-au văzut nici Bucureștiul. În schimb o adulează pe Șoșoacă care merge ca la Ierusalim la ambasada Rusiei, deși bunicile lor le-au povestit de eleganța și romantismul soldaților sovietici!!!
(Doar Băsescu a luptat cu corupția, iar corupția se simte mai bine ca niciodată. Dragnea a luptat cu produsele străine și-a avut așa de mare succes că mâncăm doar din supermarketuri și doar mere din Polonia, struguri din Basarabia, cartofi din Egipt, salată din Olanda, porc din Spania etc.)
La mulți ani și nu uitați că proștii și-o primesc mereu (e-o chestiune de timp) !!!

Cristian a spus: (ianuarie 1st, 2024 at 10:42 )

Excelent comentariu, pt că da, e usor sa inventezi fantome cu care sa te lupți prin gargara precum un Don Quijote de carton decât să îți folosești capul sa rezolvi veșnicele probleme românești.
Iar romanul când situația pare complicata inventează o conspirație și trage o cinzeaca.

Emil a spus: (ianuarie 1st, 2024 at 11:47 )

Te inseli amarnic, nu pe Ceausescu il regreta oamenii ci siguranta financiara in care traiau ca familii, o anumita scara de valori pe care o respecta si partidul, domnia legii asa cum era ea, relatiile mai stranse dintre oameni e adevarat in lipsa urii declansate de acumularea de averi care nu era posibila. Statul asa cum era el atunci se interesa de soarta fiecaruia, de slujba, de locuinta, chiar daca serviciile de sanatate erau slabe si atunci, dar excela invatamantul sau sportul. Ce am obtinut prin moartea celor pe care ii pomenesti din 89 in afara libertatii de a fugi din tara? Batranii nostrii au castigat dreptul de a se uita cu jind prin galantare visand frumos apoi fugind la CAR pentru a imprumuta banii care sa le prelungeasca viata cu inca o luna, 60% dintre copiii care au inceput scoala in 2011 s-au pierdut pe drum pana la BAC, violenta, boli, tragedii, mana de lucru ieftina pentru straini, un stat corupt pana in maduva oaselor incapabil sa te apere sau sa te sustina in vreun fel, facandu-te in fiecare zi sa constati ca esti pe cont propriu. Pe vremea comunistilor iti era frica de Securitate daca carteai impotriva oranduirii, acum iti e frica de toata lumea incepand cu statul roman care te jefuieste prin impozite si taxes au cu mana unor companii straine la care a cedat utilitatile , iti e teama de toti cei ce te ameninta lunar fie ca e banca, gazul sau lumina si nu se joaca daca cumva uiti de vreo factura. Ne plangeam ca era un singur program TV dar citeam mult, pe cand acum avem o sumedenie de programe care te mint pe banii tai la ordinul partidelor aflate vremelnic la putere repetandu-ti la infinit ca o duci bine dar esti prost si incapabil sa realizezi. Da, au castigat din schimbare securistii, esalonul 2 din partid, fostii tortionari, institutiile de forta, o parodie de justitie obedienta noii securitati si politicului si alte cateva categorii sociale ce atarna la buget, toti beneficiind de pensii speciale si conditii speciale de pensionare. Noi ceilalti nu avem decat alternativa de a munci in schimburi pe un salar din care faci minuni ca sa supravietuiesti, sau sa beneficiem de singurul lucru cu adevarat castigat in 89 acela de a fugi cat vezi cu ochii de acest tinut parca blestemat. In concluzie nu inteleg de ce te miri de rezultatele sondajului in conditiile in care statul roman a ajuns captiv in mainile unor mafioti de cea mai joasa speta.

@Emil a spus: (ianuarie 1st, 2024 at 20:13 )

Corect, dar este doar o explicație parțială. În afară de asta, tot ce-ai scris se referă la trecutul mai mult sau mai puțin egalitarist și la prezentul amar. Nimic, dar nimic, despre viitor! Nimic, dar absolut nimic despre soluții! Ce-ai scris este 100% adevărat, dar nu merită să prelungim acest subiect în ani de zile și (nu mă îndoiesc) miii și zeci de mii de ore de discuții din casele și birturile României. Ceea ce nu înțelege nea Dorel (62 de ani) este că timpul tinereții lui nu se mai întoarce, cum nici Ceaușescu nu va învia, cum nici soldații Armatei Roșii nu se vor mai întoarce în Berlin să păzească zidul.
Toată discuția regretangiilor după cizmarul Ceașcă sună ca o tânguire de moși impotenți care retrăiesc prin rememorări nemaipomenitele lor aventuri erotice din anii 1980, cu bucătăreasa de la hotelul sindicatului din Govora sau cu contabila văduvă de la uzina de strunjit titireze de la Huși.
Pe scurt, capul ce se pleacă de frica de-a privi realitatea-n față, primește pomană de la Ciolacu, dar doar înainte de alegeri și doar dacă nu l-a tăiat sabia interlopului local sau dacă n-a venit între timp doamna cu coasa să-l ușureze de suferințele acestei lumi. (Pe vremea lui Dragnea, se vota chiar după ce eliberatoarea cu coasa își făcea treaba).
La cum merge Europa și lumea, cei care-l regretă pe Ceaușescu vor ajunge să regrete aceste vremuri. Probabil cu toții vom ajunge. Anul 2024 va fi anul în care vom degusta un alt deliciu al mondialismului haotic: întreruperea lanțurilor de aprovizionare, după câte se pare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top