După două săptămâni în care au stat acasă sau au ținut ore în clase improvizate, cei 100 de elevi și preșcolari din Mașloc s-au întors la școală. Clădirea a fost închisă pe 19 noiembrie de constructor, care nu și-a încasat ultima tranșă de un milion de lei, după doi ani de la terminarea lucrării.
„Școala a fost deschisă după ce s-au achitat banii primiți de la minister”, spune Alina Spineanu, directorul unității de învățământ. Povestea e încâlcită la Ministerul Educației. În 2007, ministrul liberal de la vremea respectivă a decis să aloce bani pentru investiții. S-au inventat centre bugetare și s-au pornit lucrări. Construcția unei școli noi la Mașloc a fost cuprinsă într-un plan de investiții de către ISJ Timiș.
Lucrările au început în 2008, când s-au alocat primii bani, 400.000 de lei. În 2010 s-a încheiat construcția. Plățile s-au tot amânat. În decembrie 2011 guvernul a alocat ultimii bani pentru școală, astfel că din cei 2,2 milioane de lei cât a costat construcția s-au plătit, de fapt, 1,3 milioane. Pentru restul, autoritățile au fost date în judecată.
Constructorul a câștigat și a închis școala ca să forțeze mâna autorităților să vireze restul de bani: 850.000 de lei pentru constrcuție, 200.000 de lei penalități de întârziere și 50.000 de lei cheltuieli de judecată și executare.
Abia după ce copiii nu au mai putut veni la școală, ministrul Ecaterina Andronescu a făcut rost de o parte din bani, care nu includ însă penalitățile și taxele de judecata. Elevii riscă ca, după vacanța de iarnă, să fie din nou trimiși acasă, dacă constructorul nu încasează și restul banilor.
Povestea se complică serios în jurul centrului bugetar ordonator de credite de la Grupul Școlar „Iulian Drăcea”. Acesta a fost desființat în 2011, când nu mai erau bani pentru a onora angajamentele făcute cu patru ani.
Comentarii prin facebook