Procurorii DNA Timişoara au audiat primul martor în dosarul „Şpagă din bani europeni”, girat de Arhiepiscopia Timişoarei. Sunt inculpați în acest dosar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. Cu toții pot ajunge la închisoare.
Sorina Sima, coordonatorul fostului centru educaţional de la Sânnicolau Mare, a explicat procurorilor unde s-a ajuns din cauza Preasfinţitului Paisie Lugojanul şi a acoliţilor săi. În faţa procurorilor, Sima a susţinut că nu ar fi primit toţi banii pe care îi datora Arhiepiscopia Timişoarei, dar nici nu mai vrea să audă de ei. Miercuri sunt așteptate la DNA Timişoara două asistente sociale și bucătăreasa de la centrul educaţional din Lugoj, precum și o angajată de la Făget. Vineri vor da declarații mai multe angajate de la Sânnicolau Mare.
Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU, coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia. Arhiepiscopia Timișoara a fost partener în acest proiect. Scandalul care a dus la închiderea centrelor educaționale a început după ce Arhiepiscopia Timişoarei a solicitat 500 de lei lunar, ca „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nicio hârtie oficială.
Sunt inculpați în acest dosar Ion Gheorghe, adică Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. Dacă se va dovedi că au furat banii angajaţilor şi şi-au însuşit bursele copiilor amărâţi, ei pot ajunge direct după gratii. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi-a declinat competenţa în acest dosar, către DNA Timişoara.
Paisie a avut inteligenţa să nu semneze nicio hârtie în acest caz, dar subordonaţii săi au fost nevoiţi să-i dea ascultare. „Am crezut că dacă facem, cu toţii, aceste donaţii, vom putea ajuta copiii săraci. A trebuit să facem ascultare. Nu am avut altă soluţie”, ne-a declarat, la începutul scandalului, preotul Cristian Pavel, unul dintre cei doi coordonatori ai centrelor sociale din Timiş. În ciuda probelor, atât Mitropolia Banatului, cât şi Patriarhia Română păstrează o tăcere suspectă. „Grija” pentru banii europeni de care a dat dovadă Arhiepiscopia Timişoarei a atras închiderea a 16 centre educaţional-sociale din întreaga țară. În Timiş s-au închis cinci astfel de centre.
Comentarii prin facebook